Loont een nieuwe ketel?

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

wij zijn onlangs verhuisd. In onze nieuwe woning hangt een HR-ketel: een Nefit EcomLine HR Excellent ketel HR 107 en CW6, inclusief een losse 120 liter grote voorraadboiler.

Deze combinatie is schatten we al zo'n 15 jaar oud, maar heeft in de eerste maand nog geen storing gehad en we hebben hierover ook geen slechte berichten gehoord van de verkoper.

We zijn benieuwd of het scheelt qua verbruik als we de ketel vervangen. Of haalt dat niet veel uit en is dat eigenlijk niet nodig?

De woning komt uit 1981 en heeft een inhoud van 700m3. De ketel hangt op de tweede verdieping, de badkamer is op de eerste. De twee verdiepingen worden met radiatoren verwarmd, hierboven is nog een onverwarmde vliering. Beneden ligt sinds kort watervoerende vloerverwarming in de hal en woonkamer, in de keuken zit (al aanwezige) plafondverwarming, waarschijnlijk watergevoerd, en geregeld door de algemene thermostaat in de woonkamer. Er is een bad aanwezig, maar dat zal niet al te vaak worden gebruikt. Ik denk maximaal 1 keer in de week, soms 2 keer. In de keuken zit een losse elektrische boiler (type nog onbekend) voor warm water.

Onze aanname nu is dat een nieuwe ketel an sich niet veel efficiënter zal zijn qua gebruik, maar dat we misschien nog wel wat kunnen winnen door te kiezen voor een combiketel. In plaats van een cv-ketel plus boiler. Met name omdat we het bad niet vaak zullen gebruiken. Klopt deze aanname? Zijn er andere oplossingen waar we naar kunnen kijken of aan kunnen denken?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Op ww zul je iets kunnen besparen je hoeft dan immers de grote hoevelheid in de boiler niet continu op temperatuur te houden maar, de besparing zal niet zoveel zijn dat het nieuwe toestel zich terug gerdient aan stookkosten
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
In mijn huis hangt ook een Nefit Ecomline Excellent uit 2006 (met enkel interne boiler/buffer). Heb ook wel eens bekeken en berekend of vervanging veel zou uithalen maar ik kwam ook tot de conclusie dat er maar weinig besparing mogelijk is en terugverdientijd behoorlijk lang zal zijn.

Ook vertelde de monteur die hem onderhoudt me dat dit een topketel is en (bij mij thans) in zeer goede staat verkeert. Ook dat is voor mij reden om hem nog een poos te houden.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik heb dezelfde hangen, 1 x pech gehad met de boiler en een ionisatiepen vervangen, dat zijn de enigste storingen geweest.
Hij hangt er nu 20 jaar.
Vervangen i.v.m. leeftijd of zuiniger stoken is m.i. geld weg gooien.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan en Vonken_trekker

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wat zit er in de keuken voor boiler? Als dat een oude grote is, dan misschien vervangen voor een kleine (close-in) boiler.
Waarschijnlijk is een kleine boiler daar efficiënter dan steeds het warme water van twee hoog laten komen.
Ook vinden velen het fijn om direct warm water te krijgen en mocht er een keer iets met de ketel zijn, dan heb je in de keuken nog warm water.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
@Jack water elektrisch opwarmen met een boiler is het duuurste wat er is 1 kw opgenomen vermogen resulteert ook in ongeveer 1kw afgegeven vermogen, het is dus goedkoper om een liter of 5 water weg te laten lopen dan 24/7water warm te houden op 60 a 65 graden.
Voor het comfort kan het eventueel een oplossing zijn maar comfort kost geld
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Het rendement van deze ketel is 107%, dat is die van nieuwe ketels ook. Je kan deze efficientie zo hoog krijgen door de watertemperatuur te verlagen.

Deze is toch ook gewoon voor warm water te gebruiken? De boiler kan er dan tussenuit.

Ik heb deze ketel ook. De monteur vertelde dat onderdelen ook nog steeds goed verkrijgbaar zijn.

Waar je je verbruik flink mee kan verlagen is de ventilatie, kierdichting en isolatie van je huis te verbeteren.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan en Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Je zou de elektrische boiler in de keuken kunnen verwijderen en een kleine hot-fill boiler van 5 tot 10 liter plaatsen in de keuken. Die hot-fill boiler vul je vervolgens met heet water uit je 120 liter voorraadboiler.

Heet water maken met een gasgestookte boiler is goedkoper dan met een elektrische boiler. En de hot-fill keukenboiler gebruikt alleen maar stroom om een kleine bufferhoeveelheid op voorraad te houden, maar de bulk van het keukenwater verwarmen gebeurt dan door gas. En met een hot-fill boiler vlak bij de keukenkraan heb je altijd binnen enkele seconden warm water wat in de keuken erg prettig is.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Dekraan

  • #9
Hallo allemaal, dank voor de reacties! Ik zal eens kijken wat er in de keuken hangt, het is in ieder geval al een klein exemplaar denk ik, want hij zit ergens onder/achter de plint. Waarschijnlijk is hij alleen voor comfort geplaatst, dat hoeft wat ons betreft niet per se, het is bv ook geen 'Q', dus koken moeten we t water alsnog.

@IJkenhout , eventueel de boiler weghalen lijkt me ook wel een optie. Wat zijn hier de eventuele nadelen van? Iets langer wachten op warm water? Het bad niet snel vol? Ik vermoed dat je ondanks die langere wachttijd dan wel bespaart op verbruik doordat je geen water op temperatuur blijft houden?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Een beetje afhankelijk van het model van de boiler en de staat van de isolatie kun je er vanuit gaan dat er tussen de 50 en 100 kuub gas per jaar gebruikt wordt om het water op een constante temperatuur te houden. Dat is de prijs die je betaalt voor het comfort van snel water.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Als gemeld heb ik dezelfde ketel en hier zit intern al een boiler in. Neem aan aan bij jou ook? Haal anders eens de kap van de ketel af en maak een foto.

Ik snap dan niet het nut van nog een aparte boiler langs de ketel. Ik ondervindt geen enkel nadeel momenteel, heb overal in huis vrij snel warm water en bad vullen gaat ook prima.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu