Lekke CV-leiding in de betonvloer

Marcc

  • #1
Hallo,

Twee weken geleden begon het parket in de woonkamer van ons huis (gebouwd in 2000) omhoog te komen. Het is inmiddels een plek van ongeveer een vierkante meter. Het zit middenin het huis, nabij een tussenwandje en een deur, die inmiddels is gaan aanlopen. De verzekering is ingeschakeld en alle schade wordt in principe vergoed. Maar nu probeer ik erachter te komen waar het probleem zit. Wat heb ik al gedaan?

1) In de kruipruimte is te zien dat de piepschuim-isolatie tussen de fundering op ongeveer dezelfde plek nat is als waar het parket omhoog komt, maar ik word er verder niet veel wijzer van.

2) Aan de andere kant van het tussenwandje zit een hangend toilet. We hebben een deel van het voorzetwandje opengebroken, maar er blijkt daar niets te lekken.

3) Er loopt in de buurt van de lekkage ook een waterleiding door de vloer. De watermeter blijft echter stilstaan zolang er geen kraan opengaat, dus geen lek in de waterleiding.

4) Toen viel de verdenking op de CV-leidingen die bij ons huis onder de anhydriet-dekvloer zijn verwerkt. Het is het bekende systeem met een flexibele binnenbuis en een rode of blauwe mantel. Ter plekke van de lekkage loopt een leiding die helemaal vanaf de CV-ketel op zolder komt en gaat naar de verdeler voor de begane vloer. Bij de CV-ketel bleek een koppeling van het onderstuk een heel klein beetje te lekken, waardoor er (waarschijnlijk al jaren) water in de mantel druppelt. Er zijn duidelijk leksporen op de binnenbuis te zien. Als de mantel waterdicht zou zijn, zou het water op een gegeven moment bij de verdeler op de begane grond eruit moeten komen. Daar is echter alles kurkdroog.

Onze conclusie is daarom dat de mantel onder de vloer een scheurtje heeft, waardoor het water dat bij de CV-ketel in de mantel drupt, in de vloer terecht komt. Er zitten geen koppelingen in de vloer. De lekkende koppeling was met een slag met de steeksleutel verholpen.

Ik heb nu een aantal vragen:

1) Klinkt deze theorie plausibel?

2) De binnenbuis is altijd uit één geheel. Maar moet de mantel dat ook zijn? Of mogen twee mantelbuizen tegen elkaar aan worden geschoven (met een naad) als de rol op is?

3) Het verbaast me dat de vloer in zo'n korte tijd opeens omhoog komt, terwijl de koppeling bij de CV waarschijnlijk al veel langer lekt. Ik moest meestal 2-3 keer per jaar water bijvullen. Anderhalve maand geleden is het expansievat vervangen tijdens de jaarlijkse controle van de CV. Kan het zijn dat daardoor de druk in het systeem is verhoogd, waardoor de lekkage onder de vloer is versneld? De druk in het systeem is nu ongeveer 1,8 bar en lijkt vooralsnog constant te blijven.

4) Een deel van het parket zal vervangen moeten worden (het hout is gespijkerd op een spaanplaat ondervloer die is verlijmd met de afwerkvloer). Is het aan te bevelen om de betonvloer open te breken om er zeker van te zijn waar de lekkage zat? Of misschien een bedrijf inschakelen die met speciale apparatuur lekkages op kunnen sporen? In theorie zou de binnenbuis ook nog kunnen lekken, maar dan zou de druk in het CV-systeem moeten gaan dalen.

5) Andere suggesties?

Een heel verhaal, en veel vragen. Ik hoop op reacties, zodat we dit zo goed mogelijk op kunnen lossen.

Met vriendelijke groet,
Marc
 

Michiel_H

  • #2
1) ja.
2) nee, de buis mag gewoon uit 2 stukken bestaan, met een perskoppeling er tussen. De mantel daar dan dus onderbroken. De mantel kan ik licht beschadigd zijn.
3) waarschijnlijk is bij die klus de leiding iets verschoven waardoor er meer in druppelt dan ernaast.
4) ik zou eerst proberen de mantelbuis leeg te zuigen. Aan 1 kant zuigen, aan 1 kant een compressor er op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu