Leidingwerk rondom wc ruimte

R.Schippers

 • #1
Hoi,

Ik zou graag een keer mijn toiletruimte (jaren 60 woning) willen renoveren. De woning is in de bovenste 2 etages van een flatgebouw. De hoofdwaterleiding komt uit de vloer bij mijn wc ruimte binnen. En gaat vervolgens via een bocht - waterafsluiter en nog een bocht langs de muur omhoog waar hij boven het wc plafond vertakt naar de eindpunten. De wand waar de leiding naar boven gaat is de tussenwand bij de meterkast. Lijkt mij dus ideaal om deze leiding juist aan de andere kant en dus in de meterkast te leggen. Tevens heeft de oude wc pot een afvoer die schuin naar voren ligt op de standleiding. Nou zijn mij twee vragen:

1. Is het mogelijk om de waterleiding, waar deze uit de vloer komt, zo scherp te leggen dat hij in de vloer kan worden geslepen naar de meterkast. Of moet ik me erbij neerleggen dat die met een koof moet worden weggewerkt omdat de bocht erin moet blijven.

2. Is het mogelijk om een inbouw reservoir aan te sluiten op een standleiding die zo ver naar voren staat. (Ruimte graag optimaal benutten) Ik kwam op het forum genoeg voorbeelden tegen van naar de zijkant maar niet zijkant+naar voren.

Woning is overigens met een VVe, dus ik denk dat ik de waterleidingen laat doen door een loodgieter in plaats van dat ik zelf ga lopen klooien met de risico's van lekkage.

Dank is groot :)
IMG_20210811_184844.jpg
IMG_20210811_184920.jpg


Ik hoor het graag,
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Die waterleiding kan niet zoals jij graag wilt dan zou bij de buren leiding overzij geplaatst worden en dan meter kast in.
Maar het is beter dat ie in de wc blijft zodat beter kunnen aftappen.

En volgens mij is die afvoer een gietijzerbuis en daar kan je niks mee.
Ook zie ik niet hoe de pot is aan gesloten en hoeveel ruimte je hebt in de wc.
 

R.Schippers

 • #3
Dank voor de reactie!

Je hebt gelijk dat het handiger is om de afsluiter in de wc te houden. Heb alleen zo'n hekel aan een mooie betegelde muur met een waterleiding eroverheen. De reden dat ik er over nadenk is dat 2 jaar geleden bezoek, met een grotere schoenmaat dan ik, tegen de oude afsluiter is gestoten en toen mocht ik dweilen

Ik heb een foto gemaakt van de hele afvoer. Lijkt dat de s bocht nog gietijzer is en de bocht naar de wc niet meer. Op een oude funda advertentie ben ik een huis op de galerij tegengekomen waar in ieder geval een inbouw reservoir is gelukt.

Ruimte van wc heb ik toegevoegd. Bij het meetrapport zijn ze alleen een draagbalk vergeten toe te voegen aan de rechterkant van de wcpot (muurtje richting hal).

wc.png Screenshot_20210813-120520.jpg IMG_20210813_114357.jpg IMG_20210813_113153.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
De sprong bocht hebben ze van lood gesoldeerd en aan gesloten op het gietijzer en daar met sanitair kit op een bocht voor de pot.
Als je dit zelfde moet toe passen is het passen en meten ivm de poot van de frame
Dan zou je zoiets moeten nemen die bij de onderkant de poot is verschoven zodat je met flexibele sprongbocht lang kunt grohe-rapid-sl-wc-element-frontbediening-95-mm-38994000
1628851656533.png
 
 • Like
Waarderingen: R.Schippers

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #5
Als je de stalen afvoer die nu uit de muur komt niet verder naar achteren kunt brengen, dan komt de wc wel een heel stuk verder naar voren als je een inbouwreservoir wilt gebruiken.
Waarschijnlijk zat de afvoer van dat andere appartement verder naar achteren.
 

R.Schippers

 • #6
Het zou kunnen dat de afvoer daar anders zit. Wellicht dat ie anders uit de muur komt. Maar dit lijkt me dan wel anders dan de originele situatie (zoals bij mij) ik vond nog een foto van iemands wc waar de koof minder groot is zoals bij mij het geval is en je de afvoer route kan inschatten. Ik neem aan dat het ook onmogelijk is om de rotatie van de afvoer naar achter in de koof aan te leggen? Dus richting de achterwand van de wc en dan een bocht.
Begrijp uit het verhaal van Henk dat je met gietijzer gewoon niks kan beginnen. Tenzij je de hele afvoer van de flat gaat vervangen.

Screenshot_20210811-034047__01.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #7
Het klopt wat Henk al eerder schreef over de gietijzeren afvoer.
 

R.Schippers

 • #8
Dank allebei voor het meedenken! Ik ga me dit weekend bezinnen wat ik ermee wil. Snap inmiddels wel waarom niemand er ooit wat aan gedaan heeft.
 

ABCDE

 • #9
Misschien kun je dit aankaarten bij de VVE en zijn er wel meer bewoners te porren om dit te updaten.
 

R.Schippers

 • #10
Dat zal tegenvallen. Ze hebben 3 jaar geleden gekozen om alle standleidingen te renoveren dmv zo'n fiberglass coating aan de binnenkant aan te brengen. Is op mijn wc en keukenafvoer al een tijd geleden gedaan. We zitten ook net in een verduurzaming traject dus de pot raakt leeg.
 

R.Schippers

 • #11
Ik heb wat lopen spitten in de oude notulen. De afvoer standleidingen blijken asbesthoudende elementen te hebben (hechtgebonden asbestcement) die zijn 'weggetimmerd' en dus mogen blijven zitten.
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
Als de aansluiting wat uit de muur komt magnetische is dan is het gietijzer zo niet
Kan het best Eternit zijn (asbestcement buis)
Dan zou het mooi zijn als wc leidingen bij allemaal verwijderd worden en dan naar achteren plaatsen en nieuwe wc dit kan gezamenlijk gedaan worden misschien nog subsidie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu