AEG wasmachine L89697NFL koolborstels vervangen

Gerko77

  • #1
Dag klussers,

Ik heb al enkele maanden problemen met de wasmachine en ik dacht ik ga de koolborstels vervangen.
Het gaat om een AEG wasmachine model: L89697NFL en productcode 91453192000.

Wasmachine helemaal open gehaald, maar de motor ziet er niet zo uit als in de filmpjes of beschrijvingen van andere modellen. Nu vraag ik me dus af waar zitten die koolborstels in mijn machine, of heeft deze ze helemaal niet? Ik kan ze bij AEG in de onderdelenshop namelijk ook niet vinden.
De motor loshalen lijkt me geen optie, want daar kom ik moeilijk bij. Ik had echter van die zwarte dingen verwacht aan de zijkant van de motor zoals de koolborstels eruit zien bij andere modellen. Helaas zie ik die niet. Heeft iemand ervaring met hetzelfde model en kan diegene mij op weg helpen?

Welke problemen heb ik met de wasmachine (gehad)?:
1) Lange tijd geleden foutcode gehad ivm water op de bodemplaat. Droog gemaakt, maar daarna nogmaals water op de bodem. Weer opengemaakt en de afvoerpomp vervangen. Nog steeds problemen en uiteindelijk de sluitringen bij de darmkuip goed aangedraaid. Ik zag daar aanslag van water en zeep. Sindsdien geen foutcode meer. Echter is het me toen wel opgevallen het apparaat weinig water pakt.

2) Wasmachine pakt veel te weinig water. Vooral bij de kledingwas op 40 graden. De kledingwas wordt nauwelijks nat en stinkt als het gewassen uit de kast komt omdat het wasmiddel er niet goed uitgespoeld wordt. Per wasbeurt gooien we er nu 20 liter water bij aan het begin van het programma en daarna bij het spoelen nogmaals 20 liter om de zeep eruit te spoelen. Niet echt handig, maar de was ruikt weer lekker. Ik dacht misschien dat door de eerdere foutcode en water op de bodem, misschien door teveel zeep en druk mogelijk de analoge drukschakelaar van slag is. Zeker weten doe ik dat niet. Voor hetzelfde geld is het elektrisch ventiel niet meer goed, of iets anders. Uit de kraan komt genoeg water. Dat heb ik getest.

3) Sinds kort blijft het lange (normale) wasprogramma hangen. De wasmachine doet niks meer en blijft op een bepaald tijdstip staan. Ik moet de machine uit- en aanzetten om vervolgens met de knop tijd besparen een korter programma te laten draaien. Dat lukt wel. Lange programma gaat niet verder. Tot voor kort deed het lange programma het wel, maar die sprong automatisch altijd al naar een aantal uur kortere tijd. In begin duurt zo'n programma 4 uur, maar als je 20 minuten later kijkt stond ie nog maar op een uur ofzo.

Ik dacht misschien komt het door de gewichtssensor. Wij doen altijd eerst de was erin en daarna het apparaat aanzetten. Mogelijk denkt het apparaat dat er nauwelijks wat in zit en geeft ie daarom zo weinig water. Maar goed, een andere volgorde door eerst het apparaat aan te zetten met het juiste programma en vervolgens de was erin gaf geen verschil. Nog steeds weinig water.

Kortom, niet echt blij meer met de wasmachine en ik dacht laat ik de koolborstels eens vervangen. Wie weet helpt het en ben ik voor een paar tientjes klaar. Hele machine open, maar ik zie ze dus niet. Wie van de klussers kent deze AEG machine goed en kan me helpen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zelf ken ik deze machine niet, maar via de explosietekeningen, die je bij AEG kunt bekijken, zag ik dat deze motor beslist geen koolborstels heeft.
- Link naar explosietekeningen (klik)
- Klik bovenaan op het tabblad "Elektrische uitrusting"
- De motor heeft nummer 504 in de tekening
- Klik rechtsboven op "Selecteer het juiste onderdeel"
- Klik op 504 - MOTOR,INDUCTIE,MAGNEET
- Duidelijk een driefase (BLDC) motor.

Eerlijk gezegd denk ik ook niet, dat de genoemde fouten iets te maken hebben met een onjuiste werking van de motor.
Maar ik ben niet voldoende ter zake kundig om te bepalen waar het dan wél mee te maken heeft. Heb wel een beetje vermoeden:
- 1) Zal ongetwijfeld veroorzaakt zijn door een defecte afvoerpomp (of een niet sluitend deksel daarvan).
- 2) Moderne machines pakken gewoon veel minder water dan de vroegere. Of het probleem van te weinig water nemen een defect is of bij deze machine hoort kan ik niet beoordelen
- 3) Zou kunnen komen door niet verwamen. Zou ook kunnen komen doordat het verwarmingselement een lekstroompje heeft naar de behuizing.

Een gewichtssensor kan ik zelf in de explosietekeningen niet terugvinden. In de handleiding zie ik ook niets dat daarover gaat. Weet je zeker dat er in dit model een dergelijke sensor zit?

Verder laat ik het graag over aan de vakmannen op dit forum. :wink:
 

Lampje45

  • #3
Als ik zo het hele verhaal hoor dan lijkt het er op dat het niveau aan water niet voldoende is.
Wie is verantwoordelijk voor de hoogte van het water dat is dus de niveau sensor. Die moet droog blijven en meet de luchtdruk die boven de stijgende waterkolom komt te staan.
Onder aan de trommel zit een balg die de verbinding is tussen de kuip en de afvoerpomp en daar zit een aftakking op met een luchtkamer en een dun slangetje naar de druksensor. In dit circuit moet je het ergens zoeken.
Dus controleer eerst het filter voor de pomp en en haal het slangetje van de niveausensor af en blaas het door.
En als dat niet helpt haal de mof van de kuip en controleer of daar geen kindersok of zoiets is achtergebleven.
Doe daarna eens een wasje zonder wasgoed, zodat je kunt zien wat de machine doet met zijn waterhuishouding, want ook de douchekoppen in de zeepbakken kunnen verstopt zitten.
 

Gerko77

  • #4
Ik heb het slangetje van de drukregelaar losgehaald en doorgeblazen. Filter schoongemaakt, daar zat iets van rommel in. Het lange wasprogramma loopt nu wel door en stopt dus niet meer. Het lange programma van 4 uur wordt elke keer gedurende het programma ineens ingekort met exact 2 uur. Nog altijd pakt de machine veel te weinig water. Handdoeken was is nauwelijks nat te noemen.
De machine geeft maar iets van een minuut water. Ik heb de kraan gecontroleerd en die heeft 10 liter in 30 seconden. Dat zou 20 liter zijn in een minuut, maar door die nauwe gaatje in de zeepbak verwacht ik niet 20 liter in één minuut
 

Gerko77

  • #6
Bedankt voor jullie reacties.
De slang heb ik van de machine afgehaald en een emmer water mee gevuld. Dat ging prima.
Waar ik twee jaar geleden wel achter ben gekomen is dat de waterkraan blijkbaar slecht was. Ik kon draaien aan de kraan wat ik wou, maar er kwam met veel onregelmatigheid water uit. Gelukkig kon ik hem nog wel dichtdraaien om vervolgens die kraan niet meer te gebruiken. Sindsdien aan een andere kraan (heb twee kranen) bevestigd. Maar sindsdien ook problemen dat de machine te weinig water pakt. Mogelijk zijn de ventielen met debietmeter van slag.
Het is alleen een duur onderdeel om te vervangen, als blijkt dat daar het probleem niet zit.
Morgen komt er iemand langs met ook veel verstand van wasmachines. Mogelijk kan hij dat deel doormeten.
 

Lampje45

  • #7
Ik zou de ventielen testen door er 230 volt op te zetten en kijken waar het probleem zit.
De debiet meter zal pulsjes afgeven, omdat er een reedcontact in zit. Maar als je niet weet waar het aantal pulsen voor staat ,weet je nog niet.
Want meten is weten, als je tenminste weet wat je meet!

Want het zal zo'n molentje zijn in de stroom. Als die vast zit loopt er ook weinig water.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #8
Denk ook reedcontact bij watertoevoer ingang. Deze telt het aantal liters dat erin gaat en geeft aan dat het genoeg is.
 

Gerko77

  • #9
Er is een monteur komen kijken. Met een lege wasmachine het spoelprogramma gedraaid. Volgens de monteur komt er voldoende water in de trommel tijdens het spoelprogramma. Voor hem een teken dat de machine gewoon goed werkt. Omdat het een 9kg trommel is zie je het water niet.
Tijdens het programma het slangetje van de drukschakelaar gehaald en de machine ging prompt water bijvullen. Ook de drukschakelaar zou dus nog gewoon werken. Er is dus niets aan de hand zijn met de machine. De ventielen met debietmeter zouden niet doorgemeten kunnen worden werd gezegd. Dat geloof ik dan maar.
Feit blijft wel dat het beetje water direct wordt opgezogen door de was. De was is nauwelijks nat te noemen. Je hoort het vallen in de trommel i.p.v. in iets van water. Het klinkt niet eens nat. Het zal blijkbaar normaal zijn tegenwoordig met de 'zuinige' machines. Ik blijf dan helaas maar water bijvullen tot ik zie dat de was in iets van een plasje water valt tijdens het draaien. Aan het einde bij het spoelen nogmaals water bijvullen om de zeep eruit te spoelen. Anders komt de kleding muf uit de kast. Sinds we water bijvullen ruikt het weer fris. Het is wat het is vrees ik....
 

Gerko77

  • #10
Iedereen bedankt voor de reacties en het meedenken!!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #11
Normaliter zou er ook een ef0 foutcode komen op het scherm bij evt te weinig water. Maar goed nu weet je zeker dat het goed is. Waarom vul je eigenlijk bij ?

Het stinken kan je voorkomen door af en toe (eens in de 3 a 4 weken) het kookwas programma te draaien. Omdat het nu al wellicht vuil is de machine een paar keer 90 graden laten draaien met reinigingsmiddel. Hierna moet het stinken weg zijn.

Ook waspoeder overwegen ipv vloeibaar wasmiddel.
 

Gerko77

  • #12
Wij doen bijna wekelijks een 95 graden was. Ook gebruiken we waspoeder ipv vloeibaar wasmiddel om die reden. We gebruiken weinig waspoeder. Een paar keer per jaar gebruiken we een reinigingsmiddel op 95 graden.
Toen de was steeds muf uit de kast kwam zij we ander wasmiddel gaan gebruiken. Toen dat niet hielp ben ik gaan kijken tijdens het draaien van de wasmachine. Ik vond dat ie véél te weinig water pakt dus ben extra water gaan bijvullen en doen een extra spoelprogramma bij iedere was. Sinds het bijvullen ruikt de was fris. Misschien zit het tussen de oren, maar ik blijf maar water vullen :)
Mijn vrouw wil eigenlijk een nieuwe, maar zolang die het doet vind ik dat zonde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu