Lekkage badkamer?

Skully

  • #1
Hallo,

Het betreft een nieuwbouwhuis dat casco opgeleverd is. Hier heb ik zelf de badkamer in gemaakt (op enkele werkzaamheden na). Inmiddels woon ik er en heb ik de douche gebruikt, maar nu valt me op dat voegen nat blijven op bepaalde plekken, ook als ik de douche 2 dagen niet gebruik zijn ze nog donker.

Ik zal even wat achtergrond informatie geven met foto's:

Begin situatie
20200131_141442.jpg


Er zijn links door een loodgieter leidingen aangelegd voor de wastafel. Ook is de mengkraan voor de douche door de loodgieter aangesloten:
20200429_161007.jpg


De cementdekvloer is in 2 delen gestort i.v.m. doucheafschot.

De drain is geplaatst en aangesloten: Betreft PVC lijmen en de witte mof heeft aan 2 kanten rubbers:
20200530_191122.jpg


Douche-gedeelte gestort:
20200601_141425.jpg


De cementdekvloer heeft zeker 6 weken gedroogd voordat er betegeld werd, de vloerverwarming staat uit.

Er is kimband aangebracht. Bij de drain is ook speciale kit gebruikt om de kimband om de drain te plakken:
20200720_133900.jpg


Er is betegeld, i.v.m. het hoogteverschil is een profiel geplaatst (hier nog zonder lijm)
20200726_173128.jpg


De douche is gevoegd (op de buitenste randen na i.v.m. kit), met de verhouding zoals aangegeven op de verpakking:
20200913_165919.jpg


Ik heb een professionele kitter de badkamer laten afkitten (juist om dit soort problemen te voorkomen). Het kitwerk ziet er goed uit:
20201031_110758.jpg


Inmiddels zijn we enkele weken verder en ben ik de douche in gebruik gaan nemen. Mogelijk relevant, de batterijen van de vloerverwarmingsmodule waren leeg op alle verdiepingen boven, dus die heb ik nu pas vervangen. De vloerverwarming heeft dus waarschijnlijk al die tijd uitgestaan en start nu pas op, op hetzelfde moment dat ik ook de douche ben gaan gebruiken.


Hier enkele foto's van voegen die nat blijven:
20201205_160239.jpg


Onderste foto is genomen buiten de douchekabine:
20201205_160220.jpg

En ik weet 100% zeker dat de tegels buiten de douchekabine niet nat worden door het douchen.

Ik vraag me dus af wat hier de oorzaak van kan zijn. Vooral het patroon vind het patroon erg vreemd. Er zijn dus droge voegen tussen de natte voegen in. Al speelt het wel voornamelijk rondom de douche af. Vooraan in de badkamer zie ik geen natte voegen. Het enige verband dat ik zie is dat onder de douche kimbad + pasta is aangebracht op de cementdekvloer. Als het nog vocht is dat uit de cementdekvloer / tegellijm komt had ik het hier eigenlijk vooraan in de badkamer verwacht. Ook aangezien in de douche zelf geen vloerverwarming ligt. De vloerverwarming is dus wel pas enkele dagen actief, netzoals de douche. Sommige natte voegen drogen de afgelopen dagen ook iets op, waar andere (na 10 minuten douchen) natter (groter) worden en blijven. Zoals de + aan het einde van de douchewand.

Iemand enig idee wat dit kan zijn? Alvast hartelijk bedankt voor het meedenken!

Groetjes
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Valt me wel een aantal dingen op waarom een witte bocht en daar in een bocht met spie eind verbinding op zijn kop.
1607190416304.png

Een pvc hulpstuk is in spie eind iets dunner dus de kans bestaat groot dat ie lekt.
Ook lijkt dit niet goed in elkander zitten.
Schermafbeelding 2020-12-05 183823.jpg

nu heb je een 50mm buis en daar heb je een Y-stuk daar in een verloop stukje buis en een sok en deze zit in een buis gedrukt zal wel met rubber wezen die zo niet geschikt is.
Je had de vloer verder open moeten kappen en met 2 schuifsokken een goeie aansluiting maken van 50mm.
Nu zit er in de douche leiding een sterke vernauwing waardoor water er moeilijk langs wil.
 

Skully

  • #3
Ik zag dat ik dit topic nog niet bijgewerkt had en wilde even laten weten hoe het afgelopen is. Mogelijk heeft iemand er nog een keer iets aan.

Ik heb een lekdetectiebedrijf laten komen om uit te zoeken waar het precies mis ging. Deze stelde vast dat het niet aan de afvoer kon liggen. Hij stelde vast dat de rubbers van de drain naar de PVC buis goed afsloten. En als er toch al iets mee aan de hand was zou ik dat onder aan het plafond van de woonkamer moeten zien. Het water zal de natuurlijke weg volgen en niet naar boven door de kimband en kimpasta gaan. Dat Y-stuk is overigens 70- en 50mm en volledig gelijmd met PVC-lijm (door een loodgieter).

Het lekdetectiebedrijf gaf dus aan dat de lekkage van boven de tegels moest komen. Lang verhaal kort heb ik 2 dingen aangepast op de badkamer. Het grootste probleem was dat de douchewand en het afschotprofiel alleen rondom afgekit was. Ik heb de douchewand dus opnieuw geplaatst maar nu in de kit (achter het profiel en onder het frame). Ook de kieren tussen de tegels en het afschotprofiel heb ik nu eerst volledig dichtgekit, voordat er rondom afgekit werd. Verder heb ik uit voorzorg de 2 kleine tegeltjes naast de drain vervangen door 2 kleinere exemplaren, waardoor deze een stuk beter te voegen/kitten zijn. Daarna is de kitter nog een keer geweest om alles weer netjes af te kitten.

Het probleem is nu opgelost. Na het douchen zag ik nu gewoon water druppelen uit het frame van de douchewand. Het water gaat dus echt via het glas het frame in. Het lekdetectiebureau gaf al aan dat die schermen vaak spatwaterdicht zijn. Maar omdat ik nu de kieren rondom de douchewand en het afschotprofiel volledig dichtgekit heb, kan het water geen kant meer op. Het water kan nu alleen nog maar via miniscule kiertjes in het frame weer naar buiten, maar dat is in ieder geval boven het niveau van de tegels. Op zich is het probleem hiermee al opgelost, maar uit voorzorg heb ik nog aan de douche-kant een klein onopvallend lijntje kit tussen het glas en het frame gelegd, waardoor het water niet eens meer het frame in kan. Ik douche nu al een aantal maanden zonder problemen en ben blij dat het zonder al te veel moeite op te lossen was.
 
  • Like
Waarderingen: Jan-WillemW

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu