Lekkage rookgasafvoer

Appie26

  • #1
Sinds een paar weken heb ik lekkage bij de ketel. Het blijkt dat het water uit de rookgasafvoer lekt (dus waarschijnlijk condens). Het komt dan in het broekstuk terecht en als die vol is gelopen loopt het via de luchtaanvoer buis de ketel in.Nu heb ik een kleine lekkage gemaakt buiten de ketel waardoor deze nu droog blijft. Onder de lekkage staat nu een emmer. Ik heb mijn kachelman erbij gehad en volgens hem krijg ik dit nooit opgelost omdat het broekstuk aansluit op een flexibele slang die door een bestaande schoorsteen naar boven loopt. Deze slang is geribbeld en vlgs hem krijg je die nooit waterdicht aangesloten op het broekstuk.
Ik snap wat hij bedoeld maar de ketel is zo'n 10 jaar oud en ik heb hier nooit eerder problemen mee gehad. Het gebruiken van een flexibele slang door een bestaand rookkanaal is toch niet zo ongebruikelijk? Dan moeten alle componenten van de rookgasafvoer toch gewoon perfect op elkaat kunnen aansluiten? Dan moet dit toch te repareren zijn? De buisdelen vanaf het broekstuk tot in de ketel heb ik afgelopen najaar reeds vervangen.







Mijn kachelman geeft als enige oplossing om de rookgasafvoer te verleggen en direct door het plat dak te gaan waar de ketel vlak onder hangt. Nadeel is dat de ketel in een aanbouw achter het huis hangt en als ik direct door het platdak ga de uitlaat precies voor een slaapkamerraam uitkomt. Bij de huidge situatie gaan de rookgassen via de bestaande schoorsteen naar het hoogste punt van het huis zodat ik zeker weet dat de rookgaasen nergens naar binnen kunnen waaien. Het repareren van de huidige situatie heeft dus duidelijk mijn voorkeur.
 

Marcn88

  • #2
Zit er een rvs flex buis in dat kanaal zoja dan moet je deze vervangen want die is dan hoogswaarschijnlijk lek dit is door je cv man ook te meten in de luchttoevoer bij gesloten mantel
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Tijd voor een andere "vakman"
Groeten b
 

Appie26

  • #4
Of mijn huidige kachelman dat meten kan betwijfel ik. Ik kan zaterdag wel ff de leidingen bij de ketel weg halen om eens in de slang te kijken. Mocht die flex slang lek zijn dan zou het water vlgs mij de schoorsteen in moeten druipen aangezien de slang een haakse bocht maakt naar het broekstuk toe.
Kan ik gelijk eens checken hoe de aansluiting is tussen de flex slang en het broekstuk. Stel je voor dat de afdichting op die plek slecht is dan zou ik het kunnen oplossen met een ander broekstuk waar de flexslang beter op past.
Mocht de flex slang lek zijn dan wordt het iets lastiger.Ver vangen van die complete slang is geen klusje meer maar een projectje.
 

Marcn88

  • #5
Ik wil geen afbreuk doen aan uw "kachelman" maar als hij dit niet eens na kan meten dan wordt het echt tijd voor een echte cv man want hoe stelt ie anders uw toestel af op co2 en controleert ie het co gehalte de gas voordruk statisch en dynamisch?
 

Appie26

  • #6
Mijn kachelman is een ouderwetse praktijkman die veel "op het gevoel" doet. Niet meten maar kijken is zijn motto. De reden dat hij mijn kachelonderhoud doet is omdat ik met verschillende grote firma's slechte ervaringen heb. Deze man heeft altijd prima werk verricht maar zijn mening betreffende dit probleem deel ik dus niet helemaal. Maar buiten dat gaat het me er nu ook om dat ik zelf met behulp van dit forum inzicht krijg wat de mogelijkheden zijn om mijn probleem op te lossen. Op een of andere manier heb ik altijd pech met de diagnosestelling van een probleem door vakmensen waardoor ik vaak zelf op zoek moet naar de oplossing.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Niet meten maar kijken....

Dat zijn gewoon beundehaas praktijken, niks vakman aan.

Aan het vlambeeld kun je NIET zien of een ketel goed afgesteld is.

En dus ook niet meten of de rookgasbuis lekt.

Tijd voor een vakman.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Bij deze ketels valt niks meer te kijken en MOET je meten. 0,2% kan al,rammelen veroorzaken in een cv ketel
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #9
Een ketel op gevoel afstellen?
Die man moet op de beurs gaan staan. Dat is namelijk een wonder.
Een cv monteur j
Kan zijn werk niet goed doen zonder juiste meet apparatuur.
Groeten b
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #10
Ik dacht, ik zal maar niet te heftig reageren. Een kijkende/luisterende kachel klussert die nog gevoel heeft ook :lol: :lol:
En dan vervolgens niet snapt dat flex die horizontaal uitkomt gaat lekken. Mmmmm prima kerel :mrgreen:
 

Appie26

  • #11
Ok ok dat ik op zoek naar een andere monteur lijkt me nu wel duidelijk. als iemand nog een goede ZZP er weet in de regio Twente dan hoor ik dat graag. Ik heb zoals al eerder vermeld geen goed gevoel overgehouden bij grotere bedrijven die alleen met onderhoudscontracten werken. Mijn voorkeur ligt meer bij kleinere bedrijven of 1 mans zaken die gewoon langskomen als er iets is en dat als ik bel gewoon de monteur zelf aan de lijn krijg en niet een telefoniste die de boodschap aanneemt.
 

Freekcv

  • #12
Volgens mij gaat het hier om de enigste ketelfluisteraar van de benelux 😝
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
We noemen geen namen van bedrijven op het forum, zie de forumregels.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #14
Freekcv schreef:
Volgens mij gaat het hier om de enigste ketelfluisteraar van de benelux 😝
Whahahahaha
Hij is goed
Groeten b
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Lijkt me duidelijk dat TS een ander neemt, "leuke" reacties worden wat overdreven en hebben geen zin meer.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #16
Kom kom Jan. We mogen behalve alleen hier serieus zijn, ook best een beetje lol hebben.
Het leven is al serieus genoeg.
Groeten b
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #17
Ervaring leert dat de gemiddelde zzp-er qua niveau
te laag zit voor dit soort klussen....
Als ik dan een tipje mag geven:
kijk naar installatiebedrijven met een eigen service
afdeling, en misschien wel een dealer, vaak te vinden
via de website van het merk ketel dat je hebt :wink:
 

Appie26

  • #18
Er is een andere monteur bij geweest en heeft alles gemeten. De ketel brand goed, hij hoefde niks bij te regelen. De afvoer lijkt dicht. Zo te zien is de RVS flex slang dicht maar er mankeert wat aan de aansluiting van flex slang naar vaste buis. Heb bij het lokale Warmteservice filiaal een speciaal verloop stuk gekocht met nieuwe kunststof leiding tot aan de ketel. Morgen gaat alles open om goed te controleren of de flex slang idd nog goed is. Zo ja sluit ik het nieuwe verloop en de nieuwe leiding aan. Zo niet gaat alles terug en vervang ik de hele flexslang met alles erop en eraan.
 

Appie26

  • #19
Vandaag het rookgaskanaal gedemonteerd. Wat bleek, de flex slang was erg rafelig afgewerkt waardoor de afdichtring al kappt gesneden was bij de montage. Erg slordig van het bedrijf dat de ketel destijds gemonteerd heeft!!



Ik heb de flexslang wat netter kunnen afbramen en heb het nieuwe verloop geplaatst zoals het hoort. Daarna de bestaande aluminium buizen vervangen door een kunststof variant. Als laatste het broekstuk een halve slag gedraaid en de luchttoevoer buis daarop aangepast. Als laatst heb ik beide leidingen met een beugel vastgezet.

Conclusie:
De reden van de lekkage was dus slordige montage van het verloop flex slang/ vaste buis. En een combinatie van rvs met aluminium wat met elkaar reageert waardoor de aluminium buizen doorrotten.
Het advies van mijn kachelman om de afvoer door het platdak te laten lopen was niet echt nodig. Keuze van de goede materialen is voldoende gebleken.
De 2e monteur heeft de ketel nagemeten en alles goed bevonden. Mijn eerste kachelman heeft dus qua ketelonderhoud zijn werk schijnbaar wel goed gedaan al was het meer op gevoel dan met meetwaarden.
Bij het locale filiaal van Warmteservise heb ik advies gekregen over het toepassen van de juiste materialen om dit gedoe in de toekomst te voorkomen.
Resultaat is dus dit:



Dat draaien van het broekstuk adviseerde de 2e onderhoudsmonteur omdat vlgs hem het evt. lekwater dan niet in de luchttoevoer buis kan lopen. Dat klopt vlgs mij niet helemaal want evt. lekwater loopt eerst in het broekstuk en vanuit daar de luchttoevoer in. Dat kan nog steeds. Om dat te voorkomen zou het broekstuk 180° gedraaid moeten worden maar dan past helaas niet onder het dak. Ik heb het broekstuk wel gedraaid zodat ook deze leiding met een beugel kan worden afgehangen.
Al met al een heel verhaal maar als ik hier een vraag stel vind ik ook dat ik het even netjes moet afsluiten.
Hopelijk ben ik nou van al het gelek af!!!
Iedereen bedankt voor het reageren.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #20
Dan blijft alleen nog over dat het flex gedeelte eigenlijk niet liggend meer toegepast mag worden volgens de huidige regels.
Eigenlijk moet het flex verticaal toegepast worden en moet hierna voorzien worden van een bocht met hieraan een starre buis, ook flex kan doorrotten vanwege het agressieve condenswater en dit gebeurd natuurlijk het eerst op de plekken waar het vocht constant blijft liggen.
Dit valt niet altijd mee, heb hier in mijn werk ook vaak mee te maken en is soms gewoon onmogelijk zonder hak of breekwerk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu