Lekkage via stootvoeg?

s91mone

  • #1
Door de vele regen en wind van afgelopen weekend kwam ik erachter dat ik een lekkage heb bij mijn platte dak. Het platte dak is een aanbouw naar de keuken. Boven de keuken bevind zich nog een verdieping. Het druppelde uit een hoekje van een raamkozijn. Op het plafond rondom het kozijn is ook een kleine vochtplek ontstaan. Nu is er een dakdekker komen kijken maar die heeft geen gebreken geconstateerd aan het dak. Hij denkt dat de regen door een stootvoeg naar binnen is geblazen. De wind stond hier nl recht op. Nadat de wind is gaan liggen heeft het niet meer gelekt, maar het heeft ook niet veel meer geregend. De dakdekker adviseerde om deze voeg dicht te maken. Wat zijn jullie adviezen? Ik heb nauwelijks klus ervaring en heb er geen verstand van.

59590E54-DFDC-4E8C-9DB7-CB143E82A2ED.jpeg 5BC2EDC5-3F46-4957-A5BE-79DFCDC4947A.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Woon je daar allang. Ik zie gerepareerd voetlood een ril kit.
Hoe groot is je dak en op dat dak komt daar nog water van hoger gelegen daken op.
Die aanbouw is veel later tegen de woning gebouwd.
Maak is een foto van de afvoer.
 

s91mone

  • #3
Ik woon hier nog niet zo lang. De reparaties zijn van de vorige bewoners en die hebben dit niet gemeld. Het is een groot plat dak, wat begint met een gang van ongeveer, 1,5 bij 7 meter en uitkomt in de woonkamer van ongeveer 5 bij 6 meter. De afvoer zit helemaal aan de andere kant van het dak. Omdat het dak wat afloopt blijft er echter geen water staan in de hoek waar het lek zit. Er komt geen water van hoger gelegen daken op. Die hebben een aparte afvoer.
 

Fmrama

  • #4
Het is de vraag of dat door de stootvoeg komt. Ik had een vergelijkbare situatie met een raam dat ca 10 cm uit de gevel steekt. Het water bleek uiteindelijk door de scheurtjes n het lood naar binnen te komen.
Als ik jou was zou ik eerst eens bij verwachte regenbui, het lood afdekken met een stuk plastic en plankje er over, om te checken of het alleen door het lood komt of niet. Of alleen de stootvoeg tijdelijk af te dekken, kan natuurlijk ook.
 

s91mone

  • #5
Ik zal idd een aantal dingen moeten uitproberen om eea uit te sluiten. Kan het kwaad om 1 voeg af te dichten? Er zitten er nog meer in dat stukje muur die ik wel open laat.
 

Fmrama

  • #6
Tijdelijk dicht maken kan geen kwaad. Zelf zou ik het niet permanent dicht maken. Maar ik ben geen bouwkundige. Wellicht kan iemand anders er wat zinnigs over zeggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
De laatste jaren maak ik een prop van huishoudfolie. Werkt prima kan tegen water en laat geen sporen na. Je trekt het zo weer uit de voeg.
Wgb schreef:
Die aanbouw is veel later tegen de woning gebouwd.
Deze vraag heb je niet beantwoord. Om het voetlood officieel aan te brengen dan gaat de prijs van de klus behoorlijk omhoog.
En als het lood niet volgens de regels van het vak is aangebracht loopt het water van de regen via de stoot voeg zo de spouw in.

Nog wat info
 
Laatst bewerkt:

s91mone

  • #8
De aanbouw is gelijktijdig met de rest van het huis gebouwd.
 

Sander 1972

  • #9
Kun je eens een foto maken in de voeg, of voorzichtig met een duimstok even voel of er een opstand aan het lood zit?
En haal even wat grind aan de kant en maak daar nog maals een foto van
 

s91mone

  • #10
Ik zal morgen foto’s maken en de voeg inspecteren.
 

s91mone

  • #11
Hierbij wat foto’s. Ik heb in de voeg gekeken en zag direct isolatiemateriaal zitten. Ik heb voorzichtig met een stok gevoeld maar hier werd ik niets wijzer van. Ik kan dus niet zeggen of het lood juist is aangebracht.

6D28AC6D-D6AC-4A49-B3E4-9C523AB76470.jpeg BC7C1F77-02EA-41F2-AC52-35A76A45330A.jpeg C5005C08-1989-4F9B-9E12-03E38644AF3E.jpeg B5B58562-6A7F-4905-9DF8-22876B3098A3.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Je moet voorzichtig met een bijvoorbeeld een spaak en dan met de kant van de knop naar binnen duwen, voorzichtig over de bovenkant van het lood en dan mag je geen onderbreking voelen. Aan het einde zou het lood iets omhoog moeten lopen voelen.
Voel je iets wat het gevoel geeft het lood loopt niet verder dan de knop naar beneden draaien en weer terug.
Haakt het dan is dat waarschijnlijk het einde van het lood. Duimstok erbij en je weet tot hoever het lood ligt.

Dit ziet er ook niet goed uit. Kijk of je met de andere kant van de spaak een gaat kan vinden. Schroevedraaiertje mag ook.

Bij de cirkel zijn ze al meer met deze oefening bezig geweest volgens mij.

Lek in hoek van een dak.jpg
 

s91mone

  • #13
Ik denk dat ik er dan toch een vakman naar laat kijken want het ontbreekt mij aan de juiste kennis, vaardigheden en materialen. Voor nu heb ik in ieder geval gebruik gemaakt van de tip over de aluminiumfolie. Ik vroeg mij nog wel het volgende af: het huis is 20 jaar geleden gebouwd ( ik woon er pas 3 jaar). Als het lood destijds verkeerd is aangebracht had er dan al niet veel eerder een vochtprobleem opgetreden?
 

Sander 1972

  • #14
Klopt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Die dilatatie voeg zou meer water kunnen doorlaten dan die stootvoeg.

Aan de andere kant ook aan een huis kan van alles veranderen.
Een paar dagen bijzondere weersomstandigheden qua temperatuur en luchtvochtigheid kan ook iets veroorzaken.
Voor het zelfde geld was dit eenmalig of misschien over tig jaar nog eens.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu