Lewisvloer: hoe snel moeten afreibalkjes eruit?

Wamelis

 • #1
Dag mensen,

Ben bezig met een lewisvloertje voor de badkamer, ik hoop morgen alles stortklaar te krijgen. Er wordt later direct getegeld op het beton, geen afwerkvloer.
Het meeste is me duidelijk, maar ik kwam toch nog 1 twijfeldingetje tegen waarvoor ik in het archief geen antwoord kon vinden:

Op de lewisplaten ga ik tijdelijk pasbalkjes zetten voor het afreien. Hoe lang mag ik wachten met het verwijderen van die pasbalkjes en het vullen van de sleuven? Is het OK om te wachten tot het beton niet meer vloerbaar is (bv een halve dag)?

Groet,
Wim
 

Fiesiekus

 • #2
24 uur. Je kan ze met lijnolie insmeren tegen het plakken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #3
Het is niet de bedoeling latten of balkjes op de lewisplaat te zetten, ter plaatste is dan de betonvloer verzwakt, ook als de sleuven naderhand dichtgesmeerd worden.
U kunt beter latten op de muur schroeven en daar op afreien.

Normaal wordt er met de dekvloer afschot gemaakt, met beton lukt dat niet goed, hou daar rekening mee.
Een dikbedtegellijm is nodig om afschot te maken bij rechtstreeks tegelen op beton.
 

Wamelis

 • #4
Reactie van Fiesiekus was even hoopgevend, maar daarna baart reactie van Jan weer zorgen...

Latten op de muur schroeven gaat in dit geval niet lukken. De badkamer (170x250cm) heeft geen rechthoekige omtrek, er zit een inham in. Bovendien lopen er al allerlei leidingen door de vloer omhoog aan de zijkanten.

Daarom was ik van plan om een aantal balkjes op de lewisplaten te zetten (telkens ter plekke van de dragende balk eronder) en daarop af te reien. 24 uur tijd om de sleuven op te vullen is dan goed te doen.

Afschot is in dit geval niet zo'n punt. er komt een douchebad, er zal weinig water op de vloer vallen. Ik mik bij het storten daarom op waterpas.
 

Swblom

 • #5
Als het echt bijna onmogelijk is om latten op de muur te schroeven kun je ook een aantal (stevige) hoekprofielen oid op de muur schroeven. Daar kun je dan op de plek waar je op dat moment moet afrijen een lat opleggen als referentie. Doordat je met de lat nu wat vrijheid in plaats hebt (hoe dichter bij de muur hoe steviger natuurlijk) heb je hopelijk geen last van de leidingen of rare hoekjes.
Je kunt zo je hele vloer in een keer storten.

Succes
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #6
Je moet inderdaat de vloer in 1 geheel storten, zonder de latjes te laten zitten.
Anders heeft het helemaal geen nut, en zal de vloer waarschijnlijk gaan scheuren.

Je kunt ook kortere latjes gebruiken, die je iedere keer meteen een stukje opschuift.
Daarna meteen de sleuf dichtmaken met beton.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #7
Je kan ook met klosje gebruiken en je geleider boven de vloer stellen

dan krijg je geen doorgaande sleuf maar alleen plaatselijk een klein gaatje in de beton.
 

Wamelis

 • #8
Ter afsluiting: maar eens gebeld met het bedrijf dat de lewisplaten maakt. Inderdaad: geen sleuven achteraf vullen. (Advies was om het met de waterpas af te reien, en wat dikker beton te gebruiken omdat dat zich beter laat vormen.)

Dus ik ga maar eens goed peinzen over een veilige oplossing, met de aangedragen tips. Dit is mijn eerste betonstort klus, dus ik durf het niet aan om het helemaal zonder hulpbalkjes recht te krijgen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Wanneer het uw eerste keer zou ik er ervaren hulp bij halen, goed afkijken en de volgende keer kunt u het zelf doen.
Bij lewisplaten komt het preciezer dan bij een gewoon klein betonvloertje.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #10
Het zal sowieso niet meevallen, om de beton zo mooi vlak te krijgen dat je er zo maar overheen kunt tegelen.

De voorkeur heeft altijd nog, om er een cementdekvloer over te storten.
 

Hansdennekamp

 • #11
Ik zou gewoon een trilnaald gebruiken, dan krijg je het enigszins waterpas. Maar zoals al eerder gezegd , ik zou er toch een smeervloertje over aanbrengen. Maak daarvoor eerst twee banen van zandcement langs de langste wanden op hoogte en waterpas. Daartussen stort je dan de dekvloer en rei je het af over de banen die je eerder hebt gemaakt. In een keer dan he , dus die banen niet hard laten worden maar alles in 1 keer doen. Very easy.
 

Wamelis

 • #12
Smeervloer gaat helaas niet passen - er zit al een hangtoilet in de ruimte dat maar net op hoogte zit. Met een smeervloer zou die te laag komen. Het toilet hoger zetten is geen optie, dat wordt extreem veel breekwerk.

Ik ga het maar gewoon proberen, eind van de week is het zover. Mocht het toch te hobbelig uitpakken, dan zou een laagje egaline misschien nog net kunnen.

Maar over die trilnaald gespoken: is het wellicht nog een idee om de lewisvloer aan de onderkant (waar ik prima bij kan) in trilling te brengen met een schuurmachine, als hulpje bij het vloeien?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu