Lekkende pompkoppelingen Remeha W28Eco

Ed007

  • #1
Onze Remeha W28Eco combiketel heeft lekkende pompkoppelingen. Hier merk je tijdens gebruik niets van; waterdruk blijft gelijk en hoeft dus ook nooit bijgevuld te worden. Dit is vorig jaar geconstateerd door de servicemonteur maar dit jaar is hij afgekeurd en moet hij worden vervangen volgens hem. Eerst dacht ik dat hij de rookgasafvoer bedoelde maar op de waterpomp koppelingen zit witte aanslag, waarschijnlijk van het druppelende water, dus die lekt. De waterpomp zit wel rechtstreeks op de verbrandingsruimte gemonteerd.

Wel moet ik zeggen dat de monteur vertelde dat de platen in de brander niet meer recht staan en ze moeilijk zijn schoon te maken en minder efficient zijn maar dat merken wij niet in het gasverbruik.

De ketel is wel bijna 20 jaar oud maar mijn ouders hebben een voorganger bijna 30 jaar in gebruik gehad.

Wordt tegenwoordig een ketel afgekeurd op 2 lekkende koppelingen van een waterpomp (en niet meer rechte branderplaten) en is dit echt niet te repareren?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Als de koppelingen iets oxidatie vertonen, maar je hoeft niet bij te vullen is dat geen reden voor een afkeur.

Toch zou ik bij een 20 jaar oude W28 wel eens aan vervanging gaan denken, een nieuwe ketel is zuiniger met gas én met stroom.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Weet je zeker dat hij afgekeurd is om die pompkoppelingen? is er niet iets anders aan de hand?

Verder, wat is afgekeurd? heeft hij de gaskraan dichtgedraaid en de stekker eruit getrokken?
Of heb je nu een abbonement met bepaalde vorm van arbeid en/of onderdelen erin bij storingen, wat vanaf nu niet meer kan?
 

Ed007

  • #4
Reaktie op Hessie:
Het zijn alleen de koppelingen die een beetje lekken maar dat drupt wel op de bodemplaat en die is aan het roesten.

Aan een 20 jaar oude ketel moet je inderdaad niet veel geld meer uitgeven en aan vervanging gaan denken. Aangezien ik zuinig ben, alles probeer te repareren en tegen een wegwerpmentatiteit ben, doe ik dat ook met de ketel. Een nieuwe ketel zal inderdaad zuiniger zijn met stroom en gas maar onze energierekening was en is nog steeds erg laag.

Reaktie op Ingmar:
Goede vraag.
Heb het onderhoudsschema nagekeken en het onderhoudsbedrijf gebeld. De ketel is afgekeurd op 2 lekkende koppelingen omdat een ervan direkt op de warmtewisselaar zit en dit een blok metaal is. Hij is volgens hun niet meer 100% veilig.

Hij mocht blijven draaien. Wij hebben niet een allin onderhoudscontract maar een standaard onderhoudscontract dat dit jaar nog is uitgevoerd. Hij draait nog steeds zonder problemen maar ik heb wel het roest bijgewerkt en een bakje onder de druppende koppeling gezet.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Als de koppelingen druppen, is dat meer dan zweten. Dan moet je ook regelmatig bijvullen.

Een druppende koppeling gaat niet weer dicht. Sterker, het wordt alleen maar erger tot er zoveel water uit komt dat er lekkage schade ontstaat. Dit soort lekkages hebben een vreemde voorkeur voor de kerstdagen :D

De ketel is dus economisch én technisch total loss, tijd voor een nieuwe.
 

Marcn88

  • #6
De rubberringen van de pompkoppelingen zijn gewoon los vervangbaar alsook de gehele koppeling zelf
 

Ed007

  • #7
Bedankt voor de info. We hebben een nieuwe Remeha Tzerra ketel besteld al zit me niet helemaal lekker.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu