Leidingwerk vanaf watermeter vervangen

Remco678

  • #1
Beste klussers,

Ik loop even vast bij het aanleggen van nieuwe waterleidingen waar ik jullie hulp bij nodig heb.

De situatie is als volgt: alle bestaande waterleidingen worden vervangen voor uponor 20mm.
Vanaf de watermeter wil ik de kranen vervangen en gebruik gaan maken van een verdeler.

In het bijgevoegde schema heb ik uitgetekend hoe ik het wil hebben maar weet ik niet goed met welke koppelingen ik moet gaan werken.
kunnen jullie mij hierin adviseren?

Alvast bedankt
Remco

schema waterleidingen.jpg Lekke kraan.jpg
 

Martijn1989

  • #2
twee mogelijke opties (niet de enige twee denk ik):
- persset lenen/kopen/huren. Voor perskoppelingen heb je gewoon kogelkranen die er meteen aankunnen, en vast ook koppelingen voor de verdeler.
- ik heb zelf eens de uponor rtm koppelingen gebruikt omdat ik geen persset heb. Worked like a charm. Simpele steekfittingen voor flexibele leidingen maar altijd lekvrij en muurvast. Kosten vielen me mee. Zij hebben alleen maar koppelingen, maar ook verlopen van flexibel naar vast waardoor je een reguliere kogelkraan en verdeler moet kunnen aansluiten.

succes!
 

Remco678

  • #3
Bedankt voor je reactie. Een perstang ga ik aanschaffen.
Echter weet ik niet welke koppelingen ik exact moet gaan gebruiken om alles op elkaar aan te laten sluiten.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Je begint met het bepalen welk type slang je wilt gebruiken. Dat zou een pure kunststof slang kunnen zijn op PE-Xa basis of een composiet meerlagenbuis.

Vervolgens bepaal je hoe je de waterleiding door je woning wilt laten lopen. Waar komen aftakkingen, waar komen afsluiters en waar komen aftappunten. Persoonlijk zou ik direct van achter de meter met een verdeler werken met de mogelijkheid direct achter de verdeler elke streng afzonderlijk te kunnen afsluiten en aftappen. Ben je dan een keer aan het knutselen in de keuken, kun je nog gewoon naar de WC.

Het type koppeling wordt bepaald door de slang en slangdiameter die je hebt gekozen. Let wel dat je koppelingen neemt met KIWA keur. Er zijn ook koppelingen specifiek voor gas, die moet je niet gebruiken in een drinkwaterinstallatie.

Voor een idee van de verschillende koppelingen en hoe je ze moet gebruiken is YouTube altijd een goede bron: https://www.youtube.com/results?search_query=uponor+persen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu