Lekkende wastafelkraan aan onderzijde na plaatsing nieuwe CV ketel

bcsdevries

 • #1
Beste allen,

Ik ben nieuw hier, maar kon onder de andere onderwerpen mijn vraag niet vinden. Derhalve stel ik jullie graag de volgende vraag:

Gisteren is bij ons een nieuwe CV-ketel geplaatst door een gecertificeerde installateur, de vorige was uit 2002. Alles top in orde.

Tot ik ‘s avonds in de la van ons badkamermeubel kijk waar een grote plas water ligt. Beide kranen (Hansgrohe focus S) bij de dubbele wasbak druppelen nu aan de onderzijde van de kraan (links minimaal, rechts meer). Ik heb dus de kraantjes onderin dichtgedraaid en de installateur terug laten komen. Deze geeft aan dat het waarschijnlijk door de hogere druk komt en dat het probleem in de kraan zelf zit en deze niet te openen is.

Na zelf even zoeken op internet en op dit forum heb ik in ieder geval de kraan kunnen openen en de cartouche kunnen inspecteren. De rubbertjes hierin zien er keurig uit. Wel wat minimaal kalk en enkele zandkorrels, dit heb ik schoongemaakt. Na terugplaatsen blijft de kraan echter lekken.

Mijn vraag is dus: Zit het probleem inderdaad (lager) in de kraan? En is het dus verstandig om twee nieuwe kranen te kopen? Of is er mogelijk nog een andere oorzaak?

Dank alvast!

Hieronder een aantal foto’s van de kraan en de plaats van lekken
1638539928359.png

1638539982441.png

1638539996663.png
 

Fmrama

 • #2
Waarschijnlijk de aansluiting van een of beide slangen aan de kraanzijde. Ik zou de slangen onder loshalen, kraan losdraaien (grote moer) eruit halen en kijken of je de slangen vaster kunt draaien aan de kraan. Evt nieuwe rubbertje of nieuwe slang erop zetten.
75D24EB2-4408-457D-BE65-3C3C76984CDD.jpeg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
Het kan ook water langs de kraan gaan en dan om de kraan op de wastafel onder de kraan naar beneden trekken.
Controleer dat eens met stuk keukenpapier als bij gebruik hendel open en dicht warm en koud als er water langs de kraan gaat.
Kan best zijn dat de rubber onder de kraan niet goed afsluit of valt precies in de wastafel gat (hier zijn ook kraangat versmaller voor.)
Naamloos.jpg

Het drupt rechtstandig naar beneden en niet via de slangen
Naamloos.jpg
 

bcsdevries

 • #4
Dank voor jullie reacties!

De bovenzijde van de wastafel is volledig droog (en doorstaat de test van het keukenpapier), ook bij het openen van de kraan. Dus ik denk dat het helaas onderin de kraan zit.

Het aandraaien van de slangen heeft de installateur van de CV ketel vandaag gedaan toen ik hem hiervoor liet terugkomen, deze gaf aan dat die goed vast zaten. Het rubbertje kon hij niet bij zij hij. Hij noemde dat er geen mogelijkheid om de kraan open te maken aan de onderkant...

Ik ga het dit weekend maar even zelf proberen!
 

ADDave

 • #5
Een verhoogde waterdruk na het plaatsen van een nieuwe ketel is nagenoeg minimaal of helemaal niks.
Het is dus onzin wat je installateur zegt.

Kranen horen een veel hogere druk aan te kunnen dan wat je thuis geleverd krijgt. Bovendien de koudwaterdruk veranderd niet.

Ik denk dat dit gewoon toeval is.
 
 • Like
Waarderingen: liviu2004

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #6
De kranen kun je inderdaad niet open maken aan de onderkant.
Kan maar bij 2 dingen lekken.
Of bij de cartouche dan even de rubbertjes even insmeren met wat kranenvet of vaseline en de moer waar de cartouche mee vast zit goed vast draaien.
Of bij de aansluit slangen waar die in de kraan gedraaid worden, de rubbertjes kunnen iets versleten zijn, of de slangen zitten niet goed vast.
Je kunt die slangen er uit draaien, en dan de rubbertjes even insmeren met kranenvet of vaseline en dan er weer indraaien.
Hand vast is voldoende.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #8
Kan ook nog . :prima:
 

bcsdevries

 • #9
Toch maar alvast even aan de slag gegaan met al jullie goede tips!

Ik heb de kraan losgekoppeld, zoals te zien op deze foto's:

1638545109279.png

1638545126888.png


Ik krijg de slangen echter met geen mogelijkheid losgedraaid. ik kan blijven draaien, maar er staat geen weerstand op en hij komt ook niet los uit de kraan.

@Peter: Tips om dat voor elkaar te krijgen? Met gereedschap kom ik er niet in, mijn pink (ik heb redelijk grote handen) pas er net bij zonder vast te blijven zitten.

@Henk253: dank voor de tip! Ik heb onderdeel 8 uitvoerig bekeken en losgehaald, onderdeel 10 vanaf boven geïnspecteerd. Die zag er keurig uit. Kan ik deze ook nog uit de kraan halen om volledig te inspecteren?

@ADDave : Dank! Ik was inderdaad ook verbaasd, dacht dat het niet veel verschil zou maken. Toeval zou kunnen, hoewel ik het dan wel heel bijzonder vindt dat het om 2 kranen gaat die allebei na het veranderen van de CV ketel ineens beginnen te lekken. In mijn beroep leer ik dat 2 toevalligheden praktisch nooit voorkomt... Maar goed, wie weet :)

Nogmaals dank voor jullie hulp!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Ja, dan moet je de boven kant er ook af halen dan kan ie om hoog de 10 maar deze moet je dan vernieuwen of nog proberen wat @Peter zei vaseline er op
er zit op 10, 2 o ringen en in de kraan ook 2 dunne o-ringen
Naamloos.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu