Lichtschakelaar vervangen door schakelaar met stopcontact

Beertje50

  • #1
Ik heb een lichtschakelaar voor de lamp in de keuken. Hier hing nooit een lamp, dus deze schakelaar was vervangen door een dubbel stopcontact.
Nu wil ik toch weer een lamp ophangen in de keuken en dacht ik i.p.v. het dubbele stopcontact een schakelaar met stopcontact aan te sluiten, maar dit werkt dus niet. De lampen branden constant en het stopcontact komt geen stroom uit.
Toch moet dit kunnen, want mijn buurman heeft jaren geleden ook een schakelaar met stopcontact gezet i.p.v. de schakelaar voor het buitenlicht.
Ik ben min of meer een leek op dit gebied, dus wie kan mij helpen zonder al te technisch te worden?!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Welke kleur draden komen er uit de aansluiting voor het stopcontact/schakelaar?
 

Beertje50

  • #3
Zwart en bruin
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
En werkte dat dubbele stopcontact wat er voorheen hing?
 

Beertje50

  • #5
Ja dat werkte, kan het zijn dat ik de lamp verkeerd heb aangesloten? Daar zat een zwarte en een blauwe draad, maar ik dacht eigenlijk dat dat niet uitmaakte.....?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Ja dat maakt wat uit. Die kleuren hebben een bepaalde betekenis. Blauw is nul, bruin is spanning en zwart is de schakeldraad tussen de schakelaar en de lamp.
Op het stopcontact sluit je bruin en blauw aan (blauw zal er dus bijgetrokken moeten worden). Op de schakelaar komt bruin en zwart. De lamp sluit je tot slot op zwart en blauw aan.
Bij de lamp, zat blauw waarschijnlijk op zwart aangesloten en dat is dus niet goed.
Voordat je ermee aan de slag gaat wel de spanning afschakelen in de meterkast!
Lees ook eens wat algemene info, bijvoorbeeld Elektra aanleggen hoe doe ik het?
 

Beertje50

  • #7
Moet die blauwe dan bijgetrokken worden uit de centraaldoos in het plafond? Dan zal ik er toch echt iemand bij moeten halen, want dat kan ik helaas niet zelf.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Die bruine en zwarte draad die er zitten zijn bedoelt om enkel een schakelaar op aan te sluiten. Op de lamp komt blauw en zwart. Dat werkt iig je lamp weer naar behoren.
En anders vraag je toch de buurman :wink:
 

Beertje50

  • #9
Dat had ik heel graag gedaan, aangezien hij ook nog de schoonvader van mijn zoon is, maar is, erg genoeg, kort geleden overleden.... Dus dacht ik ook eens een forum te raadplegen...
Toch bedankt voor de snelle reactie(s).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Dat spijt me om te horen :( . Iig succes ermee.
 

Frip

  • #11
Extra draadje trekken is niet zo moeilijk..

Knoop aan de zwarte draad die van de schakelaar naar de lamp gaat een nieuwe zwarte en blauwe draad en trek deze met de bestaande zwarte draad door de buis.

Verbind de blauwe draden bovenaan met elkaar middels een lasdop. Zet ook nog een klein stukje blauw draad in de lasdop die aan de lamp wordt gemonteerd.

Nu kan je bij je schakelaar blauw en bruin aan je stopcontact monteren en de zwarte aan de schakelaar (ik ga hierbij uit dat de bruine ook intern wordt doorverbonden aan de schakelaar).

Succes,
Frank
 

Beertje50

  • #12
Heel erg bedankt voor de nuttige tip, maar durf het toch niet zelf te doen. Waar de lamp hangt is ook een soort centraaldoos en zit al vol met draden, zodat daar heel weinig ruimte is, vandaar... Maar nogmaals bedankt.
Groetjes, Marjan.
 

Herman 27

  • #13
Vanuit de centraaldoos gaat de blauwe naar de lamp vanaf de centraaldoos gaat de blauwe ook naar de stopcontact vanaf de stopcontact gaat de bruine draad naar de schakellaar vanaf de schakellaar gaat de bruine draad vanaf de zelfde punt weer naar de centraal doos en vanaf de lamp gaat de zwarte weer naar je schakelaar
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu