Lichtpunten splitsen?

MariekeNB

  • #1
Hoi,
Ik heb een probleem: op mijn slaapkamer zitten inbouwspots die bediend worden met een schakelaar. Er zat nog een ander lichtpunt, waar geen duidelijke schakelaar voor was. Aan dat lichtpunt heb ik nu een lamp bevestigd met slimme inbouwschakelaar van klikaanklikuit, en een losse knop om hem te bedienen.
Alleen nu blijkt dat dat lichtpunt ook bediend wordt door de andere lichtknop van de spots. Dus ik kan de nieuwe lamp alleen aan doen als de spots aan staan, en ze gaan uit als ik de spots uit doe. Terwijl ik ze juist los van elkaar wil kunnen bedienen (lamp is voor sfeer, spots voor veel licht). Hoe kan ik dit (liefst zo simpel mogelijk) oplossen? De spots zijn niet makkelijk ‘slim’ te maken want die zijn natuurlijk ingebouwd.
ik hoor graag jullie tips!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat zit er boven dat lichtpunt? Een centraaldoos? Zoja, zit daar een bruine draad in?
Dan kun je de aansluiting op de lamp, waar de zwarte draad nu op zit, vervangen door een stukje bruine draad, die je bij de lasklem van de andere bruine draden voegt.

Zo niet, dan zul je op zoek moeten gaan naar een naburige centraaldoos, die op dezelfde groep in de groepenkast zit en waar wél een bruine draad in zit en daarvandaan een bruine draad bijtrekken.

De overbodige zwarte draad kun je afdoppen met een extra lasklem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu