Lekkage langs rioolpijp (wc) bovenburen

Supasister

 • #1
Beste mensen,

Ik zit met een uitdaging!
Boven mijn wc zit de wc van de bovenburen (appartementencomplex uit de jaren 60).
Het appartement is verkocht en de bovenburen zijn heftig aan het klussen. Bij het verwijderen van hun toiletpot (waarbij al het water uit de pot ongeveer over de vloer is gegaan) is het water langs de rioolbuis (dus tussen beton en rioolbuis) bij mij in mijn toilet komen lopen.

Ik ben zelf bezig met het klussen in het toilet. Nieuwe tegels, nieuw verlaagd plafond. Moet nog stucen. (geluk bij een ongeluk).

Dus plafond er voor een deel uit (groene gipsplaat). Ikke naar boven. Gelukkig zijn het aardige nieuwe buren :D

Hoe kan ik lekkage langs de buis in de toekomst voorkomen?
Ik weet dat er ruimte moet blijven in verband met de rek en de krimp. Anders gaat de rioolleiding tikken (standleiding doet dat al bij douchen van de bovenburen)

Maar zou ik het van mij uit kunnen dicht kitten met santiar kit?

Eventueel water (het zal niet al te veel meer zijn, eventueel schoonmaak) blijft dan tussen het beton en de pijp zitten. Dit lijkt me niet bevordelijk voor het beton. Maar ik ben wateroverlast van anderen meer dan zat (overigens ook wateroverlast bij mij zelf; dat is nu opgelost).

Of kunnen de buren het beter van bovenaf kitten?

Ik denk zelf dat ik het beste kan overleggen met de buren dat zij hun riool afkitten. Dus wie weet heb ik zelf al het antwoord gegeven.

Graag jullie advies!

Yvonne
 

H@ns

 • #2
:-| een zelfoplossend topic :P

Samen oplossen van bovenaf dus
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
Net wat H@ns zegt; het probleem zit boven, ik denk zoals je zei jaren 60 huis dat hier vroeger een ethernit leiding liep en er uit is gekapt, maar de aansluiting beton en leiding is niet goed.

Deze moet eigenlijk dicht gegoten worden met snel drogend cement.
 

Supasister

 • #4
:) Bij de bovenburen geweest en zij zullen het inderdaad dichten.

@ H@ans: Krijg je met cement geen last van tikken van de leiding? Dit is natuurlijk een riool toilet dus warm water zal er niet echt door gaan.
Maar de standleiding (pvc en op de zelfde manier geplaatst als de rioolafvoer) die tikt wanneer er warmwater van de bovenburen (vanuit douche/bad) naar beneden stroomt. Vandaar mijn vraag over het tikken!
Bij kit blijft de aansluiting flexibel en is er genoeg ruimte voor de rek en de krimp!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Normaal moet in een gelijmde standleiding een exspansie stuk komen voor uit zetting en krimping.

Ook zijn er speciale isolatie die voor standleiding qua geluid isoleren, je hebt ook pvc buis dat weinig geluid maakt.
 

Klus-Stinus

 • #6
Wanneer je gebruik gaat maken van snelcement dan is de afdichting niet waterdicht. Wil je snelcement gebruiken dan kun het gedeelte van de leiding die door de vloer loopt insmeren met pvc-lijm en vervolgens door scherpzand rollen. Vervolgens plaats je de stand-leiding en werk je het af met snel-cement.

Een andere oplossing is om de ruimte tussen buis en vloer met pur-schuim te dichten. Volgens mij is hiervoor speciale pur te koop.

Wanneer er een leiding zonder bochten van boven naar beneden lopen moet gebruik maken van een expansistuk. PVC werkt nogal. Het kan zijn dat 's winters een standleiding loodrecht hebt geplaatst dat dezelfde leiding 's zomers rond gaat staan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Supasister schreef:
(waarbij al het water uit de pot ongeveer over de vloer is gegaan) is het water langs de rioolbuis (dus tussen beton en rioolbuis) bij mij in mijn toilet komen lopen.
Beetje lastig om dat stuk pijp door het zand te rollen.
 

Klus-Stinus

 • #8
Eerst de leiding op maat maken, in elkaar zetten, markeren hoe de hulpstukken ten opzichte van elkaar gemonteerd moeten worden. Markeren doe je met een viltstift een streep op beide delen te trekken.
Je markeert ook even waar de buis door de vloer steekt.
Vervolgens haal je alles uit elkaar. Het gedeelte dat door de vloer steekt en is afgetekend, smeer je in met lijm. Je kunt ook het zand over het lijm strooien in plaats van rollen.
Tenslotte lijm je de onderdelen in elkaar, zodanig dat de strepen weer in lijn staan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Op zich goede tips maar ik vraag me af of de buren van plan zijn de riolering eerst te slopen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Toen ik vroeger pvc pijpen in storte, als bv gat beton 120mm is en er moest een 110mm buis in dan ging ik een stuk krant er met behulp schroevedraaier rondom diep weg drukken,

Maakt een papje dun sneldrogend cement en goot dat gewoon dicht die kranten zorgde er voor dat het niet naar beneden kon stromen.

En snelcement dicht goed af nooit geen last gehad

Vroeger gebruikte men speciezakken er voor
 

Supasister

 • #11
Jan schreef:
Op zich goede tips maar ik vraag me af of de buren van plan zijn de riolering eerst te slopen.
:S dan zou ik weer helemaal mijn nieuwe verlaagde plafond (want deze klusmuts heeft het al gekit en de plaat er weer ingezet) eruit moeten halen. Hun afvoer van het toilet loopt door hun vloer (mijn plafond) dan met een 90 graden bocht ongeveer 50 cm lager (in mijn wc) richting standleiding.

Maar ondanks dat ik dus niets aan deze tips heb, heeft misschien iemand anders er wel iets aan. Er is niets vervelender dan een tikkende standleiding :D:D:D
Inmiddels weet ik waar het van komt, maar mijn eerste reactie (en ik zat rustig op de pot mijn ding te doen... :oops: :shock: :?: )... was er een van korte schrik. Wat overkomt mij nu dacht ik....

hihi

heel fijn weekend allemaal!!

van mij mag er een slotje op!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu