Lichtstraat in de winter koud en in de zomer bloedheet

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
In ons pand heb ik een lichtstraat met in het plafond licht doorlatende platen (polycarbonaat kanaalplaten) zodat je ook overdag op de begane grond buitenlicht hebt en niet altijd de verlichting aan hoeft te hebben.
Op zich een prima oplossing maar zoals in de titel al aangegeven is die lichtstraat in de winter steenkoud en in de zomer is het net een vergrootglas en verbrand je er bijna onder.
Boven liep de temperatuur zoals afgelopen zomer dan ook makkelijk op tot zo'n 45 graden.
Op de kopse kanten heb ik al ventilatieroosters aangebracht (die ik vanaf zolder open en dicht kan doen) zodat de warmte naar buiten kan en ik heb wit winddoek over de lichtstraat getrokken en nu wordt het nog zo'n 40 graden.
Al wel wat minder maar nog steeds wel heel erg warm.
Andere lichtstraat is door de vorige eigenaar aan de binnenkant al wit gekalkt (is nu inmiddels vrij geel) maar daar wordt het nog steeds even warm.

Met de komende zomer op komst dus tijd om nu al na te gaan denken over hoe dit evt. op te lossen is zonder dat de hoeveelheid buitenlicht afneemt.
Lichtstraat is licht gebogen met op het hoogste punt zo'n 45 cm hoger dan de zijkanten, meet je over de huidige platen dan is dat 2m75 en de lengte is 8m
dak.jpg


Hier nog zonder de roosters en het winddoek

Voor zover ik kan zien liggen er nu vrij dunne platen op (binnenplaat, buitenplaat en wat ribbeltjes er tussen)
Zou het helpen als ik deze platen ga vervangen door dikkere platen en dan met 3 lagen?
Kunnen die ook gebogen worden of moet je ze dan gebogen bestellen, of als ze maar warm genoeg worden dan gaan ze vanzelf wel rond staan?
Of wat ik ook vaak zie is afscheid nemen van de huidige ronde koepels en er vlakke platen opleggen
lichtkoepel met vlakke platen.jpg

dus meer dit idee. (is wel duur met zo'n € 2.400,00 per meter)
Of zijn er nog andere (goedkopere) oplossingen om de hitte en kou te voorkomen?
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is de lichtstaat op zich goed, dus kan ie nog een tijdje mee?

Warmte kan je alleen aan de buitenkant van een ruimte tegenhouden.
Dus bijvoorbeeld lakens buiten voor de ramen, maar dat heb je al geprobeerd met het winddoek en dat doet niks tegen de kou in de winter.

Als je de lichtstraat wilt houden, dan denk ik aan een spouw.
Aan de binnenkant met polycarbonaat platen de lichtstaat dicht maken. In de tussenruimte kan je een automatisch gordijn maken en de gecreëerde spouw kan je in de zomer ventileren zodat de warmte daar weg kan.

Ramen e.d. blijven een slechte optie op energie gebied. Zelfs het beste triple glas laat 2 tot 3 zoveel energie door als een goed geïsoleerde muur of dak.
Ik zou eerst gaan rekenen of de lichtstraat er helemaal uit i.c.m. led-verlichting niet een stuk goedkoper (lagere energierekening) en comfortabeler (meer productie in de zomer) is.

De lichtstraat is natuurlijk niet de enige boosdoener. Je hebt zo 10x zoveel dakoppervlak, dus als de lichtstraat 10x zo slecht presteert als je dak, dan nog is het maar de helft van het probleem.
Een zwart plat dak dat niet zeer goed geïsoleerd is, zal de ruimte eronder flink opwarmen. In warme landen schilderen ze de daken daarom vaak wit. (en hebben ze geen lichtstraten..)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een beetje klusser zet er een systeem ala luxaflex over. Best lastig dat snap ik.
Jackd schreef:
In warme landen schilderen ze de daken daarom vaak wit. (en hebben ze geen lichtstraten..)
Dit is altijd interessant. De mensen, een goede eigenschap, willen alleen iets oplossen als ze er last van hebben.
Witte of zwarte dakbedekking. Ik ben nog steeds overtuigd dat een zwarte dakbedekking meer voordeel geeft dan een witte.
Hoeveel dagen per jaar heb je last. Dus binnen in huis is het boven de 28 gr.
Ben even kwijt wat de ideale of maximale temperatuur is voor hallen waar ook in gewerkt moet worden. Zal rond de 18gr. zijn.

Misschien daarom dat het kantoor meestal onder het platte dak zit. Posi-of negatief. :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Jackd schreef:
Aan de binnenkant met polycarbonaat platen de lichtstaat dicht maken.
Daar had ik ook aan gedacht maar daar waarschuwen juist veel polycarbonaat leveranciers voor nl. dat er dan een warmte opbouw ontstaat waardoor de platen onherstelbaar gaan vervormen.
Daarnaast zou het bij de ene lichtstraat prima kunnen, die zit toch op 3m50 hoogte de andere lichtstraat wordt gedeeltelijk gebruikt om van de 1e etage naar de zolder te kunnen lopen die 1m25 hoger ligt dan de rest van de etage.
Het pand wordt hoofdzakelijk gebruikt als magazijn met een kantoor en een ontvangsthal op de begane grond (tevens het koelste gedeelte van het pand) en heel belangrijk mijn werkplaats waar veel projecten die ik hier laat zien worden uitgevoerd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Solar tubes. Daar al naar gekeken. Hoeveel licht moet je overdag hebben.
Tegenwoordig met alle techniek, beweginsmelders zuinig licht wat ook nog heel snel aangaat.
Het zou me niets verbazen dat het dak alleen genoeg warmte maakt voor een onprettig klimaat in de hal.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Witte of zwarte dakbedekking: Ik denk dat dat afhankelijk is veel meerdere factoren.
Zwart zal in Nederland vast voordeliger zijn,
nu het vaker warm wordt, zou je het met witte dakbedekking mogelijk kunnen redden zonder airco.
Alles ook weer afhankelijk van de isolatie.

Warmte opbouw: Mee eens, je moet die tussenruimte kunnen ventileren, eventueel geforceerd met een afzuiger.
Maar dat die warmte opbouw er is, is ook de reden waarom het werkt, die warmte komt niet het gebouw in.

Een lamellen systeem aan de buitenkant kan ook. Vergelijkbaar met dat winddoek, alleen heb je daar in de winter niks aan.

De lichtstraat eruit en een paar kleine geïsoleerde dakramen erin zou ook nog kunnen.
Je kan de straat wel op hoogte laten, dus de rand behouden.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Solar tubes kosten toch al snel 500 euro en meer (excl. montage), en om de verschillende ruimtes te verlichten zou ik er dan 5 nodige hebben om 1 lichtstraat te vervangen dus dat is ga je nooit terug verdienen.

Dak bestaat uit bitumen, 10 cm steenwol en dan dakpanelen (gehele pand is energieklasse A)
Verwarming/gas wordt niet gebruikt omdat het toch hoofdzakelijk magazijn is en de energiekosten zitten zo rond de 28 euro per maand met elektrische verwarming in het kantoor en ontvangsthal (staat meestal ook uit) en alle apparatuur die wel altijd aanstaat.

Maar mijn gedachte is dus ook dat warmte die je niet binnen krijgt je ook niet af hoeft te voeren vandaar de dikkere polycarbonaat platen met evt. x wall en dan zou ik voor een gehele lichtstraat aan platen zo'n 600 euro kwijt zijn + nog een keer 600 aan montageprofielen afwerkprofielen enz.
Probleem is dat je alleen wel leest dat je de platen kunt buigen maar je vindt nergens gebogen montageprofielen,
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wat de dakbedekking betreft, in het gebouw waar ik werk is de dakbedekking heel lichtgrijs (of mogelijk ooit wit...) gecoat. Ik kan niet zeggen wat het verschil is, omdat ik in het gebouw niet anders gewend ben. In ieder geval geen hele dure oplossing.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Het is een mooie oppervlakte om diverse panelen te plaatsen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Die staan er al, alleen verbruiken we daar nagenoeg geen energie dus wek nu al genoeg op om het dagelijkse gebruik te compenseren.
Nog meer plaatsen heeft dan ook geen zin want ben er al wel mee bezig geweest maat wat ik daar opwek mag ik thuis niet gebruiken en wil je dat wel dan worden er zoveel barrières opgeworpen dat je al snel denkt "laat maar zitten".
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
In de kassenbouw gebruikt men uitzetters die bij een bepaalde temperatuur de luiken openen, en zo ervoor zorgen dat de warmte kan ontsnappen.

Bij mijn vorige werkgever zaten er rookluiken in het dak, deze werden bij hogere temperaturen handmatig opengezet.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Dat doe ik dus met aangebrachte roosters van 30 x 30 met ingebouwde insectenrooster die roosters kan ik dus vanaf zolder of op een trap bedienen en open en dicht zetten en zijn zo gemaakt dat er geen regen naar binnen kan.
Deze heb ik aan de kopse kanten aangebracht zodat het er doorheen kan waaien en samen met het winddoek scheelt dat dus ongeveer 5 graden.
Grotere luiken waren zeker welkom maar hoe maak je die zonder dat het een opening wordt waar iemand door naar binnen kan maar ook zonder dat het lekkage oid. geeft?
In het pand is normaal gesproken niemand aan het werk (nou ja ik dan meestal 's avonds en in het weekend) en dan wil je niet zo'n groot luik onbeheerd open hebben staan met mogelijk een flinke regenbui dat binnen alles blank staat.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Rookluiken bestaan uit lamellen waardoor je er niet doorheen kunt klimmen. En je kunt eea toch met sensoren afsluiten bij regen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
De rookluiken die ik ken zijn voorzien van een gasveer en bij brand (hitte boven de 70 graden of aansturing door het brandmeldsysteem) wordt die gasveer ontgrendeld zodat het rookluik zonder stroom oid. open gaat staan naar 140 graden.
Maar kan eens kijken of dat interessant is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu