loodslap juist aangebracht?

Hallo,

Wij hebben onlangs een aanbouw laten plaatsen, maar nu blijkt er vocht in de spouwmuur te zitten van dee gevel waartegen de aanbouw geplaatst is. Dit is pas laat opgevallen omdat er iets aan de binnenkant van de muur hing. Bij dit weghalen droogt de muur weer op, maar wordt weer vochtig wanneer er iets opgehangen wordt.
Nu tipte mij iemand dat de loodslap boven de aanbouw niet goed aangebracht is. Deze zou niet op het dak moeten liggen maar ongeveer een cm erboven moeten worden afgesneden. Dit ivm de capillaire werking. Ik heb de aannemer gevraag uiteraard, maar die geeft nog geen antwoord.
Kan dit kloppen? Wat is jullie mening?

Alvast bedankt.

20250705_140222.jpg
20250705_140233.jpg
20250705_144911.jpg
 
Dit ivm de capillaire werking.
Zou kunnen.
Maar ik weet bijna zeker dat de afwerking tegen de muur en het samen komen van het lood, de daktrim dat daar het water onder het lood door naar binnen komt.
Pak een gieter en op die plek giet je wat water. Kijk gelijk of het water van het horizontale deel afloopt. Tegen de trim mag geen water blijven staan.
 
Even zien of ik goed begrijp wat je zegt. Op de plek van de cirkel moet ik dus water gieten en dat zou dan niet daar mogen blijven staan, maar moet het platte dak oplopen? De voeg op die plek is ook niet 100% zoals je kan zien, maar kan dat het vocht verklaren?

Hebben we onlangs ook nog een bijkomend probleem gehad. Zoals op de foto te zien is hebben we de sauslaag van de gevel gehaald, middels hoge druk en bij het spuiten boven de aanbouw kwam er ook veel water via het plafond van de aanbouw het huis binnen. Lijkt me niet dat dit dwars door de muur is gekomen. Kan niet goed bedenken waar dit vandaan moet zijn gekomen, maar het was echt veel water.
20250705_140233.jpg
 
Dat lood had een steen hoger gemogen als ik het zo zie. Vanaf de trim loopt het lood zelfs met het afschot de voeg in, dus al het water wat bij die groene cirkel terecht komt, gaat naar binnen.
 
Volgens mij zie ik ook geen open stootvoeg om water af te voeren. En lood mag zeker een laag hoger maar zou ook omhoog gezet moeten worden en in het binnenblad worden gewerkt om vocht tegen te houden. En onderzijde moet zeker boven waterlijn zitten ivm capillaire werking. Daarnaast mag volgens mij lood niet meer worden gebruikt maar loodvervanger
 
maar zou ook omhoog gezet moeten worden en in het binnenblad worden gewerkt om vocht tegen te houden.

Wordt bij een verbouwing vaker niet dan wel gedaan. Als je vrij hoog zit of vlak onder een schuindak zit of niet aan de westkant en verder alles goed is uitgevoerd gaat het meestal wel goed. Maar als andere details ook niet kloppen krijg je dit...
 
Het gebeurd meestal niet omdat je steeds maar een meter tegelijkertijd kunt doen want anders stort alles in. Omzetten is niet voldoende want vocht kan doorslaan tot aan binnenmuur daarom zou deze overal in binnenmuur moeten zitten zodat het al waterscherm kan functioneren. Ook open stootvoeg om vocht te kunnen afvoeren. Bij 70 procent van gevallen is lood verkeerd aangebracht. Vaak word lood maar in voeg gedrukt waardoor vocht achter lood naar beneden kan met lekkage of vochtproblemen tot gevolg
 
De voeg op die plek is ook niet 100% zoals je kan zien, maar kan dat het vocht verklaren?
Ik neem aan dat je dat heel snel gaat zien.
Alle reageerders hebben een punt. Het lood een steen hoger of met meterse stukken enz. begin daar maar aan.
Doe de test met de gieter. Of til het lood boven de opstand voorzichtig een flink eind op.
De trim lijkt op een enkeltrim die kan je los schroeven en dan komt het lood vrij.
Onmisbaar is de dakbedekking, rood, moet op het horizontale deel van de opstand 1 cm omhoog staan. Daardoor kan het water nooit naar binnen komen. Die stikker moet het snijpunt iets afdekken.
Mocht dat een zwak punt blijven kan je op de hoeken een stukje het lood een steen hoger zet om af te dekken.
Ik hoop dat je wat aan die schets heb. Paint in Windows 11 heerlijk om om de zoveel jaar alles iets te veranderen.
Lood daktrim.jpg




Lood daktrim.jpg

Lood daktrim.jpg
 
Laatst bewerkt:
Bedankt allemaal voor de antwoorden en het meedenken. Maar eerlijk gezeg duizelt het me inmiddels wel een beetje door wat er allemaal gezegd wordt. Iemand toevallig in het noorden woonachtig die het live kan bekijken en persoonlijk advies kan uitbrengen?
 
Even een waterpas houden in die hoek want volgens mij loopt het water daar allemaal naar binnen en heb je daardoor problemen.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat dat dak zo wordt gemaakt dat het water de goede kant opgaat.

Maar helaas zie ik nooit een dakdekker met een waterpas.

Helaas heb ik nog nooit een dakdekker ontmoet die echt verstand had van afschot.

En zo zie ik tegenwoordig ook een hele hoop stukadoors die aan het stuccen zijn zonder een waterpas ook maar in de buurt maar dat is weer een andere discussie.

Het probleem is als er in die hoek water blijft staan en als je dan een beetje wind hebt dan blaast de wind dus al dat vocht die open hoek in.

Dit is niet hoe het eruit hoort te zien.

Het lijkt wel alsof die dakdekker dat lood heeft geklopt met een kromme boomstam. Wat een broddelwerk zeg.

Dan is de dakdekkers waar mij mee werken gewoon een kunstenaar. Die klopt dat lood op een stuk hout zodat het allemaal vlak en haaks is.

Ook zorgt onze dakdekker ervoor de hoekafsluiting netjes geklopt en gevouwen zijn.

Het lijkt wel alsof Stevie Wonder hier aan de slag is geweest. Ik heb nog nooit lood gezien dat zo extreem mishandeld was....
 
Bedankt allemaal voor de antwoorden en het meedenken. Maar eerlijk gezeg duizelt het me inmiddels wel een beetje door wat er allemaal gezegd wordt. Iemand toevallig in het noorden woonachtig die het live kan bekijken en persoonlijk advies kan uitbrengen?
Ik weet dat ik wat kriptisch kan zijn maar begrijp je echt mijn vragen niet.
Omdat ik er heilig in geloof als jij wat meer fotos plaatst gaan we een heel eind komen. Dit ben ik in mijn werkbare leven zo vaak tegen gekomen. Maar ervaar ook dat het aan een leek lastig uit te leggen is.

Even in mijn archief gedoken.
Wat denk je wat er gebeurd als de dakbedekking niet omhoog is gezet.


Hoek7.jpg
 
Beste rogeeke,

Waarom moet een dakdekker een waterpas hebben. Volgens mij zorgt meestal een timmerman voor het maken van dak en plek voor afvoer. Dus uitgangspunten liggen dan voor dakdekker al vast. Aangezien afvoer het laagste punt zou moeten zijn
 
Bedankt allemaal voor de antwoorden en het meedenken. Maar eerlijk gezeg duizelt het me inmiddels wel een beetje door wat er allemaal gezegd wordt.

@wgb heeft het voornaamste in #2 al gezegd.
ik zou er niet zelf aan gaan zitten prutsen, je hebt het tenslotte ook niet zelf gemaakt en als het goed is zit hier garantie op. als jij gaat zitten prutsen is het erg makkelijk voor de aannemer om te zeggen dat de garantie vervalt. benoem eventueel aan de hand van alle posts hier de punten van zorg en laat de aannemer het oplossen. dit krijg je als leek zonder het juiste gereedschap en ervaring sowieso niet goed. zorg er liefst voor dat de aannemer het opnieuw maakt, niet iets met een streep kit of zo want dan heb je over 5 jaar hetzelfde.
ik heb zelf ook wel eens zoiets aan de hand gehad bij een aansluiting; na een hoop gepruts was het pas goed toen het helemaal opnieuw gemaakt was. en ja, er komt door een kleine opening onder bepaalde omstandigheden veel meer water binnen in de muur dan je zou denken.
 
Laatst bewerkt:
Ja het klopt dat een timmerman het dak op afschot maakt.

Maar als je dan als dakdekker de boel dan alsnog de verkeerde kant op maakt met risico op lekkage dan ben je ook niet goed bezig.

Ik kan als tegelzetter ook niet een vloer leggen als het afschot van de drain wegloopt ipv naar de drain toe.

Dan zal ik toch echt eerst het afschot moeten aanpassen want anders bezorg ik de klant een lekkage die duizenden euro's gaat kosten.

En dan mag je je toch echt geen gecertificeerd vakman noemen.

Een goede dakdekker haalt als EERSTE zijn waterpas uit de bus. En het eerste wat hij hoort te doen is kijken of het afschot klopt voordat hij de problemen erger maakt en de klant nog verder op kosten jaagt.

Lijkt mij makkelijker om alsnog afschot te realiseren dan alle dakbedekking weer slopen. Beter aanpassen voordat het allemaal dichtgemaakt wordt, nu kan je er nog bij.

Als je als dakdekker niet controleert met welke ondergrond je te maken hebt en wat de functie is dan ben je niet goed bezig. Dan ben je dus gewoon maar aan het beunen. Je bent dan maar wat aan het doen. Maar een vakman met verstand van zaken ben je dan zeer zeker niet. Je bent dan een cowboy die daar alleen voor het geld is waardoor vakmannen met certificaten ook een slechte naam krijgen.

Het is als dakdekker de bedoeling dat je de boel waterdicht maakt.

Het is als dakdekker niet de bedoeling broddelwerk afleveren waardoor de klant met waterschade binnenshuis zit.

Kom op nou zeg...
 
Hierbij nog een aantal foto's van de gehele loodslap. De dakbedekking is wel omhoog gewerkt tegen de muur. Daar heb ik even geen foto van want dan moet ik teveel het lood zitten en dat wil ik liever even niet.

20250706_135701.jpg
20250706_135757.jpg
20250706_135731.jpg
 
Maar helaas zie ik nooit een dakdekker met een waterpas.
En dan mag je je toch echt geen gecertificeerd vakman noemen.

Sorry, maar gaat deze discussie nou nog over het betreffende dak of ben je een hele vakbranche aan het afkraken?
Staat er niet duidelijk in de forumregels dat beoordeling van werk van vaklieden niet tot het doel van het forum hoort?
Dat er dan toch wat aan beoordeling gedaan wordt is tot daaraantoe, maar zo kunnen we toch wel weer even.
 
Het lood is niet goed aangeklopt overal.

De naden zijn niet dicht en die horen wel dicht te zijn.

Het water blijft staan de kant van het lood en dat hoort niet zo te zijn, het hoort af te lopen en dat doet het dus niet.

In het midden van het dak lijkt het droger dan bij het lood. Het dak is dus niet helemaal vlak.

Dus er is in het hele bouwproces blijkbaar niet 1 keer een waterpas of laser aan te pas gekomen.....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan