Lekstroom na koolborstels vervangen

Willy

  • #1
Beste mensen, wat een interessant forum is dit. Bij toeval ontdekt maar zeker de moeite waard als ik alles zo lees. Uiteraard heb ik ook een vraag, daarom ben ik aktief geworden op dit forum. De vraag luidt:

De koolborstels van onze wasmachine zijn vervangen. Nu blijkt er een zogenaamde lekstroom op te zitten, want wanneer wij de machine op het vertrouwde geaarde stopcontact aansluiten dan slaat de aardlekschakelaar op 0.

De machine aangesloten op een niet geaard stopcontact levert geen problemen op. Volgen de reparateur komt dit sporadisch voor en is dit niet te verhelpen. Voor de raparatie hebben we nooit problemen gehad met de spanning op de wasmachine of het stopcontact waarop deze is aangesloten.

We kregen de keuze of een geheel nieuwe motor erin a 300 euro of een nieuwe wasmachine kopen. Echter onze machine, ca. 10 jaar oud heeft nog nooit geen problemen veroorzaakt.

Is dit een bekend verschijnsel of is dit iets wat (nog) te verhelpen is?
 

Co de Witgoedman

  • #2
Beste willy , over wat voor merk praten we, dan is er mischien een antwoord op te geven.
 

Willy

  • #3
Sorry, Co

we praten over een Rondo WA900
 

Co de Witgoedman

  • #4
Soms kan het reinigen van de motor met een luchtcompressor het probleem oplossen, er is nl koolstof en slijpsel tussen de collector gekomen welke sluiting maakt t.o.v randaarde, komt maar weinig voor.

Een machine van 10 jaar oud is over het algemeen geen reparatie van 300 euro waard. Kijk eens of u bij u in de buurt mischien niet een 2e hands motor kunt kopen.....
 

Willy

  • #5
Hartelijk bedankt voor de tip, Co
Ik zal eerst eens kijken of het met een compressor lukt, dan anders maar op zoek naar een 2e hands motor. Hoewel ik Rondo niet zo gek vaak tegenkom. Heb me laten vertellen dat het merk van de markt is. Kom toch ook op het apparaat de naam Blomberg tegen.

Maar niet geschoten, is.......
 

Co de Witgoedman

  • #6
Rondo, Brandt en Blomberg zijn hetzelfde merk. Succes
 

Herman

  • #7
Goedenmiddag Willy & Co,

De tip van Co lijkt mij een goeie, maar zou het ook mogelijk kunnen zijn dat de (metalen) koolborstelhouder niet goed geïsoleerd is t.o.v. metaal van de motor.

Isolatieplaatje vergeten o.i.d.
Ik heb zo geen gegevens van deze motor.
Wellicht heeft Co hier info over.
 

Willy

  • #8
Vandaag hebben ze de motor waarschijnlijk open gehad en schoongemaakt. Resultaat...........tis weer een nieuwe. Probleem opgelost!
Co, Herman, bedankt voor de tips. Het heeft geholpen.
 

Ronald42

  • #9
Nog even dit wellicht ten overvloede. Sluit dit soort apparaten (En zeker met dit soort storingen) NOOIT ongeaard aan. De gehele behuizing kan onder spanning komen te staan en LEVENSGEVAARLIJKE situaties opleveren.

Hmmm, wellicht moeten wij dit ergens van te voren duidelijk maken om ongelukken te voorkomen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu