Lekkage ter hoogte van de thermostaatkraan

Dennis73

  • #1


Wij hebben bij ons thuis wat men noemt een enkel buis verwarmings systeem. Bij de "radiator" waar het om gaat is later een thermostaatkraan geplaatst. (Zie foto 1).
De lekkage bevindt zich in het verdeelstuk onder de kraan. Daar bevindt zich een soort stelschroef (foto 2). Nu lekt het langs deze schroef.
Mijn vraag is: waar dient die stelschroef voor en hoe kan ik de lekkage stoppen?

Alvast bedankt,
Dennis
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #2
Met alle respect, dit is niet goed aangesloten zo en de thermostaatkraan gaat niet goed werken zo.
Warme lucht stijgt waardoor de thermostaatkop ingrijpt en zorgt dat de kraan dichtloopt.
Hieronder een plaatje van de juiste soort kraan, let wel even op dat deze geschikt moet zijn voor een 1 pijpssysteem.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
De tweede foto is waarschijnlijk vanaf de muur-kant genomen.
Het afgebeelde 'ding' schroefje is om de doorlaat in te stellen, als de radiator dicht staat. Immers de rest van de radiatoren in het éénpijps-systeem moeten het wel blijven doen. Ik weet niet of het zeskantje los kan draaien van het rondje.
Is het rondje er niet gewoon te ver uitgedraaid?
Dat dit aan de achterkant zit, zal het oplossen lastig maken als indraaien niet helpt.
Je kunt zien dat er wat hennep uit steekt.
Er zit dan waarschijnlijk te weinig hennep op of er is teveel aan gedraaid.
op eigen risico kun je de boel aftappen, proberen dit rondje te verwijderen en met teflontape opnieuw vast te schroeven.
Het is nu wel koud weer, dus als het maar weinig lekt en als je twijfelt of je het schroefje er weer ingefrommeld krijgt, dan kun je beter wachten tot het zachter wordt.
 

Dennis73

  • #4
Neesje ik voel mij niet snel beledigd hoor, men mag gerust zeggen dat het niet klopt. Namelijk niet zelf zo geinstalleerd en zelf geen verstand van cv installatie. Ben dus blij als ik hoor hoe het wel moet. Kom hier vaak genoeg voorbeelden tegen dat de vorige huiseigenaar maar wat deed 😕
De lekkage is niet dusdanige dat het gelijk gefixed moet worden. Ik denk erover om het geheel gelijk maar te (laten) vervangen door een normale radiator met een juiste kraan en aansluiting.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Ik weet niet waar deze radiator hangt, maar het is echt een ienie-minie dingetje. Probeer de knop eens dicht te zetten als test (kan mooi nu het zo koud is) en beoordeel of je m echt nodig bent. Zo niet, aanvoer en retour aan elkaar zetten en klaar ben je.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu