Vervangen ketel en boiler voor doorstromer mogelijk?(bij ringleiding)

Ik heb al een aantal gecertificeerde installateurs over de vloer gehad, maar ik ben er nog niet uit wat ik moet doen, ik krijg namelijk tegenstrijdige adviezen. Hopelijk kunnen jullie me de juiste richting op wijzen. Het volgende is het geval:
Ik heb een oude CV-ketel uit 2003 (Nefit Ecomline HR 43 met Nefit boiler uit 2003 120L/40Kw) met een Circulatiepomp Grundfos UPE 25-60 B 180 voor een ringleiding.
Ik heb drie badkamers (douches) en een gezin van 5 dus deze worden ook allemaal gebruikt.
Ik gebruik 3900m3 per jaar aan gas wat volgens energieleveranciers gemiddeld voor een vrijstaand huis met 5 personen 1300m3 zou moeten zijn. Nu is mijn huis wat groter dan gemiddeld met 1260m3 maar wel twee-onder-een-kap uit '78 dus wel goed gebouwd en geïsoleerd maar niet volgens de huidige bouwnorm. Warmtepomp dus geen optie zonder ingrijpende isolatie investeringen.
Die ringleiding is natuurlijk een gasvreter dus die staat 's nachts uit. Zonder gebruik van de ringleiding duurt het eindeloos voor ik warm water heb en is dus wel nodig.
Nu heb ik zitten kijken naar een ATAG 51CR met ingebouwde boiler(de 42CR ben ik bang dat deze niet voldoende capaciteit heeft). Die heeft wel veel minder boiler capaciteit, maar ik heb begrepen dat een moderne slimmere circulatiepomp alleen pompt bij warmwatervraag. Dan duurt het iets langer maar niet zo lang als zonder pomp. Zou dit een oplossing zijn zonder te veel aan comfort in te boeten? De huidige opstelling met aparte boiler geeft altijd en direct warm water, maar ik zou het prettig vinden de maandelijkse lasten en het gebruik van gas terug te schroeven.
De ene adviseur zegt dat een separate boiler altijd betere ervaring geeft, een ander zegt weer dat de Atag 51CR meer warmwater comfort geeft dan de huidige externe 120 liter boiler. Ik weet dus niet wat ik moet geloven.
 
Een woning uit 1978 zal zeker goed gebouwd zijn maar deze is zeker niet winddicht gebouwd.
Wat is het verschil in gebruik als je het ringleiding systeem is uitzet. Dan weet je al iets.
Zou het gebruik van de ringleiding meevallen zoek het dan in widdichtheid van je woning. Om daar weer achter te komen zou je het gebruik van het gas moeten monitoren. Een week met veel wind en je gebruik gaat flink omhoog weet je al iets.
Zelf heb ik sinds een paar jaar een E325c heeft wat de E betreft doen ze wat ze beloven.
 
Om te beginnen zou ik de ringleiding zeer goed (na)isoleren. Daarmee beperk je onnodig warmteverlies.
En idd kierdichting van de hele woning zou het verlies van de schil beperken, met daarbij verdere isolatie van wanden, dak en vloer. Vergeet ook een goed ventilatiesysteem niet.

Al deze ingrepen moet je merken in je energieverbruik.

Pas daarna heeft het zin om de installatie(s) aan te passen op de nieuwe situatie.
 
1300m³ gas voor een vrijstaande woning met een gezin van vijf kun je vergeten, dat is onrealistisch laag. Ik weet niet of de woning al is nageïsoleerd, maar als dat niet zo is dan zit daar de snelste besparing. In 1978 werden de woningen nog maar minimaal geïsoleerd.

Als de drie douches tegelijkertijd gebruikt moeten kunnen worden, dan moet je de boiler gewoon laten staan. De besparing dier te behalen is, gaat niet opwegen tegen het verlies aan comfort. Dan kom je in de situatie terecht dat je drie badkamers hebt, maar ze niet tegelijkertijd kunt gebruiken.

Als die 3900m³ serieus omlaag moet, dan zal het meeste uit gedragsverandering moeten komen. Verwarming lager en minder lang douchen.
 
Dank voor de reacties. Ik denk inderdaad dat de boiler dan maar moet blijven. Ik ga eens een tijdje het gas monitoren bij verschillende weertypes. Alle vrij liggende leidingen van de ringleiding zijn geïsoleerd. (meeste zijn in de muren en vloer verwerkt).
 
Laat me eens een gok doen je circuleert waarschijnlijk met 65 graden water rond de ganse dag waarom?
Plak dit maar eens in google MTCV en plaats deze je kunt hier de temperatuur mee begrensen waar mee rond gecirculeerd word 65 graden rond circuleren is op zich al energie verslindend, circuleer met 40-45 graden rond is meer als zat. En voor de gene die bang zijn voor legionella is er de mogelijkheid om middels een klep de gehel installatie 1 x per week te desinfecteren maar dit vind je allen onder de docu van de MTCV.
An als je dan toch bezig bent vervang gelijk je circulatie pomp voor een energie zuinige deze past zich aan aan de vollumestroom welke door de MTCV heen gaat ongeveer 7-15 watt tegen de minimale 100w stand 1 op de pomp die je nu hebt.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu