Lekkage in standpijp

Wout_WPC

  • #1
Goedemorgen,

Graag jullie advies over de volgende situatie.

In ons huis loopt de standpijp vanuit de badkamer recht naar beneden, langs de meterkast (niet in gelukkig!), want langs de pijp lekt het. Na een hoop uitsluitwerk is de conclusie dat wanneer het toilet wordt doorgetrokken de lekkage begint. Toilet wordt nu niet gebruikt en de lekkage is gestopt. Ik heb de koof opengemaakt en het is duidelijk dat er van bovenaf geen water komt, het is kurkdroog.
Helaas moet het dus zo zijn dat in het beton de lekkage zit. Er is een woonlaag vloer van gewapend beton met daar bovenop een afvulvloer van de badkamer (pak 'm beet 15-20 cm dik).

de toilet afvoer zit direct bovenop de standpijp (met de ontluchter via een omleiding om het inbouw toiletdeel heen). 1 en ander aan foto's bijgesloten.

De vraag is nu, is er een manier om van binnenuit dit lek te dichten? Ik heb gekeken naar relining maar de kosten beginnen daar bij 1500 euro, wat moet dat moet, maar ik hoop op een goedkopere oplossing. Alternatief is natuurlijk de hele vloer openbreken, ook niet mijn voorkeur. Ik weet nog niet of het in de afvulvloer zit of in het gewapende beton.

Alvast veel dank!

groet,

Wouter

20230321_231256.jpg Badkamer 054.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
1680346302319.png

Deze aan sluiting is verkeerd ook zit ie maar 2cm in een mof en de PP kan je niet lijmen in pvc.
 

Wout_WPC

  • #3
Dank je wel Henk, zeker iets om mee te nemen als het open moet. Alleen lijkt me dit niet de oorzaak van het lek aangezien het allemaal droog blijft daar, toch?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
het heeft daar wel gelekt de gegalvaniseerd fretbout is verroest.
Ook hebben ze een smeerlaag in gelegd kap dat maar open vaak is beton nat.
Of in je tandleiding zit een sok die gezakt is of een verzamel pot in beton.
Maak eens een foto plafond meterkast?
 

Wout_WPC

  • #5
Ik zal het hele plaatje even schetsen, er is in het verleden wel meer aan de hand geweest.

De douche heeft eerder gelekt door versleten kitlagen, dat zit inmiddels weer goed dicht. Dat is de reden dat onderin allerlei vochtschade zit (is meer aan de hand buiten de foto).

Ik kan echt met zekerheid zeggen dat er boven de vloer niks vochtig wordt (beton ook niet) als het toilet doorgespoeld wordt, wel druppelt het in no-time beneden in de meterkast.

Er is ondertussen nog wat bijgekomen, als de wasmachine op zolder afpompt, begint het in de meterkast ook te lekken op dezelfde plek. Dit afvoer van zolder loopt via een verticalepijp naar de badkamervloer en gaat daar horizontaal door de vloer naar de standpijp. Ik weet niet precies hoe, maar waarschijnlijk via een verdeelpot (samen met de douche, bad en wastafel). Waarom die ook voor lekkage zorgt weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat het afvoerwater op hoge snelheid de standpijp inkomt en wellicht ook in het lek in de standpijp komt? Hoe dan ook, ook van die lekkage is niks te zien boven de vloer in de badkamer.

Fotootje van de meterkast bijgesloten, zoals te zien is, is dit al lang aan de gang, had de meterkast er al lang niet opengehad.

Ik zit er zelf aan de denken om toch maar te kijken of er met een camera een inspectie gedaan kan worden. Wat vind jij / vinden jullie?

Wederom veel dank alvast!

2993667a-4846-4907-89a9-e922fa0bb45b.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wout_WPC schreef:
Ik zit er zelf aan de denken om toch maar te kijken of er met een camera een inspectie gedaan kan worden. Wat vind jij / vinden jullie?
Geen ervaring maar ik vraag me af, zou je aan de binnenzijde van een vuile wand iets te zien kunnen krijgen wat je verder kan helpen. Tenzij je dat onderzoek zelf zou kunnen uitvoeren.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Er kan 2 dingen zijn er kan een t-stuk gescheurd zijn in de vloer of een verzamel pot maar het laatste zie ik geen bodemdeksel uit de vloer steken.
Van uit de meter kast kan je er moeilijk bij te kappen.
Dus je zult van boven de beton moeten op kappen om bij de leidingen te komen want daar moet een nieuwe aan sluiting in.
Pas als alle aangestorte cement weg gekapt is dan kan pas bepalen.
Zelf zou ik proberen om van onder op te kappen, het is lastig maar wel te doen als je moet.
Ook had ik foto verder uit vergroot
1680518151297.png

En de lekkage moet net onder in zitten, ook zag ik dat er een 45 graden bocht geplaatst was met manchet.
Dus leiding naar boven zal misschien ook iets zitten met manchet.
En ik denk onder in de meter kast zal een exspansie stuk zitten die gezakt is en de pijp uit de manchet boven getrokken hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu