Badkamer ventilator aansluiten op licht

Oakens

 • #1
Hallo,

Als leek met 2 linker handen ben ik bezig om een badkamerventilator aan te sluiten op het bestaande lichtnet.

Nu is echter mijn vraag: Moet ik de zwarte schakeldraad van de ventilator naar de lichtschakelaar leiden of moet dit richting de lamp zelf gaan?

Verder heeft de ventilator een T ingang voor de zwarte schakeldraad. Zowel de lichtschakelaar als de lamp hebben dit niet. Kan de kabel dan ook bij het zelfde schroefje worden toegevoegd als waar ook de nul- of de fasedraad zich bevindt? En maakt het dan nog uit welke van de 2 dit is?

Alvast bedankt voor de adviezen!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Nooit zomaar draden gaan samenvoegen zonder dat je weet waar je mee bezig bent.

  De zwarte schakeldraad zorgt ervoor dat de ventilator aan gaat wanneer je het licht aan doet. Het is afhankelijk van jouw situatie of je deze draad gaat trekken vanaf de schakelaar of vanaf de lamp/centraaldoos.
   

  Oakens

  • #3
  Bedankt voor je advies. Maar wat is dan een oplossing als je zegt om geen kabels samen te voegen terwijl er geen andere ingang is voor de zwarte schakeldraad?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Van de schakelaar naar de lamp hoort een zwarte schakeldraad te lopen. Je sluit de nieuwe schakeldraad hierop aan. Als dit in dezelfde klem past en deze hiervoor geschikt is, dan kan dat. Anders zul je de schakeldraad moeten doorknippen en er een lasklem tussen zetten waarin je dan ook de nieuwe schakeldraad bij steekt.

  Maar wat is voor jouw situatie het makkelijkste? Wil je vanuit de lamp naar de ventilator? Of vanuit de schakelaar?
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #5
  Meestal heeft een badkamer ventilator ook een naloop tijd en daar is een vaste 230V aansluiting voor nodig.
  Sluit je alleen de zwarte draad aan en doe je het licht uit dan stopt de ventilator ook meteen terwijl het er nog flink vochtig is.

  Met een bruine draad zorg je er dan voor dat de ventilator spanning heeft en met de zwarte draad stuur je de ventilator.
  Verlaat je de badkamer en doe je het licht uit dan krijgt de ventilator normaal geen spanning meer via de zwarte draad en stopt er mee maar de bruine draad zorgt ervoor dat deze nog een bepaalde tijd door blijft lopen om alle vocht naar buiten te blazen.
   

  Oakens

  • #6
  Ja dat klopt de spanning zit reeds om de ventilator voor de naloop. Dat heb ik reeds aangesloten. Het enige wat ik nog moet doen is de zwarte kabel aansluiten op het licht schakelaar. Er is dus wel een T ingang voor zwart bij de ventilator maar niet bij de lichtschakelaar of lamp.

  Vandaar dat ik nog met de vraag zit of deze bij de nuldraad of fase draad toegevoegd kan worden?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #7
  En daarop heb ik reeds geantwoord dat dat niet kan. Je moet die samenvoegen met dr schakeldraad die van de schakelaar naar de lamp loopt.
   

  Oakens

  • #8
  Zoals gezegd ik ben een leek met 2 linker handen. Dus vergeef me voor mijn domme vragen.

  Maar kan het zijn dat ik helemaal geen zwarte kabel zie lopen van de lichtschakelaar naar de lamp. Tenzij dit door de muur en plafon loopt waar ik niet bij kom. Zowel bij de lamp als de schakelaar zie ik alleen een blauwe en bruine kabel?
   

  Jules1962

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Als je het kapje van de schakelaar eraf schroeft zul je er een bruine en zwarte draad aantreffen, deze draden, wat jij kabels noemt, gaan door de muur en het plafond naar de lamp.
  Bij de lamp komen een zwarte en blauwe draad uit, deze komen (meestal) uit een doos in het plafond, deze noemen we een centraaldoos, waar ook de bruine en de zwarte draad naar de schakelaar gaan (door het plafond en de muur).

  Misschien brengen wat foto's meer duidelijkheid, ik denk aan een foto van je lichtpunt, schakelaar, waar komt de ventilator te hangen en de aansluitpunten op je ventilator?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #10
  Als er bij jou geen zwarte draad loopt dan is dit bij jou foutief aangelegd. Waarschijnlijk werkt het als je de nieuwe zwarte draad aansluit op de bruine draad waarmee de lamp is aangesloten. Foto's kunnen inderdaad e.e.a. verduidelijken.
   

  Oakens

  • #11
  Bedankt voor alle adviezen. Maar ben bang dat ik er zelf niet verder mee kom. Ik laat tzt er maar eens iemand naar kijken die er verstand van heeft :P
   

  Jules1962

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Als je echt niet weet waar je mee bezig bent, lijkt het me een verstandig besluit.
  De badkamer is de laatste plek in huis waar je een ongeluk met elektra wilt krijgen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu