Lekkend manchet staand toilet

FGA Janssen

 • #1
Na het betegelen van de badkamer begonnen de voegen rond het toilet te zweten. Het toilet is opnieuw geplaatst, manchet vervangen, afgekit, de afvoer 1.5 cm opgehoogd met reparatie mof en het toilet weer geplaatst. Dit mocht allemaal niet baten.
Camera inspecties laten zien dat het afschot van de afvoer minimaal is. Ook is de ontluchting laag.
Direct onder de vloer maakt de toiletafvoer een 90gr bocht. Te samen met de hoge doorspoelkracht van het toilet en de lage ontluchting zou dit tot overlopen van de afvoer / het manchet kunnen leiden. Met een ander toilet dat minder snel doorspoeld, blijft het probleem echter spelen zo lijkt het.

Er zijn verschillende loodgieters / -bedrijven langs geweest om naar het probleem te kijken. Drie hebben het toilet opnieuw geplaatst, een nieuw manchet geprobeerd, het manchet afgekit ed. Maar het probleem blijft.
Toch wordt nog steeds gedacht dat het afvoer/manchet toilet overstroomd.

Een andere mogelijkheid is een lek in de afvoerbuis, echter qua loodgietwerk is hier niks aan veranderd toen de badkamer opnieuw is betegeld. Echter dit probleem speelde niet voordat de badkamer is gedaan / bij het vorige (staand) toilet.
Men denkt niet aan een lekkage van de waterleidingen / toevoer omdat de schade dan al erger had moeten zijn. Het enige wat qua loodgietwerk verandert is is het ophogen van het doucheputje. De vloer is over de bestaande tegels heen betegeld. Lekkage (van de bovenste vloer) wordt dus niet bij de onderburen zichtbaar.

Komt dit probleem bekent voor? Is het een mogelijkheid dat het manchet /de afvoer op de een of andere manier blijft overstromen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Is het een doucheputje waarvan je de deksel open kan zetten?
  Heb je het probleem ook als je het doucheputje een tijdje open zet, maw de ontluchting open zet?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Hoe lang geleden is het toilet geplaatst en de nieuwe tegels gelegd ?

  Het zou zo maar condens kunnen zijn dat op de koude pot neer slaat en op de vloer lekt.
   

  Boudewijn 033

  Specialist Verwarming
  • #4
  Staand toilet.
  Niet toevallig met vastboren door de afvoer heen gegaan?

  Groeten b
   

  FGA Janssen

  • #5
  Het rooster kan er idd af. Ik ga dat proberen. Wel heb ik al geprobeerd of het verschil maakt met de sifon van de wastafel er af, tbv de ontluchting. Dat was niet het geval.

  De gehele badkamer is gedaan in december 2012 (waaronder de nieuwe tegels gelegd en nieuw toilet geplaatst). Over de mogelijkheid van condens heb ik idd vaker gehoord. Dat schijnt meestal in de zomer te kunnen gebeuren. De voegen begonnen zo'n 3 maanden geleden te zweten, ver voor de warme weken in juli. Ook is de tegellijm inmiddels zo verzadigd dat het er op lijkt dat het niet van alleen condens kan zijn.

  Ik ga nog eens kijken of met vastboren door de afvoer heen is gegaan. Men is er met de camera in geweest, maar wie weet.
   

  FGA Janssen

  • #6
  Oja, het toilet loopt goed snel leeg bij doorspoelen. Ook niks te horen bij doucheputje of wastafel. Problemen met ontluchting lijkt het niet te zijn.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  1.5 cm opgehoogd met reparatie mof en het toilet weer geplaatst
  is die reparatie sok gelijmd in pvc buis of bestaat die riolering buis uit lood.?

  hoe is de is de manchet in die reparatie sok geplaatst?

  plaats evt, even een foto van je riool aan sluiting van je wc pot.
   

  FGA Janssen

  • #8
  Er is niet in de afvoer geboord.

  De reparatie sok (van pvc) is in de riolering van pvc gelijmd.
  Gisteren is een loodgieter langs geweest die zegt dat het manchet niet goed knelt op wc en afvoer. Dat dat het probleem is.
  Een betere kwaliteit manchet, deze met kit plaatsen, vooraf goed te drogen etc en evt nog wat verlengen van de pvc buis zou het probleem moeten verhelpen.

  Wordt vervolgd..
   

  Knuppel

  • #9
  Zo heb ik ook een keer zitten rommelen, om na 2 manchetten erachter te komen dat de pot niet goed gebakken was. Zaten uitstulpingen op waardoor de rubber niet goed sloot.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Ik heb 2 keer meegemaakt dat er een haarscheur in de pot zat.
  Is soms te zien door verkleuring aan de binnen kant van de pot.
  Met goede scherpe lamp wel te zien.

  Andere detectiemogelijkheid is door de pot los te nemen, goed droog maken aan onder / binnen kant.
  Op een krant of keukenpapier zetten en dan voorzichtig wat water in de zwanenhals te zetten tot vlak onder de rand van het normale niveau en op het plateau. en dan een tijdje laten staan. Voorzichtig de pot verplaatsen of het water er weer (gedeeltelijk) uit halen en dan kijken of de krant nat is geworden.
   

  FGA Janssen

  • #11
  Het gekke is dat er 3 loodgieters het manchet hebben aangepast / verandert / opnieuw geplaatst.

  Gisteren is de nieuwe loodgieter langs geweest. Die heeft een beter knellend manchet geplaatst en met kit vast gezet op de afvoer. Het laatste was eerder ook gedaan, maar dit manchet zit voornamelijk strakker om de wc vast. Nu maar afwachten..

  Hij heeft inderdaad gekeken of de wc buis bijvoorbeeld niet ovaal was of uitstulpingen heeft.
  En met een lamp gekeken of er haarscheurtjes in het toilet zitten. Leek niet zo te zijn, ook geen verkleuringen. Wel ontbrak in het onderste gedeelte van de zwanenhals aan de binnenkant een stukje (2x1 cm) porselein / laagje coating. Loodgieter zegt dat dat geen probleem moet zijn. Ik heb alleen wel het idee dat de vloer onder het toilet droger was met het toilet dat er de laatste drie weken op heeft gestaan om te kijken of dat verschil maakte. Ook om dit goedkope / test toilet zat het manchet vrij los, dus misschien dat beide dingen meespelen. Inmiddels zit het andere (mooie) toilet er weer op.
  Kan dat kwaad, een stukje poreus keramiek?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Als het glazuur beschadigd is dan kan er vocht via het porselein trekken.

  wat ik vreemd vind is dat de manchet met kit vast gezet word in de afvoer dat hoort niet zo.

  Wat voor pot is het
   

  Boudewijn 033

  Specialist Verwarming
  • #13
  Als je het niet meer ziet zitten kan je altijd nog kitten :lol:

  Nee daar hoort geen kit, en in mijn ogen een lap middel.
  Zou de oorzaak op zien te zoeken en oplossen. Zoals ik het nu lees, zit het echt in de nieuwe pot.

  Groeten b
   

  FGA Janssen

  • #14
  Het is een ao toilet.

  Ja met kit was eerder gewerkt, leek in eerste instantie goed te werken maar na twee weken toch weer hetzelfde verhaal. In het nieuwe manchet heb ik wel vertrouwen. Maar als ik de reacties lees kan het dus best aan het ontbrekende stukje glazuur liggen. Moet ik toch maar is aankloppen bij Sfinx / de leverancier. Inmiddels ook flink kosten gemaakt om het probleem te achterhalen.

  Om een foto te maken moet ik de pot er weer af halen. Als het nu opgelost is, gaat er weken over heen om het effect te zien en zeker voor alle aanwezige vocht in de vloer - inmiddels flink wat - is opgedroogd.
  Wanneer het (ook) aan de glazuur licht, is het wellicht toch slim om een vervangend exemplaar (van de nieuwe pot) voor te staan?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #15
  Zo het nu gaat schiet het ook niet op, misschien dat de fabrikant een snelle oplossing heeft, bel hen eens op.
   

  FGA Janssen

  • #16
  Het zou dan zowel het manchet als het toilet zelf zijn die lekken. Bij het test toilet waren de tegels onder het toilet ook droger.

  Ik heb de leverancier / sanitair winkel opgebeld. Zij vragen om foto's en nemen contact op met de fabrikant.
  Morgen haal ik het toilet er af om foto's te maken en zet het test toilet er weer op. Dan kan ik ook de tests beschreven op dit forum doen om te kijken of het toilet inderdaad lek is.
   

  FGA Janssen

  • #17
  De foto's van het ontbrekende porselein..
  De pot voelt erg nat aan de binnenkant. Waarschijnlijk dat dat het probleem is. Ik neem contact op met de leverancier..!
  De lektest kan ik denk ik niet uitvoeren omdat de plekken onder in zitten - en niet in of voor de (sifon-)bocht - en alleen in aanraking met water komen wanneer wordt doorgespoeld?

  Waarschijnlijk zaten we met het ophogen met de reparatiemof 1.5 cm en het manchet dat nu goed klemt al in de goede richting. Sinds die tijd zijn het namelijk niet meer de voegen rond het toilet die zweten maar die richting/bij het doucheputje. Ik neem aan dat dat door het afschot komt dat het water zich die kant op verplaatst?
  Wel zit er (nog) behoorlijk wat vocht in de vloer. Er ontbreekt een gedeelte voeg onder het toilet en in het kuiltje (tegellijm) vult het zich langzaam met water wanneer ik het eerst droog dep.

  Heb ook tegelzetspecialist nog is opgebeld om te vragen hoe lang het kan duren voor het vocht uit de vloer is getrokken via de voegen; Dat kan maanden duren.

  Is er een manier om dat sneller te laten gaan? Met de vloer die flink verzadigd is, hoe te checken dat het probleem (van het lekke toilet / manchet) verholpen is?

  Klopt het dat wanneer de voegen rond het toilet zelf niet meer zweten het probleem inmiddels kan zijn opgelost?
  En het wachten is - met een nieuw toilet - tot de vloer gestaag op droogt?

  Sowieso goed de kitranden goed in de gaten houden om te voorkomen dat er opnieuw water in de tegellijm komt (die zijn in de tussentijd al eens vernieuwd omdat er vocht achter zat en niet meer goed dreigden te zitten).


  Erg bedankt alvast!
   

  Knuppel

  • #18
  FGA Janssen schreef:

  De foto's van het ontbrekende porselein..
  De pot voelt erg nat aan de binnenkant. Waarschijnlijk dat dat het probleem is.
  [/quote]
  Ik denk dat elke pot nat voelt aan de binnenkant :wink:
   

  FGA Janssen

  • #19
  Is dat serieus?
  De binnenkant - van onder af de pot gezien ..
   

  Knuppel

  • #20
  Sorry kon het niet laten :P
  Kan natuurlijk condens zijn uit de vloer. Je pot sluit daar de boel af dus verdampend water kan geen kant op.

  V.w.b. het opdrogen van de vloer, dat gaat echt wel sneller dan een paar maanden. Ja, misschien tot het kurkdroog is. Binnen een week moet dat droog zijn, ervan uitgaande dat er geen nieuw water bijkomt.

  V.w.b. de foto's, gaat het manchet niet om de buitenkant van de pot?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu