Lekkage bij onderburen van appartement

Mariot

 • #1
In 2000 heb ik een appartement gekocht. De badkamer opnieuw betegeld (Over de oude tegels heen) Een leiding van de wastafel een beetje opgeschoven en een nieuw zwevend toilet geplaatst. Is allemaal goed gegaan.

In 2004 lieten de onderburen weten een lekkage te hebben. Uitgeprobeerd of het aan het dak lag enz. aannemer zei dat het aan het doucheputje moest liggen. Er was namelijk overheen getegeld en hetzelfde putje was teruggeplaatst en volgens hem sloot dat putje niet meer goed aan.

In 2005 is toen het doucheputje vervangen. Uitgehakt, nieuwe pvc buis erop, heel nieuw putje en dichtgstort in beton. De daaropvolgende 8 maanden is het droog gebleven.

Helaas na die 8 maanden klaagden de onderburen weer over lekkage. Nu is opnieuw naar de aansluiting met de pvcbuis gekeken deze bleek niet goed vastgelijmd. weer in beton gestort en dus gerepareerd... Helaas... de lekkage is niet verholpen.

Heb al een uur water door de gootsteen laten stromen, een uur heet water door het douchputje, anderhalf uur koud water door het doucheputje. Dit alles lekt niet...

Heeft iemand enig idee, hoe ik dit kan oplossen? Hoe kom ik erachter waardoor de lekkage veroorzaakt wordt? (ik bedoel zonder de hele badkamer open te breken?)

Alvast hartelijk dank voor het antwoord! (ik zit mijn handen in het haar)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Kijk even achter de rozetten van de bad/douchemengkraan, hier wil wel eens water achter lopen, zit er ruimte tussen de muurplaat en de s-bocht dan afkitten.
 

Mariot

 • #3
Beste Jan, dank voor je antwoord.

Helaas hebben we dit al gedaan... En daar zat het probleem niet.
Het is natuurlijk ook raar dat nadat er een nieuw douchputje geplaatst is, er 8 maanden geen sprake is geweest van lekkage en ineens was er wel weer lekkage...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Inderdaad vreemd dat het 8 maanden goed is gegaan.
Het is altijd moeilijk dit soort lekkages te vinden.
De naden en hoeken controleren door hier een tijdje de straal van de douche hier op te richten, niet alle wanden achter elkaar maar met een dag tussenruimte, anders kan het ergens tussendoor lopen en is het nog niet duidelijk waar het vandaan komt.

Op deze manier de badkamer onder handen nemen, misschien is het zo te vinden.

Graag een terugmelding hoe het verlopen is.

Succes.
 

Mariot

 • #5
Hoi Jan, echt fijn dat je meedenkt!

De randen zijn een jaar geleden opnieuw gekit, zijn meerdere malen door verschillende mensen nagekeken, dus het lijkt onmogelijk dat het m daar in zit. De lekkage is ook niet constant. Vorige week woensdag ineens een heel stuk erger. (Dit was 4 dagen na de reparatie en 3 dagen nadat ik na de reparatie weer ben gaan douchen.) Dan weer af en toe wat "glinsteringen op het plafond" Dan weer een druppel.

Ik ben echt het spoor bijster....
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
 • #6
De foto's:

succes!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Houd de douche toch eens een tijdje op de muur boven de kraan, ik verdenk toch de aansluiting van de kraan op de muur.
Wanneer het daar lekt kan het water via de mantelbuis om de koperen pijp naar beneden lopen en heel ergens anders lekkage veroorzaken.
 

Mariot

 • #8
Ga ik proberen! dankjewel. Op de foto's is overigens te zien dat er nog een stukje van het oude doucheputje is achtergebleven. Aan de onderkant zit de aansluiting van het nieuwe doucheputje.
Ik vraag me wel af hoe het kan dat daar water in staat? Iemand daar een idee over? Het oude doucheputje is wel van de hoofdleiding afgesloten.
 

Mariot

 • #9
Helaas, Ik heb de kraan idd. een tijdje (kwartiertje ofzo) boven de rozetten gehouden, maar geen lekkage daardoor. Heb vandaag ook zo'n 5 emmers water achter elkaar door het douchputje gegooid, dit sorteerde ook geen effect.

Donderdagavond heb ik een uur koud water door het doucheputje laten lopen; niks. Vrijdagavond anderhalf uur warm water; niks. Zaterdagochtend heb ik gewoon gedouched. Zondagmiddag hing er ineens weer een druppel aan het plafond van de onderburen.

Nou.... schiet mij maar lek.... :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
U hebt nu zoveel zaken uitgesloten dat het m.i. niets anders kan zijn dan een kleine lekkage waardoor het verzamelde water zich langzaam een weg baant door de betonlaag en pas later naar beneden drupt.
Misschien is het een mogelijkheid om met een impregneermiddel de vloer en de muren te behandelen, hiervoor kunt u het beste een bouwmaterialenhandel advies vragen.
 

Mariot

 • #11
Nu heb ik een week geen gebruik gemaakt van mijn badkamer en nu lekt het nog steeds. Er wordt nu toch gedacht aan een lekkage in de leiding. Ook zou er misschien sprake zijn van een tweede lekkage en wel in het dak. Volgens "deskundigen" zou een buitenlekkage echter geen "horizontale" resultaten op het plafond kunnen laten zien. Namelijk een plek onder het doucheputje en een plek meer naar de raamkant toe.

Ook word er gesuggereerd dat een leiding zichzelf dicht kan trekken waardoor een lekkage tijdelijk stopt? Weet iemand hier iets van? Na de eerste reparatie aan het doucheputje is het namelijk 8 maanden droog geweest. En nu is het de vraag of het al die tijd wel aan het doucheputje gelegen heeft..

Het wordt er niet gemakkelijker op. Heeft iemand ervaring met het opsporen van een oorzaak van een lekkage. Of blijft het lukraak uitproberen en uiteindelijke de heleboel maar openbreken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
Het hangt er van af waar de afvoerleiding van de douche loopt, er kan sprake zijn van capilaire werking waardoor het ook op een andere plek in het plafond kan lekken door omstandigheden van b.v. het dak.

Dit soort problemen zijn heel vervelend, het is een zaak van stap voor stap alle mogelijkheden te onderzoeken, ook de onwaarschijnlijkste.

Veel succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #13
Dit is een van de beroerdere storingen.

Doordat je zit met een betonvloer heb je te maken met vertragingen die soms wel 2/3 dagen kunnen duren.
Dus als je nu water in het lekpunt spuit kan het best pas 3 dagen later gaan lekken omdat het water eerst een weg moet banen door het beton voordat je het aan de onderzijde ziet.
Direct gevolg is dat dus de positie onder het plafond niet de directe lekplaats hoeft te zijn.


Truckje om de afvoer te controleren:
Neem een tuinslang en een ballon, tape de ballon over het uiteinde vast.
Schuif deze constructie in de afvoer een blaas de ballon iets op nu is de afvoer afgesloten en kan je er water in laten staan hierdoor zal het beter lekken als er een lek is.

Het is heel moeilijk om dit op te lossen.
 

Mariot

 • #14
En weer wat toestanden verder.. Volgens verschillende mensen moest het aan de tegels liggen rondom het doucheputje, dus ook deze zijn verwijderd en opnieuw erin gelegd. Het blijft lekken bij de onderburen.

Ik laat nu maar de hele badkamervloer eruit laten want ik weet het nu echt niet meer.

Weet iemand of het aan de verwarming/ afvoer cv-ketel zou kunnen liggen? Deze zou namelijk naar de afvoer van het doucheputje lopen...
 

Pepjo

 • #15
Van hieruit is het natuurlijk niet mogelijk het afvoersysteem van jouw woning te bekijken, maar een CV-installatie heeft inderdaad een afvoer voor het condenswater wat ontstaat.
 

Mariot

 • #16
Maar kan dit condenswater zoveel water geven dat er een lekkage kan ontstaan?

Of is het mogelijk dat er een lek in de leiding zit dat zonder dat ik douche er toch lekkage kan zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #17
Jammer om de vloer er zo uit te breken, laat een bouwkundige even kijken, ter plaatste is het toch gemakkelijker te beoordelen dan achter een beeldscherm.
 

Pepjo

 • #18
Het kan allebei. Maar helaas zie je dit pas als je de boel openbreekt.
Tenzij jij, of iemand anders, met een lumineus idee komt, zit er niets anders op vrees ik.

Wel een vraag van mij : die 8 maanden dat je geen (zichtbare!) lekkage had, had je toen bijvoorbeeld je CV uit?
Wat is er nu veranderd ten opzichte van die periode van 8 maanden ?
 

Mariot

 • #19
Ja, dat is dus hetgeen ik vermoed, dat er sprake is van twee lekkages of dat het water zich eerst weer een paar maanden heeft opgehoopt nadat ik de verwarming weer ben gaan gebruiken.

Het is wel een combiketel.

Ik kan bijna niet anders dan de boel nu openbreken. Ik kan wel een detectiebureau inschakelen maar die komen pas over twee weken en kosten ongeveer 500 euro en komen naar alle waarschijnlijkheid dan met de conclusie dat de badkamervloer eruit moet.

Kan ik de vloer er beter meteen uit laten breken, lijkt me....
 

Mariot

 • #20
BTW : superbedankt voor het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu