Lek badkamervloer

Pentarou

  • #1
Hallo,

We hebben onlangs een huis gekocht, en ruiken vanaf het begin en onaangename geur in de badkamer. Nu hebben we ontdekt dat er water onder de vloertegels zit, dit komt omdat de vloer niet waterdicht is gemaakt en er water uit de douchecabine lekt.

Is er een manier om het water onder de vloer te krijgen?

20211121_000317.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik neem aan dat je bedoelt of er een manier is om het water onder de vloer weg te krijgen.

Ja die is er.

nl. er voor zorgen dat er geen water uit de douchecabine kan lekken en dan wachten tot de rest opgedroogd is.
Een vloer in een badkamer is ook maar zelden geheel waterdicht.
Het kan geen kwaad dat er even water op de vloer staat tijdens het douchen oid. maar staat er voortdurend water op dan zal vrijwel elke badkamervloer lek blijken te zijn.

Je zal dus vrijwel zeker aan het werk moeten met de douchecabine zodat daar geen water meer uit kan komen en wellicht de vloer eens goed gaan controleren op haarscheurtjes in de voegen want 9 van de 10 keer ontstaan daar de problemen. (vergeten elastivoeg toe te voegen aan het voegmiddel)
Gezien de manier van hoe de tegels gelegd zijn lijkt het me niet door een professional gelegd te zijn (tegels verspringen tov. elkaar) en dan kan het ook maar zo zijn dat men iets vergeten is.

Maar soms is het ook eenvoudiger te vinden omdat men de cabine gewoon op de vloer heeft vastgeschroefd en dat daar de problemen door ontstaan.
Handiger (is mijn ervaring) is vaak de combinatie douchebak met daarop een douchecabine, die geven meestal de minste problemen.
 
  • Like
Waarderingen: Pentarou

Sander 1972

  • #3
Zou u wat meer foto’s kunnen plaatsen, hoe oud is die badkamer
 
  • Like
Waarderingen: Pentarou

Pentarou

  • #4
Bedankt voor je uitgebreide reactie Gerrit,

Het huis is gebouwd in 2011 en gerenoveerd door de vorige bewoners in 2019, helaas is de afwerking zo slecht dat ze meer schade hebben aangericht dan goed hebben gedaan en hebben we een deel van het huis zelf moeten renoveren. Zie mijn andere topics.

We roken al een nare geur vanaf het moment dat we het huis kochten. Aangezien we bij het goed schoonmaken van de douche veel vuil aantroffen in de put, gingen we er vanuit dat dit de oorzaak was. De geur kwam later terug. Het zijn een soort PVC-kliktegels die, zoals je hebt gezien, zeer amateuristisch over de oude tegels zijn gelegd en niet goed is afgewerkt. Hierbij is geen voegmiddel gebruikt.

Op meerdere plekken is het water onder de vloer goed hoorbaar als we erop staan. We hebben nu ontdekt dat er ook water tussen de randen van de douchecabine kan komen. Ik betwijfel daarom of het water kan drogen. Als ik naar de bruine aangetaste randen kijk, vermoed ik dat er een rottings- of schimmelproces aan de gang is. Zoals je kunt zien aan het ontbreken van rozetten en de afwerking van de douchewanden, vrees ik dat er ook vocht achter de PVC kliktegels in de wanden is gekomen.

We hopen aanspraak te kunnen maken voor op het normaal gebruik garantie. De vorige bewoner heeft tot nu toe alle gebreken ontkent, maar we zien hier bewijs dat ze op de hoogte waren van het probleem.

20211121_082112.jpg 20211121_082054.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Het kan nieuw zijn maar pvc kliktegels lijken me niet echt waterdicht.
En je ruikt het zelf dus verwacht dat dit water tussen de vloer bepaald niet bevorderlijk is voor de gezondheid.
Ben bang dat je moet gaan slopen om dit goed te kunnen herstellen.
 
  • Like
Waarderingen: Pentarou

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Inderdaad de pvc tegels er uit halen, anders krijg je het water nooit er onder uit.
Zo te zien is de vorige eigenaar goed aan het prutsen geweest.
Ja ja er wordt wat afgeklust in Nederland. Maar de helft heeft nergens verstand van en pruts zo maar wat aan.
 
  • Like
Waarderingen: Pentarou

Pentarou

  • #7
Inmiddels hebben ook schimmelvorming onder de tegels kunnen waarnemen. We willen daarom alle regels laten vervangen.

Wie heeft hier ervaring mee om de schimmels definitief te verwijderen alvorens we het opnieuw laten betegelen?

Bedankt.

20211122_203737.jpg
 

Klussen.

  • #8
De meeste schimmels kunnen niet goed tegen een zure omgeving en tegen een kurkdroge.
 

Pentarou

  • #9
Bedankt @Janklusser ,

Hoe kunnen wij het beste de vloertegels verwijderen? Let maar niet op de tape.

20211122_184810.jpg
 

Klussen.

  • #10
Hakken. Begin met een tegel kapot te slaan en werk van daaruit naar de andere tegels. Hak ook de deklaag eruit totdat je op het beton zit. Denk aan je veiligheid. Bril, gelaatsscherm, handschoenen, 2 of drielaagse broek, gehoorbeschermers, kniebeschermers, veiligheidsschoenen S3, stofmasker.... vergis je niet in de hoeveelheid puin. Zeker 2 kruiwagens per m2.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Ho ho hij bedoeld denk ik alleen de pvc tegels er uit halen.
Begin bij de douche cabine, en probeer daar onder de pvc tegels te komen met een brede beitel, en breek dan de tegels omhoog.
Als de glazen cabine op de pvc tegels staan, dan moet je die eerst demonteren.
 

Klussen.

  • #12
Klopt. Sorry. Bedankt voor de correctie:prima:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Wij hadden wat schimmelplekken aan het plafond na een lekkage. (droogmolen had de bitumen op het platte dak beschadigd)
In de bouwmarkt een spuitbus/knijpfles schimmel verwijderaar gekocht en als je het er op spoot dan zag je de schimmel ook meteen wegtrekken.
Poosje in laten werken en afnemen met een vochtige doek en geen schimmel meer te zien of te ruiken.
Witte verf verkleurde wel iets geel, maar ja dat wordt toch overgeschilderd, nu eerst afwachten of de dakreparatie geholpen heeft.

Tegels zijn vaak in klik uitvoering, dus even kijken hoe ze in elkaar klikken en proberen ze zo ook weer uit elkaar klikken. Met wat beleid kun je ze soms gewoon weer opnieuw gebruiken.
 

Pentarou

  • #14
Bedankt voor jullie reacties, ik geef morgen een wat uitgebreider reactie. Maar hier alvast mijn bevindingen. Het water stroomt onder de profielen zo de PVC in ... dit moeten de vorige bewoners geweten hebben. Helaas hebben wij geen rechtsbijstandverzekering en ze ontkennen natuurlijk alles.

20211124_001043.jpg
 

Pentarou

  • #15
@Janklusser
Daar lijkt het wel op als we de vloertegels willen vervangen, want we weten niet wat we onder de PVC kliktegels gaan vinden. Als dit het geval is, willen we proberen het zelf te slopen om de kosten laag te houden.

@Peter
Bedankt voor de tip, we gaan het de komende dagen proberen.

@Gerrit B
In eerste instantie denken we dat de PVC kliktegels verkeerd zijn gelegd, maar we zien nu bijvoorbeeld dat een van de tegels onder het toilet ook een wat grovere, korrelige structuur heeft en dat we die in kunnen drukken. We vermoeden dan ook dat de hier vandaag water komt en dat er een lekkage is uit het toilet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Dit zou toch zeker een verborgen gebrek moeten zijn. Ben je lid van Vereniging Eigen Huis?
 

Pentarou

  • #17
@Walker

Dat klopt, we hebben sterke aanwijzingen dat de verkoper van de woning hiervan op de hoogte moet zijn geweest. We hebben de verkoper binnen een redelijke termijn per brief op de hoogte gesteld van de gebreken, maar deze werd ontkend. In plaats van in te stemmen met een oplossing, heeft de verkoper ons zelfs gedreigd met aanklagen wegens stalking en heeft hij ons verboden contact met hem op te nemen.

Wij als koper hebben een onderzoeksplicht en de verkoper heeft een mededelingsplicht. Als wij kunnen aantonen dat de verkoper van het probleem had moeten weten, dan heeft de verkoper niet aan de mededelingsplicht voldaan en kunnen wij hem hiervoor aansprakelijk stellen. Maar aangezien hij dit ontkent en geen contact meer wilt, moeten we dit juridisch aanvechten, en dat kost veel tijd en geld omdat we geen rechtsbijstandverzekering hebben. Wij zijn lid van Vereniging Eigen Huis, en zij zeggen precies hetzelfde.

We proberen onze tijd en energie te steken in het oplossen van het probleem.
 

Pentarou

  • #18
Er kwam een loodgieter langs met wat meetapparatuur en hij kon ook water onder de primaire vloertegels detecteren, dus alles moet er sowieso uit. Het beperkt zich dus niet alleen onder de PVC kliktegels.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #19
Ja het water zal door de voegen gedrongen zijn naar de ondervloer.
En laat je niet bang maken door de verkoper, natuurlijk wil hij geen contact meer omdat hij anders moet betalen.
Misschien toch eens tijd om een rechts bijstand verzekering te nemen en dan even kijken wat je allemaal nodig hebt.
Het zal voor dit geval niet meer helpen, maar misschien voor in de toekomst.
 
  • Like
Waarderingen: Pentarou

Pentarou

  • #20
We hebben besloten om het klik-PVC te verwijderen, wat ons is gelukt. Gelukkig is de ondervloer nog intact, maar we hebben wel een soort rubberachtige lijm gevonden die eigenlijk meer op kit lijkt. Daarom hebben we vandaag HG kit verwijderaar richtlijn, maar dat gaat erg moeizaam.

Wat zijn de meest succesvolle manieren om dit, liefst zonder chemische behandelingen, te verwijderen?

WhatsApp Image 2022-01-15 at 17.25.41.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu