Leiding bonkt door RTL ventiel

Frank_Arnhem

 • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een oud huis in Arnhem waar we een paar jaar geleden een nieuwe badkamer en ketel hebben geplaatst. De ketel is een Nefit-Proline en in de badkamer hebben we vloerverwarming aangelegd met een RTL-ventiel. Dit gaat al jaren goed. Tot een paar weken/maanden geleden. Ik ben wat gaan experimenteren met weersafhankelijke regeling m.b.v. de Nefit-Easy thermostaat en de thermostaatkranen op al onze convectoren. Dit bevalt in dit oude lastig te verwarmen huis heel erg goed. Dus dat wil ik zo gaan houden. Ik heb nu alleen het idee dat er een geluidsklacht is ontstaan sinds ik aan het experimenteren ben geslagen. Op sommige momenten hoorde ik in de verte wat ritmisch gebonk. Meestal met ca. 1 of 2 slagen per seconde, soms wat sneller, en het duurde vaak 1 of 2 minuten. Het leek in het begin ook vaak op momenten te zijn dat de ketel het water niet meer verwarmde en alleen rondpompte: als het symbool met vlammetje weer aanging stopte het meestal. Ik had het vermoeden dat het daardoor iets te maken zou kunnen hebben met het gebrek aan een by-pass oid. Maar mijn installateur wees mij op het feit dat in de kelder een radiatortje zit die ik open heb staan en dus eigenlijk als bypass fungeert. Later was het geluid er steeds vaker en ook als de ketel wel aan het verwarmen was. Inmiddels zijn we al wat weken verder en ben ik erachter dat het te maken heeft met het RTL ventiel op de badkamer. (De cv hangt ook op de badkamer en de afstand van het ventiel tot de ketel is ca. 1,5 meter. (geen idee of deze info waardevol is voor het probleem :-D)) Als ik het bonken hoorde rende ik naar boven en draaide ik het RTL ventiel naar beneden: dan stopte het. Inmiddels heeft een monteur het RTL ventiel vervangen: maar dat heeft geen oplossing gegeven: het gebonk kwam weer terug. Nu heb ik het ventiel permanent laag staan en heb ik nergens last van: alleen van een koude vloer aan mijn blote voeten. Ik zou het natuurlijk graag weer werkend willen hebben maar zonder gebonk... Heeft iemand een idee/suggestie wat het zou kunnen zijn en wat een oplossing zou kunnen zijn?

PS: Ik ben geen professional: dus ik praat in simpele taal... Helaas hebben mijn (zeer prettige) monteur en ik even geen idee waar we het moeten zoeken: vandaar dat ik hier naartoe ben gekomen...

Groet
Frank
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Stroming stichting door het ventiel nazien 99% van dit type klacht komt door verkeerde stroming door het ventiel aanvoer en retour zijn dan vaak verwisseld.
  Je RTL hoort in de retour
   

  Frank_Arnhem

  • #3
  Hoi... Thanks. Alleen heeft hij het al jaren goed gedaan natuurlijk. Hij hoort aan het einde van de vloerverwarming te zitten en dan op de retourleiding toch? Zo zit hij nu namelijk... :-/
   

  ABCDE

  • #4
  En de stromingsrichting door het ventiel..?
   

  Frank_Arnhem

  • #5
  kan die in het ventiel verkeerd stromen dan? En dan ook weer: kan dat ook na jaren goed functioneren optreden?
   

  Frank_Arnhem

  • #7
  sorry... die link doet het bij mij niet: waar verwijs je naar?
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Het kan komen doordat u nu wa stookt, daarvoor stond het ventiel altijd vol open omdat er geen continu warmtetoevoer was waardoor het ventiel moet gaan knijpen. Dit is nu wel het geval en komt u erachter dat de doorstroomrichting van het ventiel verkeert om is.
   

  Frank_Arnhem

  • #9
  Hmm... Interessant. Dankjewel... Ik kan me wel voorstellen dat hij nu pas echt hoeft te knijpen... En dan bedoelt u dat de stroomrichting IN het ventiel dus niet goed zou zijn? Dat zou de installateur moeten begrijpen als ik dat aangeef? (Ik denk dan dat zo'n ding maar op 1 manier kan worden aangesloten: het is een Heimeier ding wat ik zie...)
   

  Onderhoudtje

  • #10
  Plaats eens een foto van de RTL ventiel, 1 foto zegt meer dan 1000 woorden.:wink:
   

  JordiH

  • #11
  Bij mij blijkt de stroomrichting ook helaas verkeerd om te zijn geplaatst.

  Ik heb een Heimeier RTL- regelunit voor de vloerverwarming in de badkamer. Helaas geen ruimte om gemakkelijk aanpassingen te doen. Weten jullie of er een ventiel bestaat die de andere stroomrichting ondersteunt, zodat ik de muur niet hoef open te breken? Of is de enige optie het leidingwerk omdraaien?

  Alvast bedankt voor jullie reactie!
   

  Frank_Arnhem

  • #12
  Marcn.88 schreef:
  Het kan komen doordat u nu wa stookt, daarvoor stond het ventiel altijd vol open omdat er geen continu warmtetoevoer was waardoor het ventiel moet gaan knijpen. Dit is nu wel het geval en komt u erachter dat de doorstroomrichting van het ventiel verkeert om is.
  Ik zat nog even na te denken: Nu staat de thermostaat op 2 ofzo: heel laag en de vloer is niet warm. Dus hij knijpt nu eigenlijk veel/continue.... kan het dan nog steeds kloppen dat het nu niet bonkt?
   

  Frank_Arnhem

  • #13
  Onderhoudtje schreef:
  Plaats eens een foto van de RTL ventiel, 1 foto zegt meer dan 1000 woorden.:wink:
  Zal ik binnenkort even doen: moet droger en wasmachine van de plek halen om te kunnen zien... :-(
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu