Gat lichtkoepels dichtmaken in plat dak

Woutervugt

  • #1
Hoi!

In mijn uitbouw (jaren 90) heb ik twee lichtkoepels. Omdat ik een keuken ga plaatsen in de uitbouw zitten ze op een onhandige plek. Ik wil hierom de huidige lichtkoepels verwijderen, de gaten dichtmaken, maar ook een nieuwe lichtkoepel plaatsen. Voor het herstellen van de gaten wat als gevolg van het verwijderen van de bestaande lichtkoepels nodig zal zijn vroeg ik me af hoe dit aan te pakken. Misschien dat hier iemand me kan voorlichten?

Op de foto's zijn de lichtkoepels te zien, en de balken die zijn afgekort. Voor beide bestaande koepels zijn er twee balken afgekort. Om het gat te herstelen, wat is de beste oplossing? Drie ideeen, uiteindelijk is het doel telkens om een draagvlak te maken om OSB op te kunnen leggen + dak isolatie.
- De afgekorte balken verwijderen en nieuwe lange balken terugplaatsen.
- De afgekorte balken verlengen door aan de zijkant een balk op te schroeven met overlap van een halve meter ofzo.
- De balken die het gat omlijsten opdikken met extra balken aan de zijkanten.

Op dit moment overspannen de 1e, 4e tm 8e balk en 11e balk de volledige ruimte. Omdat ik een nieuwe lichtkoepel wil plaatsen in het midden van de ruimte, boven het later te plaatsen kookeiland, zouden afhankelijk van de gekozen herstelaanpak, mogelijk alleen de 1e, 4e, 8e en 11e balk een volledige overspanning hebben. De middelste balken worden afgekort voor het gat van de nieuwe lichtkoepel.

Mocht je een idee hierbij hebben, dan leer ik hier graag meer over,

Groet Wouter


De overspanning is 3,5 meter.

IMG_20230922_073709.jpg IMG_20230922_073718.jpg IMG_20230922_073726.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Optie 1 én 3 samen uitvoeren. Dus de afgekorte balken vervangen, en langs de raveling dubbel uitvoeren.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hoe zit het OSB aan de balken? Als dat goed geschroefd zit, trek je een boel kapot als de afgekorte eruit moeten. Optie 2 is prima. (schroeven + lijmen)

Zoals ik het lees kan optie 3 niet samen met een andere, de omlijsting tik je er bij 1 en 2 uit.
Optie 3 niet omdat die balk 4 belast, die ook al belast gaat worden in de nieuwe situatie.
 

Woutervugt

  • #4
Dank jullie. Heb afgelopen weekend het hele dak eraf gehaald, plaat materiaal en 4cm isolatie. Moest toch al zoveel platen vervangen / aanhelen dat ik net zo goed alles goed kon maken. Dus, in de nieuwe situatie heb ik de oude afgekorte balken vervangen door hele, nieuwe dakplaten (OSB) en er komt 14cm isolatie op.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd en Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu