Lekkage buitenmuur door zonwering?

Peter Klusser

  • #1
Ik woon in een huis van 1980 en boven onze achterpui zit een lek in een buitenmuur. Gewoon een spouwmuur, geen leidingen in de muur.
Het druppelt naar binnen via het kozijn, alleen als het langdurig regent. De pui was een aluminium schuifpui, en omdat deze begon te verzakken en versleten was, hebben we die vervangen door een houten kozijn met openslaande deuren. Er was tijdens de bouw niets bijzonders te zien aan de spouw. De lekkage was zowel voor als na de vervanging van de pui af en toe zichtbaar.

Zou het kunnen komen door een zonwering die (te) dicht op de buitenmuur zit? Er is maximaal 1 cm ruimte tussen de zonwering en de muur, op sommige plekken zit hij er tegen aan. Het lijkt erop dat de hele muur onder de zonwering erg nat wordt bij regen. Op de foto de situatie tijdens het vervangen van de pui.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik denk eerder dat het water bij heftige regen niet goed door de muur verwerkt kan worden.
Immers er zal het nodige water door de stenen worden opgenomen en naar beneden lopen.
Beneden aangekomen bij de pui kan het niet verder door de stenen naar beneden zakken en hoopt het zich op.
Is de loodslap die boven het kozijn is aangebracht niet op de juiste manier aangebracht of is deze ergens beschadigd dan zal het water ipv. naar buiten ook naar binnen lopen met als gevolg de lekkage.

Ik heb gezien dat het probleem bij mensen werd opgelost door vrij simpel de muur boven de pui te gaan impregneren zodat er minder water door de muur opgenomen kan worden, maar of dat ook de oplossing is?

suc6

Gerrit
 

Peter Klusser

  • #3
Bedankt, Gerrit!
Toen de pui geplaatst is heb ik geen beschadigingen gezien. Kan het ook zijn dat het water nog hoger in de spouw loopt, bijvoorbeeld bij een kozijn op de eerste verdieping?
 

Fiesiekus

  • #4
Kan vanaf het dak of een lekkende goot komen. Ik heb lang geleden meegemaakt dat een lekke zinknaad water doorliet; dat druppelde in de spouw op het slaapkamer kozijn droop langs de zijkant naar beneden om bij de tuindeuren eruit te sijpelen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Dat kan best immers steen is poreus en zal op een gegeven moment water doorlaten, maar als dat water eenmaal onder aangekomen is zal het op het lood komen en als dat goed is aangebracht zal het water naar buiten moeten worden afgevoerd en niet naar binnen.

Zaak is dus om uit te vinden waar het water de verkeerde kant op loopt.
Soms kun je dat op een droge dag uitzoeken door er simpel de tuinslang op te houden, maar hou er dan rekening me dat je dan maar een klein stuk nat moet maken en dat het best een halfuur of nog langer kan duren voordat het water naar binnen komt.

suc6

Gerrit
 

Peter Klusser

  • #6
De tuinslang test was wel een succes: binnen de minuut begon het te regenen binnen. Zo snel dat het niet via de voegen kan gaan. Nu blijkt dat het nieuwe kozijn iets te ver naar buiten staat en het water via een randje van de latei bovenop het kozijn komt en zo naar binnen lekt. Ik ga het proberen op te lossen met het vullen van de rand met watervaste kit.

Bedankt voor alle suggesties!
 

Fiesiekus

  • #7
Bvk. met heldere siliconenkit
 

Peter Klusser

  • #8
In een eerder topic had ik de vraag gesteld over lekkage in een muur.
Zie
Lekkage buitenmuur door bij tuindeuren
De vraag was wat de oorzaak was van de lekkage bij bij de pui.
We hebben afgelopen zomer de muur behandeld tegen algengroei. Die was ontstaan door de aanwezigheid van de zonwering. Bovendien heb ik de voegen die slecht waren van nieuw voegsel voorzien.

Na deze behandelingen van de muur hebben we geen last van lekkage meer gehad, ook niet na vele regenbuien, en natte periodes. Ik kan het niet helemaal verklaren, maar uiteraard ben ik er wel blij mee.
Dit ter afsluiting van de topics.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Bedankt voor de melding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu