Lekkage dikwandige hoofdleidingnetwerk cv?

Links en onhandig

  • #1
Lekkage, maar waar? Mijn CV-ketel had een week geleden géén druk meer. Na bijvullen tot 2 was de druk 9 uur later weer bijna 0.
De monteur die het onderhoud doet, zag na afpersen dat het hoofdleidingnetwerk ergens lekte, dat dat zeker al jaren zo was,dat het totaal vervangen moest worden want de woning was 30 jaar oud (van '79) Vlgs. hem waren dan alle buizen verroest en zou hetzelfde probleem steeds weer opduiken. Er waren 2 opties, via opbouw een heel nieuw netwerk aanleggen of door het hele huis sleuven laten maken en nieuwe buizen inleggen. 3 weken werk voor 2 monteurs, en een heel duur project, was de boodschap.
Schrok me te pletter.
Originele tekening en installatiebeschrijving erbij gehaald.
Leidingnetwerk vrnl. onder begane grondvloeren,bestaat uit dikwandige, verzinkte gelaste gaspijp 1/2" t/m 1 1/4 " en geïsoleerd met 15 mm. puraanschalen, afgewerkt met 1x pvc bandage.
Lijkt me degelijk, maar...er is een lek. Hoezo in het dikke hoofdleidingnetwerk en níet b.v. in de dunnere aftakkingen naar radiatoren en convectoren?
Waar haal ik een second opinion? Wat voor bedrijf moet ik inschakelen?
Help! Heeft iemand een advies???
Oja, nog iets, er is geen kruipruimte...
 

Pigion

  • #2
Hele systeem vervangen????? Ja daar zou ik ook van schrikken, echter die concusie is echter te makkelijk gesteld. Waarschijnlijk omdat uw installateur weinig verstand heeft van dikwandige systemen, corrosie etc. en er ook geen reparaties aan ken verrichten omdat hij geen lasser in dienst heeft. Hij is ook bang dat na reparatie binnen korte tijd weer een lekkage ontstaat.
De volgende stap moet uiteraard zijn het vaststellen van de conditie van het leidingwerk.
Toevallig hebben wij precies zo'n systeem in ons huis en ik heb er ook nog een beetje verstand van zaken.........
Ten eerste heeft u geen gelast systeem van gegalvaniseerde buis. Als het gelast is, dan is het gemaakt van zwarte pijp, wanddikte ca 3 a 4 mm.
Als het gegalvaniseerd is, dan is het systeem gefit met draadpijp.
Het beteugelen van corrosie in zo'n systeem berust op het op den duur verdwijnen van zuurstof in verwarmingswater. Daarom zo'n systeem niet steeds aftappen / vullen. Belangrijk voor het inschatten van de conditie is : -hoe frequent en hoeveel het systeem is bijgevuld.
Ten tweede moet er op 1 of 2 plaatsen een stuk buis worden weggenomen. De eerste daaroor in aanmerking komende plaats is natuurlijk de lekkage. Aan de binnenzijde is dan omvang van de corrosie te zien. Eventueel dt stukje pijp in de lengte doorslijpen en schoonschuren.
De corrosie-pitting zou dan goed zichtbaar moeten zijn. Van geringe ptting (1 mm) zou ik niet wakker liggen.
Eventueel een 2e stuk pijp ( 30 cm is genoeg) uitzagen of slijpen van systeemdeel met weinig stroming. Als de uitgezaagde stukken nog een acceptabele conditie hebben, dan stkjes nieuwe pijp er tussen (laten) lassen, bij voorkeur met TIG methode anders autogeen. Uiteinden van de bestaande pijp dan wel goed uit- en inwendig schoonmaken en natuurlijk een goede lasser.
Indien het lek in 1/2" of 3/4" pijp zit, dan kan u overwegen er een stukje dunwandig ertussen te zetten met kunsstof knelringen in een overmaatse knelkoppelling.
Als het lek een klein gaatje is en u wil even de winter uitzitten, dan een noodreparatie maken met een klembeugel en een stukje rubber.
Succes.
 

Tiho

  • #3
Het is mi aannemelijker dat de corrossie uitwendig is. Als gegalvaniseerd op de tekening staat is het dat ook. Dat is een oppervlaktebehandeling welke ter plaatste van de te lassen delen prima te verwijderen is. Dat zal ook de positie van de lekkage zijn vermoed ik. Deelvervanging is.prima te doen ipv het gehele systeem.
 

Pigion

  • #4
Lassen van gegalvaniseerde pijp is knoeiwerk. Uitwendig het zink verwijderen zal misschien nog gaan, doch inwendig moet het zink ook weg. Niet een beetje op zijn boerenfluitjes met een halfronde vijl, doch spic en span schoon. Bij het slijpen smeer je n.l. weer zink in de oppervlaktelaag. Ik keur dit soort broddelwerk beroepshalve altijd af.
Pigion
 

Tiho

  • #5
Wat een onzin. Iets dat aan de binnenzijde zit heeft geen efffect aan de buitenzijde van een las.

Drukcilinders tot zoveelhonderbar kun je een leiding aanlassen zonder probleem. In de cv installatie dus niet ?
 

Pigion

  • #6
Maak maar een X-ray foto. Gegarandeerd dat de las wordt hij afgekeurd.
Pigion
 

Tiho

  • #7
Vast wel, Het gaat om een cv die dicht moet zijn niet om een bevestigingspunt waar vanalles afhangt. Wie maakt er foto,s van een cv installatie in een woning.
 

Pigion

  • #8
Het is goed dat je erbij zegt "in een woning". Op eebedrijf met enige reputatatie krijf je geen kans zulk broddelwerk af te leveren. Particulieren moeten dat maar slikken. Ik stuur dat soort knoeiers weg :D
Pigion
 

Tiho

  • #9
Toktok hallo we zitten op klusidee. En dan nog waarom zouden ze het komen lassen als jij dat niet wil? Dat is al raar.

Hallo wil je dit lassen. Ja hoor. Alsjeblieft is klaar. Ja hoor heb je het gelast dat mag niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Terug naar het topic a.u.b.
 

Links en onhandig

  • #11
Dank jullie voor het meedenken!
Heb het al wat minder benauwd...
Ik begrijp nu dat ik niet meteen vloeren hoef open te gooien en tijdelijk moet verhuizen.
Wel is het belangrijk de toestand van het leidingwerk te controleren. Door een stukje vloer open te maken en een stukje leiding bloot te leggen? Begrijp ik dat goed?
De lekkage is vastgesteld via drukverlies, maar de exacte plek van de lekkage is nog niet vastgesteld. Kan dat? En als, hoe dan?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #12
Vocht meting op diverse punten uitvoeren.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #13
Heb je een kruipruimte onder je huis? of is het beton op zand?
en 3 weken voor het verwarmenvan een huis met 2 man?
woon je in een paleis?
ik ken de situatie niet, maar 3 weken met 2 man is in mijn ogen redelijk lang.
groeten b
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #15
:oops:

groeten b
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Lekkage onder een vloer zonder kruipruimte kan door een gespecialiseerd bedrijf opgespoord worden. Bij mij op het werk hebben ze dat laatst gedaan. Dan weet u op hoeveel plaatsen 't lekt
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #17
Pigion schreef:
dan stkjes nieuwe pijp er tussen (laten) lassen, bij voorkeur met TIG methode anders autogeen. .
offtopic:
waarom heeft in jouw ogen tig de voorkeur boven autogeen?

groeten b
 

Pigion

  • #18
TiIG lassen heeft mijn voorkeur omdat het beter beheersbaar is. Bovendien van praktische aard: je werkt met veel minder warmte-input. Ik ging ervan uit dat in de kruipruimte moet worden gelast en dan is dat geen pretje met zo'n pit.
Iets anders is dat bijna geen installateur nog een lasser in dienst heeft. Als hij al eens zo'n klus heeft, moet hij iemand inhuren of lenen. De installateur van wie ik nog materialen betrek, heeft 24 man in dienst, geen enkele lasser. Hij leent een autogeenlasser van de plaatselijke smid (ook uitstervend) die het alleen wil doen als het makkelijk bereikbaar is. Voor de moeilijke klussen doet hij een beroep op een bedrijf met gecertificeerde pijplassers. In dat genre wordt tegenwoordig voor klein werk altijd TIG gebruikt.
 

Links en onhandig

  • #19
Boudewijn0318 schreef:
Heb je een kruipruimte onder je huis? of is het beton op zand?
en 3 weken voor het verwarmenvan een huis met 2 man?
woon je in een paleis?
ik ken de situatie niet, maar 3 weken met 2 man is in mijn ogen redelijk lang.
groeten b
Haha, nee, normaal huis.
De monteur zei: je hebt 2 opties. 1= het oude leidingnetwerk afkoppelen en een totaal nieuw aanleggen, opbouw, dus op alle muren dikke leidingen leggen. (ik moet er niet aan denken) 2= alle oude leidingen uit de tegelvloeren hakken en frezen en nieuwe inleggen.
Vind ik zó ingrijpend dat ik eerst maar eens een second opinion vraag, denk ik. Maar jullie adviezen zijn ook heel waardevol voor mij, ik begrijp nu veel beter wat er aan de hand is.
 

Links en onhandig

  • #20
Rola schreef:
Lekkage onder een vloer zonder kruipruimte kan door een gespecialiseerd bedrijf opgespoord worden. Bij mij op het werk hebben ze dat laatst gedaan. Dan weet u op hoeveel plaatsen 't lekt
Dank u. Dat lijkt me de eerstvolgende stap. Wat voor bedrijf is dat, dat een lek kan opsporen zonder direkt alles open te breken?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu