Lekkage plat dak uitbouw

Klusserr1987

  • #1
Beste klussers,

Sinds vorige week heb ik een vochtdoorslag/lekkage opgemerkt in de bovenhoek in de keuken. De plaats van de lekkage (zie rood) zit op dezelfde hoogte als de uitbouw. Kijkend vanuit de uitbouw lijkt het lek ongeveer te zitten waar de groene cirkel staat (met vanuit binnen opgemeten maten). Op het plat dak is een soort van rubbere flap aangebracht over de gehele lengte, maar deze zit maar half vastgeplakt op de bitumen. Onder deze flap lijkt het dat de bitumen deels is opgehoogd.

Op de 3de foto heb ik ook even een close-up genomen van de daklijst, omdat deze locatie rechtboven de plaats van het lek is.

Hebben jullie ideeën waar het water zou kunnen binnenkomen? Ik had eventueel gedacht om de naad van de daklijst en op de aanbouw de overgang van de rubbere 'flap' en het bitumen af te dichten met bison rubber tape of vloeibare rubber, maar het is gissen voor mij het lek vandaan komt.

Alvast dank om mee te denken!

Groetjes,
Peter


20220205_134644.jpg
20220205_135547.jpg
20220205_135347.jpg
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zie ik nog net een stukje van de stadsuitloop rechts boven de doorvoer deze zorgt vaak voor lekkage.
De zinken deklijst zie ik geen bijzonderheden.
Maak nog eens een foto van het dak en wat verder weg van de opstand de opstand mag best een paar meter breed worden op de foto. In ieder geval het midden boven de groene markering water loopt niet omhoog.
Lekt het sinds kort en je woont al een paar jaar in het huis.
 

Klusserr1987

  • #3
Ik heb tussen de regenbuien door nog een aantal foto's kunnen nemen.

Er is in ieder geval wel een opening links van de verzamelbak (foto 4). Ik heb ook gemerkt dat er aan de onderkant van het boeiboord, in de hoek, het hout ook aangetast is, en er hangen zelfs wat 'gecomposteerde' bladeren aan de onderkant van het dak, waarschijnlijk hebben deze zich vanaf het dak een weg gevonden tussen het boeiboord en houtbeschot? Het houtbeschot dat je er rechts van ziet is aangetast door wind/regen, niet door lekkage.

Ik heb op de bitumen gedrukt bij de waterafvoer, maar daar lijken geen bubbels uit te komen.

Zou het kunnen dat dit te wijten is aan de kleine opening links van de afvoer?

En/of zou het kunnen dat bij sterke wind water + bladeren in de hoek van het dak worden geblazen, onder de daktrim, en zich zo een weg bevinden verder naar beneden?

Rare is, van buitenaf lijken de problemen zich aan de rechterkant van de waterhemelafvoer af te spelen, maar het lek vanbinnen zit er juist links van.

Dank bij voorbaat!
Peter

20220206_132124.jpg

20220206_131625.jpg

20220206_131616.jpg

20220206_131726.jpg

20220206_132022.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
De zijuitloop van lood is niet strak in het boeideel gemonteerd. Daar spettert veel water naar binnen. Probeer een plaatje lood of zink onder de kraal van de deklijst te steken zodat het geheel wat wordt beschermd tegen het spatten van water.
Een oplossing kan zijn een ander model vergaarbak. Als de bak tegen de onderkant van de kraal kan zetten en een strak gat in de rug van de vergaarbak kan maken krijg je het daar bijna afgesloten.

Als dat grijze materiaal boven op het hout is geplakt gemaakt daar is goed naar kijken.
Je moet dat verbeteren. Ergens bovenop plakken gaat vroeg of laat fout.

Klopt het dat het boeideel van metaal is gemaakt.
 
Laatst bewerkt:

Klusserr1987

  • #5
Dank voor het meedenken Wgb!

Lijkt inderdaad wel aannemelijk dat op zijn minst op die plaats water binnenkomt. Ik ga er mee aan de slag. Updates volgen!

Groet,
Peter
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu