Leidingen met alleen isomantel in zand en beton?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Hier is de volgende ronde in mijn inventarisatie van problemen: deze keer een risico inschatting.

De begane grond van mijn huis is voorzien van een vloer van schuimbeton, gestort op zand.

In het zand liggen unipipe koudwaterleidingen en gasleidingen. De waterleidingen zitten in een isomantel (dus geen mantelbuis), de gasleiding zit wel in een mantelbuis.

In het beton liggen de warmwater leidingen ingestort. Ook deze liggen in een isomantel, geen mantelbuis.

Het schuimbeton heeft nog geen dekvloer en er zitten veel barsten in. Die barsten schijnen normaal te zijn voor schuimbeton, maar ik weet niet of dat gevolgen heeft voor ingestorte leidingen.

Klinkt deze constructie OK? Ik vraag me namelijk af of het wel veilig is om leidingen in grond en beton te hebben zonder mantelbuis.

Dank!
Wim
 

Siddle

  • #2
Die isomantel is prima geschikt om uitzetting en krimp van de heetwaterleiding op te vangen. Ook biedt hij genoeg bescherming tegen chemische inwerking van cement.

Die scheuren: zijn er delen van het schuimbeton onderling aan het schuiven ofzo? :shock: Gaat het om nieuwbouw, en is het zand net opgespoten? Dan kunnen er scheuren blijven optreden door inklinken van het zand! In dat geval zal een dekvloer misschien ook gaan scheuren.
Als het zo extreem is dan zou je kunnen vrezen voor het waterleidingen.

In het geval van haarscheurtjes zou ik me absoluut geen zorgen maken
:prima:
 

Wamelis

  • #3
Het zijn forse haarscheuren, maar geen verschuivingen. Het zand is oud, er heeft al tientallen jaren een andere betonvloer opgelegen.

Wel is het zand extreem vochtig (waarschijnlijk lekkage bij de buren, had ik net een andere thread over lopen). En er is in het verleden een verzakking geweest van een buitenmuur, die nu met buispalen vastgezet is.

Toen het voor het eerst gebeurde is een betonadviesbureau gebeld. Die vertelden dat schuimbeton na een tijdje altijd uit elkaar scheurt in stukken van zo'n 1 à 2 m2, dat is ook de maat hier. Alleen zien mensen het zelden, omdat er meestal snel een dekvloer overheen komt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu