Licht en ventilator badkamer apart inschakelen

LianneF

  • #1
In ons nieuwe huis zit er in de badkamer maar 1 knop, als je deze indrukt gaat én het licht aan én de ventilator. Nou vinden we dat heel irritant, je wilt niet altijd de ventilator aan. Dus ik dacht: makkelijk, ik haal gewoon deze schakelaar eraf en plaats een 2-knopsschakelaar, zodat je ze apart aan kan zetten. Alleen heb ik het nu geïnstalleerd en nu gebeurt er alleen wat als ik de linker knop indruk en dan gaan alsnog én het licht én de ventilator aan. En als je het rechter knopje indrukt gebeurt er niks. Ik heb het gewoon aangesloten als altijd, zie foto, wat doe ik verkeerd? Of hoe zit dit?

0D0B250C-11BC-4139-8107-23603DC45157.jpeg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Dan zal de ventilator in de centraaldoos samen met de lamp aangesloten zitten.
Die andere zwarte draad bij je schakelaar zou van de spiegelverlichting kunnen zijn eventueel.
 

LianneF

  • #3
Dus als het vanaf de centraaldoos al samen zit, dan krijg ik ze niet meer gescheiden toch?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Jawel, maar daarvoor zul je een extra draad moeten trekken van de centraaldoos naar de schakelaar.

Of eventueel die extra zwarte draad die er al zit in de centraaldoos anders aansluiten en voor de ventilator gaan gebruiken, maar dan zou ik wel even helder willen hebben waar deze nu voor dient. Wandlichtpunt bij de wastafel misschien?
 

LianneF

  • #5
Hij is nu voor de verlichting die geïntegreerd zit in de spiegel vertelt de oud bewoner me. Alleen ging die verlichting al snel kapot.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
En wil je daar nog iets mee?

Anders zou je in de centraaldoos deze zwarte draad kunnen verbinden met de schakeldraad van de ventilator (aangenomen dat alles inderdaad in de centraaldoos bij elkaar komt).
 

LianneF

  • #7
Nee, want die verlichting doet het toch niet meer en geen geld voor een nieuwe spiegel met geïntegreerde verlichting. Hoe weet ik nu welke draad van de ventilator is en hoe krijg ik die naar de zwarte draad in de muur?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
De zwarte draad naar de ventilator zit waarschijnlijk in de centraaldoos gekoppeld met een zwarte draad uit de schakelaar en een zwarte draad naar het lichtpunt (die laatste zou duidelijk moeten zijn).

De zwarte draad vanaf de schakelaar die nu niets doet, is de zwarte draad die nu niet is verbonden met de zwarte draad van het lichtpunt.

En anders helpen foto's van de centraaldoos misschien. :wink:
 

LianneF

  • #9
Ik ga er eens naar kijken morgen, dank voor de voorzet!
 

LianneF

  • #10
Zo zag het eruit toen ik het afdekplaatje verwijderde. Net het gedaan zoals ik dacht dat het moest, maar toen sloeg de stop eruit, dus dat zal wel niet goed zijn, hahaha!

D425166A-FF75-4A8A-8D56-C187780CF98F.jpeg AE7A03F9-719D-474C-830F-962E71FDE242.jpeg 030246C6-DCC6-460A-B413-4E26365957D9.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Zwart en blauw horen niet samen! En is de lasklem met de blauwe draden nu zwartgeblakerd?
 
  • Like
Waarderingen: MG van Dijk

LianneF

  • #12
Dit is de situatie hoe het nu is. Op de muur zit dus een 1 knopsschakelaar en daarmee gaat het licht én de ventilator aan. Ik wil een 2 knopsschakelaar waarmee ik met de ene knop het licht aan kan doen en de andere de ventilator.

D671CAE0-A775-49D3-B3B4-C19FB1F23CFC.jpeg
 

MG van Dijk

  • #13
1 bruin moet naar schakelaar tevens ook naar andere, (koppelen) vanaf schakelaar moet 1 zwart naar lamp en andere schakelaar een zwart naar ventilator, vanaf lamp en ventilator beide 2x blauw naar blauw lasklem
 

MG van Dijk

  • #14
image.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Hoezo afdekplaatje? Ik had een lamp op de centraaldoos verwacht.

Hoe / waar zit je licht dan wel?
 
  • Like
Waarderingen: MG van Dijk

LianneF

  • #16
Er zitten spotjes in het plafond die dus aangaan tegelijk met de ventilator. Centraaldoos zit in het plafond van de badkamer met afdekplaatje erover en dit dus erachter.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
In die 2 grijze "kroonklemmen" zit volgens mij soepele draad aangesloten (bruin en blauw). Ik vermoed dat dit naar de spots loopt, maar het zou eventueel ook van de ventilator kunnen zijn.

Wat stopt er met werken als je die soepele bruine draad uit de kroonklem verwijderd? (Natuurlijk even netjes de groep afzetten voordat je er aan komt, weer aanzetten om te testen, weer afzetten voordat je er weer aan komt). Vermoedelijk werkt dan alleen de ventilator op de schakelaar (of alleen het licht).

Dan ben je ietsje dichter bij een oplossing.

Vind je behalve die 2 zwarte draden die samen in de "kroonklem" steken, nog meer zwarte draden hoger in de centraaldoos? Deze zouden bijvoorbeeld op een lasklem kunnen zitten, of alleen een lusje draad wat uit 1 leiding komt en direct in een andere verdwijnt. Mogelijk moet je even wat dingen aan de kant vouwen om dit te vinden (ook alleen doen met de groep uitgeschakeld!). Deze andere zwarte draad komt vermoedelijk uit dezelfde leiding als één van de 2 zwarte die we al zien dus wellicht kun je die iets volgen.

P.S, dit is een kroonklem:
34262_All_Languages.jpg

Dat maakt het verhaal wellicht beter te volgen. :wink:

De soepele draad verwijder je door in de klem te knijpen, terugplaatsen gaat ook door in de klem te knijpen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: MG van Dijk

LianneF

  • #18
Als ik 1 eruit haal: ventilator aan en licht uit, dus die is van de spotjes in het plafond
Als ik 2 eruit haal: niets doet het, het licht én de ventilator niet
Als ik 3 eruit haal: ventilator doet het niet en licht wel, dus die is van de ventilator

DD9C5C2C-EC6C-4545-B4A4-C82E85D54A56.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
Dan is het nu alleen nog zaak om draad 3 te verbinden met de andere schakeldraad.

Die verwacht ik ook in deze doos, hoger tussen de rest van de dradenbrij. Waarschijnlijk komt er een leiding met 1x bruin en 2x zwart op de centraaldoos uit, als je draad 2 omhoog volgt zou je die tegen moeten komen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #20
Soms zit die strak achter in de doos omdat die vanuit de schakelaar via centraaldoos zonder lassen direct naar de spiegel verlichting gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu