Lekgaten kozijnen buiten nodig?

Enrico_h

  • #1
Ik heb houten kozijnen met dubbel glas daarin aangebracht. Buiten onder de rand van de kozijnen zitten sleuven, die naar ik denk voor afvoer van vocht zijn. Maar binnen zijn er geen gaten die daar naar toe leiden. Hebben die sleuven toch een functie, of kan ik ze beter dichtmaken? Met regen komt er regenwater in.
IMG_20201231_113543253.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ja, deze zijn voor het ventileren en ontwateren van de glassponning. Nooit dichtmaken, want juist dan gaat het hout rotten.
 

Enrico_h

  • #3
Dank je wel.
Tussen het dubbelglas zie ik gelukkig nooit water. Dat mag ook niet. Wel aan de binnenkant condens. Maar dat is afhankelijk van de ventilatie en temperatuur.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als de onderdorpel onder de glaslat ook schuin door loopt (afwaterend), dan is er niks aan de hand. Dit is een zogenaamde “ventilatie(glas)lat”.

Beter is om een neuslat toe te passen. Deze ligt op blokjes van 5 mm dik op de onderdorpel en dekt de gehele onderdorpel af. De voorkant loopt met een bochtje een klein stukje door over de onderdorpel, waarbij ook weer 5 mm ruimte blijft tussen de voorkant van de onderdorpel en de neuslat. Op deze manier is de onderdorpel (het kwetsbaarste deel van het kozijn) beschermd tegen water.

Daarnaast is er onder de neuslat veel meer ventilatieruimte dan bij de ventilatie(glas)lat. In feite is onder de gehele breedte van de neuslat een ventilatieopening (op de afstandblokjes na). De kleine openingen van een ventilatielat gaan snel dichtzitten door insecten en poppen / spinrag.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Enrico_h schreef:
Dank je wel.
Tussen het dubbelglas zie ik gelukkig nooit water. Dat mag ook niet. Wel aan de binnenkant condens. Maar dat is afhankelijk van de ventilatie en temperatuur.
Als je vandaag de dag condens hebt in de onderste hoeken van het dubbelglas zou ik eens polsen hoe hoog de luchtvochtigheid in huis is. Het heeft nog niet gevroren toch.
 

Enrico_h

  • #6
Ik heb de woonkamer geisoleerd, ook ventilatieroosters aangebracht, maar ze moeten ‘s nachts zeker open.
 

Enrico_h

  • #7
Bert, het is een bestaande situatie. Ik ken de constructie niet. Het grote raam heeft vele ventilatiesleuven.
 

Ambidexterity

  • #8
Ventilatieroosters moeten altijd open staan.
Vocht aan de binnenkant van het glas is teveel vocht in huis.
Heb je een mechanische afzuig installatie?
 

Enrico_h

  • #9
Nee, niet in het gehele huis.
 

Ambidexterity

  • #10
Oke, waarschijnlijk toilet, badkamer en keuken vermoed ik. Deze moet je eigenlijk altijd aan hebben staan en niet uitzetten. Veel mensen zetten dit dan toch uit. Die van mijn staat op stand 1, ik sprak iemand van Daalderop en die zij dat hij eigenlijk op stand 2 moet staan, maar 1 is voor mij best. Een moderne afzuigunit heeft ook sensoren, als ik ga douchen dan gaat hij naar een paar telen automatische harder draaien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu