Bakstenen buitenmuur verwijderen ivm lekkage

Onn0

  • #1
L.S.

Mijn buitenkraan blijkt/lijkt te lekken. Ik vermoed dit omdat ik opeens rond de buitenkraan kalk afzetting zie welke ik nergens anders op de gevel zie. Ook viel mij op dat enkele bakstenen standaard wat donkerder van kleur zijn.
Nu is dit een buitenkraan met een gevelkom. Mijn vraag is of ik zonder problemen enkele bakstenen kan verwijderen, eerst rond de gevelkom en later mogelijk verder naar beneden, om ruimte te maken om het te controleren/repareren. De binnenmuur is beton, dus (ga ik ervan uit) betreft het alleen bakstenen aan de buitenkant, en dat de leiding door de spouw naar de kruipruimte loopt. Dat hij in de kruipruimte uitkomt heb ik reeds bevestigd.

Indien de lekkage in de gesoldeerde aansluiting zit, zal ik dus de stenen over de hele lengte naar beneden moeten weghalen om de leiding (een stukje) naar voren te kunnen halen om opnieuw te solderen. Daar ik uiteraard de isolatie niet wil wegbranden ;)

Of is het aan te raden om, als ik dan toch bezig ben, de leiding naar de kruipruimte te vervangen voor iets anders? Enige maar voor dat is dat elke gevelkom die ik vind, op basis van solderen is. (maar mogelijk dat deze vraag bij leidingwerk/water topic hoort)

Main question blijft dus echter of ik zomaar bakstenen er tussenuit kan halen zonder dat alles naar beneden komt.

Alvast bedankt!

Groeten,
Onno.

20220322_152255.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Als het koper buis is, kan je deze niet naar voren buigen.
Een paar stenen kan je er wel uit halen, maximaal twee in de breedte.
Ik zie op de foto geen aanwijzingen dat het lekt.
 

Onn0

  • #3
Beste Rola,

Hartelijk dank voor je reactie. Het is inderdaad koper. Eerlijk gezegd bedoelde ik meer dat ik het een stukje naar voren kon halen om er iets achter te schuiven zodat ik niet de isolatie wegbrand. Dat had ik inderdaad niet duidelijk verwoord.

Betreft de aanwijzingen. In de nieuw bijgevoegde afbeelding heb ik het e.e.a. met stippen aangegeven:
Rood: Als ik jouw goed begrijp zou ik de rood gemarkeerde stenen veilig kunnen verwijderen?
Blauw: Deze stenen zijn donkerder dan de omringende stenen. Dit was voorheen niet zo. Ook bij warm weer zie je duidelijk verschil.
Groen: Dit zijn de witte kalk afzettingen die sinds het vorige week warmer werd zichtbaar werden. Het betreft een muur uit '95 en dit is de enige plek op zowel achter- als voorkant waar dit voorkomt. Dit is in de afgelopen 3 jaar niet eerder voorgekomen.

Daarom wil ik om het te bevestigen al dan niet uit te sluiten, eerst de stenen rond de gevelkom (de bovenste 5 rode stippen) verwijderen voor een visuele inspectie. En als ik jou goed begrijp dus, moet dat kunnen zolang ik maar max twee breed aanhoud?

[edit] Note: Dat de stenen donkerder zijn komt niet door het gebruik van de tuinslang. Deze is vandaag voor het eerst weer gebruikt. Ook zijn de lagere donkere stenen wat donkerder, maar dat is nauwelijks te zien omdat ze al donkerder zijn.

Gr,
Onno.

20220322_152255.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Hoger zitten ook nog witte vlekken.
Al zou de waterleiding een klein beetje lekken, en deze komt vanuit de kruipruimte, dan kan dat nooit zo hoog vlekken veroorzaken.
Één voeg eruit boren en dan met een endoscoop kijken is een stuk eenvoudiger.
Die rode stenen kunnen er veilig uit.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
De waterleiding kan net zo goed door de verdiepingsvloer versleept zijn.

in plaats van het lek op te sporen kan je ook een stuk leiding vervangen soms is dat makkelijker.
 

Onn0

  • #6
Dank beide!
De endoscoop tip is zeker een goede, daar zal ik mee beginnen. Toevallig heb ik er een liggen.
M'n hoofdvraag is iig beantwoord waarvoor dank: max twee stenen breed kunnen dus verwijderd worden.

Uiterlijk eind volgende maand tijd om hieraan te werken dus zodra ik uitsluitsel heb zal ik deze post bijwerken voor de volledigheid.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu