Leiding voor plat dak?

Tekkelsrule

  • #1
De situatie is als volgt.
Ik ben mijn huis aan het voorzien van een combiketel. Het nu een geiser in de keuken hangen, en verder 2 gaskachels in huis.
Het is een oud en conventioneel huis. Vooraan de voorbouw met begane grond, eerste verdieping en zolder met daarop de combiketel. Achter deze voorbouw zit de eetkamer geplakt met een plat dak en is geheel onderkeldert (is vroeger lang geleden ooit keuken geweest. Daarachter de achterbouw met keuken (geizer), badkamer en bijkeuken. De achterbouw heeft ook een zolder, en gaat bij een volgend project de slaapkamer worden. Het probleem is dat het water en cv leidingen van de keuken (achterbouw) via de eetkamer met plat dak naar de zolder (voorbouw) toe moet. Het plafon van de eetkamer is niet al te hoog voor moderne maatstaven, en het plafon/dak pakket heeft de dikte van de draagbalken en tengels. Hier kan ik dus niet met mij leidingen tussendoor. Resten 2 opties.

Optie 1
Als eerste via de kelder. Dat gaat een behoorlijke klus worden omdat de verbinding tussen kelder en achterhuis niet zo eenvoudig is. Het zijn in de jaren achter elkaar gebouwde ruimtes, dus moet ik via een dubbele muur, en misschien ook nog wat fundering heen. En de afstand is langer dan bij optie 2.

Optie 2
Over het plat dak van de eetkamer heen.
Heet grootste probleem is warmte verlies. Ik dacht aan de gebruikelijke isolatie hoezen over de pijpen heen schuiven. Hierna alles bij elkaar binden, omwikkelen met glas/steen wol, en hierover weer een dikke PVC buis zetten, of houten bak maken.
Maar zoals ik al schreef, geeft dit niet te veel warmte verlies, en hoe zit het met gevoeligheid voor bliksem inslag.

Goeie raad gevraagd…
 

Fiesiekus

  • #2
Misschien is er nog een optie 3 als het plafond van de eetkamer eruit ligt. Dan kan je via gaten in de balken (25 mm) de CV-leidingen daardoor voeren.
 

Tekkelsrule

  • #3
Fiesiekus schreef:
Misschien is er nog een optie 3 als het plafond van de eetkamer eruit ligt. Dan kan je via gaten in de balken (25 mm) de CV-leidingen daardoor voeren.
Tja, heb ik ook even aan gedacht. Dit plafon komt toch nog eens aan de beurt in een later stadium. Ik weet nog niet precies wat ik tegenkom boven het zachtboard plafon, maar denk wel dat het vele ouderwets stevige balken zullen zijn. Tussen 2 balken moet dan mijn boormachine met vlakboor passen. Ik twijfel of dit wel gaat lukken.

Buiten dat, hoe zit het met het verlies aan sterkte van de balken? Maakt het iets uit of het boven, midden of onder aan de balk zou zijn? Mijn gevoel zegt dat het midden de beste positie is.

En alsof het niet genoeg is loopt er ook nog ergens een stalenbalk schuin overheen ter hoogte van de overgang eetkamer naar keuken. Hier staat de buitenmuur op van de achterbouw, denk ik.
Vreemd? Ach, het huis is door verschillende andere bewoners meerdere malen verbouwd en herverbouwd.
 

Fiesiekus

  • #4
Het midden wel een krachtenneutrale plaats om een gat te boren. Maar die ijzerbalk is een "bottle-neck".
 

Tekkelsrule

  • #5
Misschien moet ik er tzt toch eens goed naar kijken wat er mogelijk is. Op zich is het geen slecht idee, ervan uitgaande dat ik er met de boormachine tussen kan, en ook om de balk heen kan werken. Het is nogal een vreemde constructie, maar dat komt omdat het perceel niet mooi rechthoekig is. In de eetkamer is een binnen muurtje geplaatst waardoor de 2 lange wanden parallel lopen. Achter dit muurtje zit dan een tapse toelopende ruimte die van 0cm uit loopt naar een kleine meter toe. Omdat de muur naar de achterbouw scheef loopt, maar de buitenbuur van de achterbouw toch parallel tov de voorbouw moest lopen is er een balk geplaatst waar de buitenmuur op staat. Kun je het nog volgen :-)
Er is toch niks mooier dan een echt oud huis.

Misschien voorlopig de leidingen maar over het dak gooien, goed isoleren en indien later mogelijk door het dak leiden.
 

Kloek77

  • #6
Beetje zonde van het dubbel werk dan,
ik zou voor optie 1 of 3 gaan.

Misschien het plafond er vast uithalen en een tijdje zo laten als de huisgenoten daarmee kunnen leven.
Dat dan verder afwerken is een leuke klus voor in de winter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu