Leiding aarde of kraan aarde?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ben de hele bovenverdieping aan het verbouwen en altijd veel hulp aan dit forum. Ik heb ook al veel op dit forum gelezen over aarding/potentiaalvereffening, maar heb toch nog een paar vragen.

Al het klussen gaat goed, en het eindresultaat word echt mooi, maar heb niet zoveel verstand van de regeltjes.

Badkamer met daarin wasmachine en droger, douche en bad, daarboven zit de zolder waar de nieuwe ketel is geplaatst. Heb de koud en warmwater vanaf de ketel naar de badkamer gelegt (op de muur, komt een plaat over). De leidingen voor bad en douche in de muur gevreest.

1. Wasmachine en droger zitten op een geaard stopcontact, moet ik die nog een keer aarde?
2. Moet je de leidingen bij de kraan aarde of de kraan zelf of kan ik de twee hoofdleidingen aarde (bad en douche zitten op zelfde leiding)
3. Moet je verwarming aarde of de leiding (of beide)

Alles we op een CAP, maar moet je dicht bij de kraan aarde of mag het ook 3 meter eerde hoef ik het niet in de muur te leggen.

Al vast bedankt,
Jeroen
 
De aarde van de WCD's ook naar het CAP; even aangenomen dat dat (van wasmachine & droger) andere groepen zijn dan de groep van de centraaldoos.

H2O-Leidingen 1x aarden, net wat/waar je makkelijk uitkomt. Radiator aarden.
 
De aarde van wcd's oon naar de CAP?

Je moet dus je wasmachine en droger aarde en naar de CAP trekken, maar de aarde van Wcd's (denk wandcontactdoos ?) moet ook naar de CAP? De aarde van het stopcontact loopt toch al naar de meterkast?

Jeroen
 
Aarde is ook niet het eerste doel van het CAP in de badkamer. De juiste benaming is eigenlijk: aanvullende potentiaal vereffening en dient in de badkamer voor extra veiligheid door alle geleidende delen plaatselijk met elkaar te verbinden. Tegenwoordig hoort daar ook de randaarde van WCD-en van aparte groepen in de badkamer bij.
 
Huijbers schreef:
De aarde van het stopcontact loopt toch al naar de meterkast?
Precies zoals Sxnder zegt: over deze leiding naar meterkast en weer terug naar centraaldoos kan een potentiaalverschil ontstaan. Dat vereffen je door de randaarde aan het CAP te verbinden.
 
Oke, je moet dus de centraaldoos met CAP verbinden om verschil opteheffen, als je twee groepen gebruikt (wasmachine/droger en stopcontacten) moet je ze allebij naar CAP verbinden (ook al gaan de draden van stopcontact uit de badkamer naar een ander punt.

Over aarde: heb een blokje voor 5 draden, kan warm en koud water met elkaar verbinden en dan op een draad ? Zelfde geld voor wasmachine en droger met elkaar verbinden en dan op een draad?

Moet er in mijn betonvloer op lewisplaten (die niet in ander ruimtes doorloopt), ook geaard worden?
 
Als het ik nu begrijp, radiator op een aarde draad, warm en koud water op een aarde draad, wastafelkraan op een aarde draad, wasmachine op een aarde draad, droger op een aarde draad, drain op een aarde draad, wcd's van wasmachine/droger op een aarde draad.

Andere stopcontact(en) hoeft niet op een aarde draad, vloer ook niet op aarde draad.

Als ik goed tel heb ik dan 7 draden, en maar 5 gaatjes. Mag/moet ik dan extra blokje plaatsen of mag ik draden aan elkaar maken. Hoe kan je anders alles aarde (of zijn er ook grotere aardeblokjes)?
 
Zucht......de waterleiding in de potentiaalvereffening, dan is de kraan ook vereffend. Verder de WCD's in de potentiaalvereffening opnemen, niet de toestellen, die worden via de stekker aan de potentiaalvereffening verbonden.

Volgens dit schema:
aarding.jpg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan