Lekkage of probleem met HR-ketel?

Where1

  • #1
Hallo,
Ik heb een Radson 2560 NOX HR staan. Om de 3 dagen ketel bijvullen (gezakt van 2 naar 0,5 bar). Expansievat vervangen en nu wordt de situatie raar:
Soms blijft de ketel dagenlang op druk om dan ineens een half bar te zakken. Na een week of zo vul ik bij, bijvullen gaat vrij snel.

Kan natuurlijk een lek id leidingen zijn maar dan verwacht ik een vrij regelmatig drukverlies. Nu lijkt alles een tijd goed te gaan en ineens verlies ik weer druk...

Iemand enig idee wat dit (naast een leidinglekkage) zou kunnen zijn?
alvast bedankt!
 

Where1

  • #2
Na wat zoekwerk op het forum heb ik de ketel uitgezet en een emmertje onder de condensafvoer gehangen. Er blijft water uit druppen. Na hoeveel tijd moet dit ongeveer stoppen? Of is het zo dat er vrijwel meteen na het uitzetten van de ketel niks meer uit mag komen.

De ketel staat nu zo'n 1,5 uur uit en er komt nog steeds water uit de slang.
 

Fiesiekus

  • #3
Lijkt op een lekke warmtewisselaar o.i.d.. Als de ketel is afgeschakeld, moet het condenseren na korte tijd wel zijn gestopt.
 

Where1

  • #4
Dank! inmiddels staat de ketel een uur of vijf uit. Uit de condensafvoer komt nog wel water maar druppelgewijs, een paar druppels per minuut.

Kan het zo langzaam gaan bij een defecte warmtewisselaar?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Zo langzaam gaat dat inderdaad...
 

Where1

  • #6
Zo kom ik nog eens ergens achter. De onderhoudsmonteur concludeerde een paar weken terug dat het niet de wisselaar kon zijn, dan zou het water er snel uitlopen zei hij. Hier blijkt dus dat het met een paar druppels per minuut ook al kan duiden op een lekke wisselaar.

vd zekerheid: als de ketel meer dan 5 uur uit staat en het druppelt langzaam uit de condensafvoer dan mag je er wel van uit gaan dat de warmtewisselaar stuk is? Of kan het na die tijd nog condens zijn omdat de ketel langzaam afkoelt?

Tja, als leek stel je dit soort vragen :D
 

Fiesiekus

  • #7
Denk dat ook deskundigen hier moeite mee hebben; lek of lekje of klein lekje... :mrgreen:

Wat doet de systeemdruk?
 

Where1

  • #8
Die zakt maar heel langzaam, bijna niet merkbaar.
Toen ik de ketel net had uitgezet liep het water er snel uit, nu nog maar heel minimaal. Maar als ik het pijpje (de afvoer) helemaal droog maak wordt ie nog steeds vochtig en vormt zich steeds weet een druppel, druppel voor druppel loopt er water uit.

Zo langzaam dat ik twijfel.
 

Where1

  • #9
Wat kan het betekenen dat de druk bij een draaiende ketel eerst een paar dagen maar heel langzaam zakt (0,1 per dag) en dan zomaar ineens 0,5 bar in een uur. Steeds wel als er veel warmtevraag is?!

Zal morgen de warmtewisselaar eens een hele dag testen, wordt nu te koud :D
 

Fiesiekus

  • #10
Heb je vloerverwarming? Koppelingen en radiatoraansluitingen kan je controleren door een plastic cellofaantje eromheen te wikkelen en te kijken of 't vochtig wordt.

Dit soort heel kleine en onregelmatige lekkages zijn buitengewoon lastig!

Zal wel koud worden nu de ketel > 5 uur uit staat?
 

Where1

  • #11
Geen vloerverwarming. Alle leidingen gechecked, behalve onder de badkamervloer. Maar voor ik ga breken of de badkamer ga afsluiten wil ik heel zeker zijn dat het niet de ketel is.

Twijfel nu echt, Radson van 15 jaar oud, druppels uit de afvoer na 5 uur...
 

Feske

  • #12
Misschien een idee, je overstort, zit die met een buisje in de afvoer dat tie gewoon daarlangs een beetje leegloopt ? of kan je hem gewoon zien zitten?

groetjes
 

Where1

  • #13
Nee die zie ik gewoon en is kurkdroog!
 

Fiesiekus

  • #14
Om de drie dagen een slok bijvullen zou toch wel zichtbaar zijn in de vorm van vlekken/roest e.d. Ontlucht je zelf of heb je een automatische ontluchter?
 

Where1

  • #15
Heb zelf ontlucht en heb een automatische ontluchter (die ook netjes kurkdroog is). Maar als de warmtewisselaar lekt dan zie ik toch nergens roest? loopt dan die sifon in als ik het goed begrijp.

Expansievat is dus een week oud, het enige houvast dat ik heb is dat de condensafvoer drupts na vij uur ketel uit. Alleen zo langzaam dat ik niet weet of dit het is?! Hoe kan ik hier nu zeker van zijn?
gewoon de ketel 24 uur uitzetten en kijken hoeveel water er uit komt?
Moet ik wel ff wachten tot de vorst weg is natuurlijk ;-)
 

Fiesiekus

  • #16
Vooralsnog ben ik even uitgedacht qua lekmogelijkheden. Zit nu even niet veel meer op dan weer " in bedrijf te gaan" en van tijd tot tijd bij te vullen. En dan van het voorjaar de zaak koud laten worden en flink op druk zetten en kijken wat er lekt in die 24 uur..
 

Where1

  • #17
Dat lijkt er wel op.
Maar nog 1 afsluitende vraag dan: Hoe lang duurt het als je een ketel uitzet tot er niks meer uit de condensafvoer mag lekken, heb zelf geen idee wat je nog als nadruppelen moet zien en wat als een bewijs van een lekkage id wisselaar? 1 uur? 2 uur? meer?

Want weinig of niet, na 5 uur kwam er nog steeds water uit!
 

Fiesiekus

  • #18
Sorry, weet ik niet. Kan me voorstellen dat er nog condens uitzakt of vanaf een bodemplaat weglekt. Maar hoe lang dat duurt kan ik niet zeggen.

Het enige wat je kan doen is het lekwater dat er nu uitkomt, (laten) testen op pH-waarde. Ph = laag (zuur), dan is het condens. Neutraal (Ph = 7 ongeveer) is het CV water.
 

Where1

  • #19
Toch bedankt! ik zal het eens over een langere tijd testen als het wat minder koud is.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #20
Where1 schreef:
Hoe lang duurt het als je een ketel uitzet tot er niks meer uit de condensafvoer mag lekken.
Dit is moeilijk te zeggen, als de ketel tijdens het branden in laaglast goed aan het condenseren is, kan het in mijn ogen vrij lang duren voordat hij helemaal droog is. Hier zal geen standaard tijd voor staan.

Je kan zoals hierboven word gezegd het beste de PH-waarde even meten, hiervoor zijn staafjes te verkrijgen die druk je in het water wat eruit komt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu