Lekkage PVC afvoerleiding

Michiel5

  • #1
Via Google ben ik al een aantal wat oudere topics tegengekomen over lekkende PVC leidingen, het advies is standaard dat de lekkende leiding vervangen dient te worden, nu is dit in mijn geval practische gezien niet mogelijk.

De leiding loopt achter mijn keukenblok langs op circa 50 cm hoogte en is half ingefreesd in de muur.
Nu lijkt me toch dat een kleine lekkage met hars of iets dergelijks goed te repareren moet zijn, iemand tips?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een gaatje in de buis zou ik met siliconen dichtmaken. Lekt er een sok dan wordt het een stuk lastiger.
 

Tfro71

  • #3
Als je erbij kunt kun je ook een gat om de lekkage heen bikken in de muur, het kapotte deel eruit zagen en er een nieuw stuk inzetten (schuifmoffen).

fototje?
 

Michiel5

  • #4
Ik moet in de hoekkast van mijn keukenblok kruipen, dus zagen zal nog niet zo'n gemakklijke opgave worden, net als bikken trouwens.
Foto volgt van het weekend, ben dan pas weer thuis.

Er staat nu een bakje onder dat alleen wat voldruppelt bij gebruik van de vaatwasser, gezien de kleine omvang en lastige bereikbaarheid van de lekkage gaat mijn voorkeur toch uit naar een "lapmiddeltje" ipv het vervangen van een sectie van de leiding.

Iemand goede ervaringen met een bepaalde methode?
 

Tfro71

  • #5
Hoe groot is het gat?

Je zou het kunnen afdichten met siliconenkit (had iemand al als optie gegeven).
Je kunt ook een lijmmof pakken en die twee doormidden zagen. Een keer door de midden om de opstaande rand eraf te zagen en één keer in de lengte zodat je twee halve schalen krijgt.
Halve schaal dan met PVC lijm op de geschuurde pijp lijmen over het gaatje heen.

Zoals eerder gezegd werkt de laatste niet als één van de lijmmoffen lekt. Dan wordt het veel siliconenkit en maar bidden dat het houdt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Een kleine metaalschroef van rvs er in draaien.
De punt van het schroefje er af vijlen en zorgen dat de lengte van de schroef niet groter is dan de dikte van de wand van de afvoerpijp, waarschijnlijk 3,2 mm, dit i.v.m. verstoppingen door rommel dat achter de punt van de schroef blijft haken.
Op de schroefdraad een vloeibare pakking of moervast smeren.
Even het gaatje op de juiste maat voorboren, de kern van de schroef is de grootte van het gaatje.
 

Joost81

  • #7
Ik heb een dergelijke lekkage op lastige plek wel eens succesvol gerepareerd met Epoxy Repair. Dit is een twee componenten pasta die je even kneed en dan op de lekkage drukt. Is bij mij nu al een jaar dicht. Met silicone kit op PVC heb ik geen goede ervaringen. Dat gaat meestal weer lekken.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #8
Je kunt ook een lijmmof pakken en die twee doormidden zagen. Een keer door de midden om de opstaande rand eraf te zagen en één keer in de lengte zodat je twee halve schalen krijgt.
dit kan werken, maar ik zou de halve mof, zeker niet lijmen. wat je wel kan doen is deze lekker dik insmeren met goede blijfende elstische kit, zoals tixophalte, en dan met 2 slangklemmen, op het lek plakken.

groeten boudewijn
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Plaatst eens een foto

want je zei dat het onmogelijk is en veel dingen zijn wel mogelijk

Succes
 

Michiel5

  • #10
Siliconenkit heb ik zelf ook niet echt een goed gevoel bij, vandaar dat ik dacht aan hars o.i.d., zoiets als Epoxy Repair van Griffon.

Foto volgt van het weekend.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Oke ben benieuwd
 

Michiel5

  • #12
Dames, Heren,

Door omstandigheden pas vandaag tijd gehad één en ander aan te pakken, heb de helft van de achterwand uit mijn keukenkastje, maar wat blijkt het is niet de afvoer die lekt, maar de waterleiding :(

Dat zal het een en ander wel veranderen, ga vrijdag verder, wat stucwerk wegbikken etc. Er komt zondag nog een bevriende loodgieter langs, dus die zal ik zeker even laten kijken, maar ook tips van jullie kant zijn natuurlijk nog welkom.

Het betreft een koperen leiding, die (denk ik) lekt op een soldeerkoppeling, dit is denk ik wel opnieuw te solderen terwijl de leiding gewoon op zijn plek blijft zitten denk ik?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Ik zou zeggen plaats een foto kunnen we het goed beoordelen
 

Michiel5

  • #14
Hier dan toch eindelijk de foto's.

De bovendste leiding lekte op de koppeling, maar is nu spontaan weer gestopt, kan natuurlijk net zo spontaan weer beginnen dus wil er toch maar wat aan (laten) doen.

Iemand ideeën?


 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Dit is zo niet te solderen

De leiding naar boven toe moet meer ruimte gemaakt worden zodat deze wat heen en weer kan.

Ook moet alle water er goed uit.

Dan dat bochtje heet stoken en hem er tussen uit halen, en alles goed schuren en weer een nieuwe er in plaatsen.

Of kijken als die leiding omgelegd kan worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik snap nou waarom je steeds om een foto vraagt Henk zo'n plaatje doet toch wonderen. :P
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
Ja, dat klopt kijk ik wil graag zien wat de mensen zien.
Ik heb jaren in onderhoud van allerlei dingen gezeten en vaak is het zo als je goed kijkt naar de situatie dat je al gauw weet wat wel en wat niet kan.

Een foto is ook maar een klein deel maar je kan er veel uit halen en je kan mensen via paint dingen gemakkelijk uit leggen wat ze moeten doen :wink:
 

Michiel5

  • #18
Henk,

Bedankt voor je andwoord, het verder vrij maken naar boven toe kan nog wel voor een stukje, ongeveer 20 cm, maar niet verder omdat ik dan tegen de onderkant van mijn keukenblad aankom.

De leiding zit verder helemaal achterin een hoekkast en is dus zeer moeilijk bereikbaar, het vervangen van het hoekstuk zal dan ook denk ik een hels karwij worden.

Zijn er nog andere methoden om het "op te lappen"?
 

Tfro71

  • #19
Waar gaat die leiding heen aan de linkerzijde, lijkt net of er nog een knietje aan zit dat een bocht maakt naar de kijker toe, langs de muur. Twee bochten achter elkaar die bereikbaar zijn maakt het leven snel makkelijker ivm speling.

Als je echt wil gokken dan zou je hem in de huidige positie opnieuw kunnen solderen, opstoken en extra soldeer erin. Maar ik denk dat het altijd blijft kriebelen als het daarna dicht hebt gemaakt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #20
Bij de praktijk is het zo als een leiding heeft gelekt dan is die ook geoxideerd, dus als je weer gaat stoken wil het soldeer niet vloeien.

een beetje loodgieter heeft wel fantasie hoe hij dit oplost.
ik zou er voor gaan om het kastje te demonteren meer ruimte.

Kan niet zien verder waar alles heen loopt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu