Leidingplan water

Yakje

  • #1
Beste medeklussers,

Ik ben van plan om al het koud en warm water leidingwerk te gaan vernieuwen en hier enkel meerlagen (alupex) persbuizen voor te gaan gebruiken, deze zijn er in de diameters van 16mm, 20mm, en 25mm. Ik heb nu het plan getekend zoals ik momenteel denk dat deze het beste zou zijn in mijn situatie. Ik heb de leidingen getekend in de kaders van de kruipruimte en de kelder en aan de hand van de verschillende kleuren de leidingdiameters proberen aan te geven.

Kruipruimte leidingplan.jpg


Ik zou jullie willen vragen of dit een juist plan is en hoor graag alle op/aanmerkingen die jullie hierop hebben, daarnaast heb ik zelf ook nog een aantal vragen:

1. Lijkt dit jullie een kloppend plan?
2. Heb ik de verschillende diameters juist ingezet?
In het plan is de hoofdkoudwaterleiding na de meter uitgevoerd in 25mm, afsplitsing naar de waterontharder en de cv ook met 25mm, naar het bad met 20mm en de overige aftakkingen in 16mm. De warmwaterleiding vanuit de cv naar de vloerverwarmingverdelers en retour in 25mm, hoofdwarmwaterleiding vanuit cv in 20mm en alle aftakkingen in 16mm .
3. In dit plan heb ik geen gebruik gemaakt van collectoren (verdelers) voor het warm en koud water, terwijl ik best vaak lees dat dit wel wordt aangeraden. Is dit in mijn situatie ook aan te raden of zou dat echt overkill zijn?
4. Heb ik de aftakkingen op de juiste manier doorverbonden of moet ik vanaf bijvoorbeeld de hoofdwarm en koudwaterleiding telkens een aparte aftakking maken voor bijv de douche het bad de wastafel etc?
5. Is het verstandig om overal de leidingen met een mantelbuis of isolatie te gebruiken?
6. Ik twijfel nog of we eerst een CV of direct al een Warmtepomp aan moeten schaffen en welke type dan het beste zou aansluiten op mijn situatie? Alle aanbevelingen op dit vlak zijn welkom.

Ik hoor heel graag hoe jullie over mijn plan denken? Alle feedback is welkom!

Kruipruimte leidingplan.jpg
 
Laatst bewerkt:

Yakje

  • #2
Iemand (bij voorkeur een installateur) die mij hierin kan adviseren?
Wordt zeer op prijs gesteld!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
warm water uitvoeren in 20 is meer dan voldoende, kw voeding 25 is prima verder heb ik niet de hele lap tekst doorgenomen maar dit viel me op
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Nee voldoet niet aan de NEN 1006 en de Wavin werbladen.
Er ontbreken terugslag beveiligingen en doodeind leidingen warm en koud water, leidingen moeten voldoende gescheiden zijn.
Koud isoleren warm niet isoleren i v m opwarming en afkoeling ivm legionella.
Dus nee zo kan en mag het niet.
Vr Gr
 

Yakje

  • #5
Dank voor jullie reactie!
@Cvolieboy, fijn dat je mij erop wijst dat er bepaalde zaken niet kloppen / ontbreken. Wat en waar zou ik deze zaken dan precies aan moeten passen om wel aan die norm te voldoen? (Isolatie enkel om de koudwaterleiding ga ik meenemen). Maar waar moet ik de terugslag beveiliging dan plaatsen en wat bedoel je met doodeind leidingen? En hoeveel mm/cm moeten de koud en warmwater leiding van elkaar gescheiden zijn? Ik hoor het graag!
 

ADDave

  • #6
Ik zou voor het bad en de douche 20mm leiding gebruiken, zeker als je een waterontharder ertussen gaat zetten.

Met dit ontwerp heb je geen waterverdelers nodig. Of zijn die voor de CV?

Verder ontbreek de EA terugslagklep voor de buitenkraan.
verstandig is om een gecombineerde afsluiter + EA beveiliging te gebruiken. Deze kan je dan dichtzetten wanneer het vriest buiten.
De beveiliging moet zo dicht mogelijk (binnen 15cm) van de aftakking met de hoofdleiding zitten. Vlakbij de watermeter dus.

Waar ga je nr 14 de buitenleiding warm/koud voor gebruiken?

verder zie ik niet echt gekke dingen.
 

Yakje

  • #7
Bedankt voor je reactie @ADDave!

Naar aanleiding van je advies, heb ik zowel de koud als warmwaterleiding naar het bad en de douche aangepast naar een 20mm leiding en een EA terugslagklep geplaatst na de watermeter in het begin van de aftakking voor de buitenkraan, is dit ook hoe jij het voor ogen had, of kan ik hem beter op een andere plek plaatsen / of is het verstandig om überhaupt ook op andere plekken nog wat kranen / terugslagkleppen te plaatsen?

De verdelers die je ingetekend ziet zijn puur voor de LTV (vloerverwarming).

Bij Nr. 14 gaat inderdaad zowel warm als koud water naar buiten voor een huisje zo'n 16 meter achterin de tuin, waar we ook een kraan, wastafel en douche van warm en koud water willen kunnen voorzien.

Zoals te zien is in mijn tekeningen, heb ik de 25mm leiding voor zowel warm als koud eerst afgetakt in nogmaals 25mm om hem vervolgens telkens te vertakken naar 20mm of 16mm voor het bad / douche / wc / wastafel / vaatwasser en quooker, is dit wel verstandig. of kan ik hem beter aftakken naar 20mm om vervolgens weer af te takken naar 16mm? Of kan ik bijvoorbeeld nog beter 4 aparte aftakking direct vanaf de 25mm leiding trekken naar respectievelijk het bad / douche / wastafel / wc? ik hoor graag wat hier de beste methode is!

Naast de voorgestelde aanpassingen, heb ik de kleurstelling van mijn leidingplan aangepast ter verduidelijking van de verschillende diameters en heb ik de leidingen en aansluitingen realistisch proberen in te tekenen

Ook heb ik om het overzicht te kunnen houden een aparte afbeelding toegevoegd waarin enkel het warm / koud water leidingwerk staat ingetekend.
PS: Zie: Leidingwerk plan voor de afbeelding in volledige scherpte

Leidingwerk-kruipruimte-compleet.jpg Leidingwerk-kruipruimte-koud-water.jpg Leidingwerk-kruipruimte-warm-water.jpg
 

Yakje

  • #8
Iemand die hier nog op zou kunnen reageren? Ik wil er graag zeker van zijn dat ik het op de juiste manier uitvoer en ook de juiste diameters gebruik.
 

Wilfred-67

  • #9
Hoi, verder ziet het er goed uit.
maar nog een paar dingen.
Waarom warmwater op de wc.
aansluiting van de buiten kraan zou ik van de buitenleiding afhalen, scheelt leiding lengte.
als je kiest voor een vorstvrije buitenkraan hoef je deze in de winter niet af te tappen.
de leidingen naar het buitenhuis goed isoleren.
Ik zelf heb naar mijn werkplaats/schuur een pvc buis van 125 mm gelegd, waar water gas en 2 groepen elektra doorgaan.
 

Yakje

  • #10
Hoi Wilfred, bedankt voor je reactie! Oops de warmwaterleiding naar de wc is indd niet de bedoeling, goed gespot :roll:. Voor de buitenkraan wil ik niet onthard water hebben, vandaar dat ik hem voor de waterontharder heb afgesplitst en ben inderdaad van plan een vorstvrije buitenkraan te gebruiken. Goeie tip om zo'n pvc buis in te graven, die ga ik meenemen!
 

Wilfred-67

  • #11
Ok, ja van de buiten kraan heb je gelijk.
Ik heb in de pvc buis ook nog een trekkoord liggen handig als je later nog wat kabels wild trekken.
 
  • Like
Waarderingen: Yakje

BigBert

  • #12
Als je de pvc buis meer dan 50 cm diep legt, heb nog minder last van vorst in de winter en warmte in de zomer. Ook hier zou ik zowel de koude als de warme leiding goed van elkaar isoleren. Wellicht beter: twee aparte pvc buizen van 50mm leggen zodat het warm water het koud water niet verwarmd.
 
  • Like
Waarderingen: Wilfred-67

Wilfred-67

  • #13
Ja klopt, ik heb de buis op 80 cm liggen en alleen maar koud water. heb daar een geiser hangen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #14
Over de lange leidingen die naar buiten gaan moet een retour leiding weer terug naar binnen op een veel gebruikt punt zodat er continu doorstroming is een niet weken lang het water in die leidingen stilstaat.
(te voorkoming van legionella en dood eind problemen in dat leiding deel).
Eigenlijk moeten dat toegepast worden in de gehele installatie met doorstroom muurplaten.
Alle warme en koude leidingen geheel gescheiden van elkaar leggen zodat ongewenste opwarming afkoeling geborgd is en blijft in de gehele installatie.
Want het je de WAVIN werkbladen voor aanleg van een drink water systeem al een bekeken, daarin staan al deze zaken duidelijk beschreven en dat is niet voor niets het geval voor aanleg van zo'n systeem.
Begin echt, (bezint voor ge begint) is hier echt van toepassing en je bent al goed bezig met de info vooraf te vragen dus ga zo goed door.

Vr Gr
 

Yakje

  • #15
Ik probeer zeker niet te gehaast aan het (voor mij de eerste keer) aanleggen van een leiding systeem te beginnen en neem daarom ook graag al jullie advies ter harte! Ik had de wavin bladen al even vluchtig doorgenomen, maar gebruik van muurplaten voor de doorstroming is mij ontgaan, dit ga ik meenemen voor iig de buitenleiding(en) en zal ook zorgen dat er genoeg afstand is tussen de warm en koud water leidingen. Ben nog wel benieuwd of de verschillende diameters die ik heb toegepast (kunststof meerlagenbuis i.c.m. cw5 ketel) in mijn leidingplan ook de juiste zijn voor mij situatie?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #16
Beetje algemeen, maar wel iets om over na te denken:
Dik is niet altijd beter:
Hoe dunner een leiding hoe sneller je warm water krijgt.
Ook krijg je met een dunne leiding sneller goed koud water, voor iemand die veel kraanwater drinkt kan dat belangrijk zijn. (lauw kraanwater vind ik niet te drinken)
 

Yakje

  • #17
Ik ben dus ook nog wel zoekende naar de optimale diameters voor mijn situatie. Ik zou het wel fijn vinden om iig vanaf twee tappunten ( bijv kraan en regendouche (13l/min ) met thermostaatkraan ) tegelijktijdig warm water te kunnen vragen zonder merkbaar verschil en mijn voorkeur gaat ook uit naar goed koud water inplaats van lauw, wanneer ik koud water vraag.

In mijn plan heb ik nu de “stam” koud- en warmwaterleiding uitgevoerd in 25mm meerlagenbuis en tak ik vervolgens af met 25mm, waarna ik voor elk afzonderlijk punt nog eens aftak naar 16mm en voor bad en douche naar 20mm. Is het voor mijn situatie (cw5 ketel) beter om op bepaalde plekken met andere diameters te werken? ik hoor graag wat hierin voor mij het optimale zou zijn.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #18
25 mm is(te) groot voor warm water hiervoor is 20mm meer dan voldoende, zie post #16
 

Yakje

  • #19
Dus als ik het goed begrijp, kan ik het warm water beter direct vanaf de cv uitvoeren in 20mm meerlagenbuis en vervolgens voor wastafel en en quooker over naar 16mm en voor bad en douche de aftakking ook 20mm laten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu