Lichtkoepel acrylaat (PMMA) met scheurtje

ChapB

  • #1
Hallo beste klussers,
Ik heb een scheurtje in mijn dakkoepel, de scheur loopt evenwijdig aan de rand en ik heb (nog) geen lekkage. Twijfel of ik een nieuwe (laat) plaatsen of dat ik het scheurtje repareer. Heb een aantal vragen hierover:
  1. waarmee repareer ik een scheur in acrylaat. Ik meen te lezen dat je met het juiste materiaal de scheurdelen weer aan elkaar "smelt" en dat de kans dat dat weer scheurt kleiner is dan een scheur op een andere plek.
  2. Ik heb de lichtkoepel gedemonteerd en zie tot mijn verbazing dat hij weliswaar dubbelwanding is maar dat het 2 losse wanden zijn. De binnenwand is nog helemaal in orde. Zou ik dan gewoon een nieuwe enkelwandige koepel op de oude binnenschaal kunnen plaatsen? De binnenschaal ligt binnen de plaatsen waar de schroeven voor de buitenschaal in de dakopstand gaan. Feitelijk ligt deze dus los.
  3. In geval van reparatie moet ik nieuwe rubbers plaatsten, wat zou hiervoor het juiste materiaal zijn?
Hartelijk dank voor jullie suggesties die ik graag ter harte neem!
Vriendelijke groet!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Voor twee tientjes is er een soldeerapparaat waarmee je scheurtjes in plastic zelf kan repareren. Wel eerst oefenen op een afvalstuk oid omdat het lastig is mooi vlak te krijgen.

1686121909139.png

Een nieuwe buitenschaal erop zetten betwijfel ik of dit een goed idee is. Het is de vraag of een los deel wel past en als je dit zelf doet is er kans op condensvorming ertussen. Al zou je er ook silicakorrels tussen kunnen doen.
 

ChapB

  • #3
Heel hartelijk dank @IJkenhout voor het duidelijke antwoord. Met name de opmerking over dat ik het misschien niet moet willen om zelf van 2 lossen schalen in lichtkoepel te maken is zeer waardevol, je neemt immer dubbelwandig om condensvorming te voorkomen maar als er lucht tussen de 2 schalen komt dan krijg je de condens tussen de 2 schalen ... Dus dat ga ik niet doen, ik denk dat ik de hele boel maar ga vervangen en uw gewaardeerde antwoord heeft me waardevolle info gegeven waarop ik die beslissing kan baseren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu