Leidingen electra omleggen in breedplaten plafond

Jos78

  • #1
Na eerder goede tips via een topic hier te hebben gekregen, nu weer een vraag.

We zijn druk bezig met het verbouwen alleen lopen nu tegen een punt aan waarvan ik even niet weet hoe het beste verder te gaan. Er zijn 2 stukken muur weggehaald waarin lichtpunten zaten. De kabels hiervan komen vanuit het plafond daar naar beneden. Nu komt er op die plaats geen muur meer en dus moeten deze kabels omgelegd worden.

De woning is een appartement type maisonette uit 1981 en het plafond betreft breedplaten / breedplaatvloer van 5 cm dik waarop beton is gestort en daarop de dekvloer. Het geheel van deze 3 lagen bijeen is ongeveer 21 cm. De 5 cm 'onderplaat' lijkt niet gewapend (kan dit?).

--------------------------------------------------------------------------------------

Het dilemma is nu wat de beste manier is de leidingen om te leggen? De sleuven worden 105 cm en 70 cm en lopen parallel 90 cm van elkaar.

Optie 1: Is het mogelijk een sleuf van ca. 2 cm te maken in de 5 cm van de breedplaat (dus in het plafond) zonder de stevigheid van de constructie aan te tasten?

Optie 2: Of toch beter bovenop de plaat door de dekvloer / laag cement te werken? Of tast dit juist de constructie aan? Deze lag is dikker dan de onderplaat en ik weet dat deze laag cement / beton echt keihard is, heb er eerder in geboord om boven iets op de vloer te bevestigen en had hiervoor een zware klopboor nodig. De dekvloer daarintegen stelt niets voor.

Welke van deze 2 is de beste optie, van onder of van boven werken? Een kabelgootje over het plafond zie ik echt niet zitten.... En daarbij is dit wel veilig? Of moeten kabels naar schakelaars te allen tijde door electra buis?

Foto's heb ik niet, kan het kabeltje om de foto's op de pc te krijgen niet vinden. Daarom even zo een situatieschets. Met rode pijltjes heb ik aangegeven waarheen de kabels verplaats moeten worden. De kabels welke het dichts bij de keuken zitten wil ik in een rechte lijn naar de muur links verplaatsen en door de muur weer in een rechte lijn naar voren en dan recht naar onder. Zo blijft duidelijk waar precies de leidingen lopen ipv ze scheef / de kortse weg door het plafond te leggen.



Wederom alvast bedankt!!
 

Millew

  • #2
In de onderste 5 cm van de breedplaatvloer zit voorspanwapening. Daar moet je dus van afblijven. Bovendien is die beton bikkelhard, dus een sleuf er in maken zal niet meevallen.

Dus de enige veilige mogelijkheid is door de dekvloer aan de bovenkant.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ter info: zo ziet een breedplaatvloer eruit als ie geplaatst wordt. Zonder wapening zou deze meteen in stukken breken.
 

Jos78

  • #4
Bedankt voor de reacties! Had gehoopt dat door de plaat heen mogelijk zou zijn... Maar goed, na het lezen van de reacties mijn stappenplan:

1. Eerst uiteraard laminaat boven verwijderen. Hopelijk heel gezien dit terug moet...
1. Gat boren recht omhoog vanuit de oude punten. Leidingen komen uit in een gat van ca. 4x4 cm in de plaat, dus daar kan ik makkelijk naast met een boor. Lukt dit met een hamerboor of moet ik hier iets voor huren? De 15 cm door het beton heen?
2. Gat boren recht omhoog waar de nieuwe punten moeten komen. Zo zie ik van bovenaf van waar ik naar waar moet gaan.
3. Dekvloer open kappen en electrabuis leggen van oude naar nieuwe gat.
4. Dekvloer weer dichtsmeren en laminaat terug.
5. Oude punten in het plafond dichtsmeren.

Nog punten waar ik goed op moet letten en zijn er richtlijnen hoe diep de electrabuizen in de dekvloer moeten liggen? Het lijkt me dat ik vooral van het beton af moet blijven ivm stevigheid constructie. De 'oude' buizen liggen tussen plaat en beton in zover ik kan zien.

Als laatste een kleinigheidje... Het zijn 2 nogal grote gaten (die ca. 4 x 4 cm door de plaat heen). Nog tips hoe deze het beste te dichten? Plafond gaat niet gestuct worden (misschien tzt maar nu iig niet). Gewoon roodband oid?

Wederom bedankt :bedankt:

Ps. in de gaten is niets te zien of voelen aan de randen van wapening? Of is dit ook niet te zien?
 

Millew

  • #5
Je zal minimaal een boorgat van 16 mm diameter moeten boren. Met een klop- of hamerboor kan dat een moeizame klus worden. Met een boorhamer zal dat makkelijker gaan.
Boor alle gaten van onder naar boven. Als je het andersom doet, zou er wel eens een flinke schol beton uit het plafond kunnen vallen.
Controleer ook aan de onderkant waar de wapening zit. Met een geschikte leidingzoeker moet die te vinden zijn.

Maak bovenin het boorgat, waar nodig, wat ruimer zodat je niet een te krappe bocht in de elektropijp hoeft te buigen. Anders krijg je er geen draad meer door heen. Plaatstelijk wat beton weghalen is geen probleem.

De oude leidingen lopen waarschijnlijk ook in de dekvloer. Het kan dus zijn dat op de plaats waar je de nieuwe leidingen wil leggen, al buizen ligggen, die je niet kwijt wil. Ook zouden er verwarmingsbuizen of andere leidingen kunnen zitten. Probeer na te gaan of dat een reele kans is en test hier ook met een leidingzoeker.

Er zijn geen richtlijnen voor de diepte van de buizen. Zelf zou iik wel zorgen dat er ca. 1 cm cement overheen kan.

De gaten in het plafond en de sleuven boven kan je dichtmaken met zand-cement specie. Het plafond kan je afwerken met een laagje roodband o.i.d.. Roodband alleen krimpt te veel.

Dat je geen wapening t.p.v. de huidige dozen ziet, zegt niets. Die gaten worden er bij de productie van de platen al in gemaakt op een plek waar geen wapening zit.
 

Jos78

  • #6
Bedankt Millew! Het is mij geheel duidelijk hoe te werk te gaan :D .

Er rest mij nog 1 vraag; wat is het verschil tussen een boorhamer en een hamerboor :oops: . Via de bekende zoekmachine kwam ik niet veel verder.

De boor welke ik tot mijn beschikking heb is een erg zware boor welke slagen maakt zeg maar. De boor zelf moet bij het in de kop zetten ook gevet worden (SDS boren; trekt de kop naar beneden, boor erin en laat de kop weer los). De boor kun je op en neer bewegen in de kop wanneer deze bevestigd is.

Hoop dat je er een beetje wijs uitkomt en mij bij deze laatste vraag nog kunt helpen.

Nogmaals bedankt!!!
 

Millew

  • #7
Hamerboor lijkt mij meer op een klopboormachine, dus meer boren dan kloppen/hameren. Boorhamer is meer hameren dan boren.
Maar volgens Wikipedia is het alleen een ander woord voor hetzelfde apparaat. Gewoon proberen dus.
 

Jos78

  • #8
Oke, mooi! Vandaag even bij een winkel langsgegaan en met wat ik heb zou het moeten lukken. Zwaar genoeg iig en meteen een 260mm lange 16mm betonboor gekocht. Ben er klaar voor! Bedankt voor je hulp en uitleg!!

:super:
 

Jos78

  • #9
Omdat ik zelf met zoeken op klusidee geregeld 'mis' hoe de klus is gegaan plaats ik hierbij hoe het uiteindelijk hier is opgelost. Het blijft van achter een pc, zonder het zelf te hebben gezien, altijd moeilijk exact de situatie te beoordelen en vele wegen leiden naar Rome. Onze weg week iets af van voorafgaande berichten en misschien hebben anderen er nog iets aan :wink: .

Probleem bleek dat de electra leidingen inderdaad tussen breedplaat en beton in liggen. Dit maakte detecteren niet mogelijk en daarbij is oa de coaxkabel niet te 'zien' die daar wel ergens door het plafond moet lopen. Gezien de bewerkelijkheid en het risico door bestaande kabels heen te boren is afgezien van de oplossing het via de dekvloer van de bovenverdieping om te leggen. Frezen in dit plafond bleef eveneens geen optie.

Oplossing zoals hier uitgevoerd: kabels omgelegd via bestaande buizen en oude buizen 'leeg' laten zitten.

Toelichting: Voor de ene schakelaar (keuken) kabel uit de bestaande buis getrokken en vanuit de lamp via de centraaldoos doorgevoerd naar een andere bestaande schakelaar (in dit geval hal) en van daaruit door de muur een sleuf naar de nieuwe plaats voor de schakelaar. Dit is alleen mogelijk binnen dezelfde groep en rekening houdend met het max aantal kabels dat door 1 buis mag. Voor 2 andere schakelaars (andere groep en geen andere schakelaar beschikbaar) de kabels uit de bestaande buis getrokken en vanuit de lamp via de centraaldoos teruggevoerd naar de meterkast. Van daar uit door de vloer een nieuwe buis gelegd (vloer lag al 'bloot' dus sleuf maken was zo gedaan) en door de muur omhoog naar de nieuwe plaats voor beide schakelaars.

Evengoed iedereen nog bedankt voor de reacties, ben er zeker heel wat wijzer van geworden :prima:.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu