Spanning tussen nulleiding en aarde leiding

Niek-bcn

  • #1
Beste Forum,

Op het moment meet ik een spanning van circa 6 to 7 volt tussen de nulleiding en de aarde leiding. Is dit normaal/akzeptabel? En indien niet, wat kan de oorzaak hiervoor zijn?

De aarde is aan het constructiestaal van het fundament vast gemaakt en tevens met een aardpen van 2 meter de grond in geslagen.

Alvast bedankt voor advies

Niek
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, een klein verschil tussen nul en aarde is normaal. Dit komt door spanningsval over de nuldraad. Dat kan in jouw woning zijn, maar ook daarbuiten in de straat.

De nuldraad tussen jouw woning en de wijktransformator heeft een bepaalde weerstand, afhankelijk van de stroom die hier doorheen loopt zal er een spanningsverschil over deze weerstand staan. Hoe langer de kabel (dus hoe verder je van de transformator / verdeler zit) en hoe meer stroom hier overheen loopt, hoe groter het spanningsverschil.

Meet het midden in de nacht nog eens, als je weinig afname verwacht in de wijk, waarschijnlijk is het verschil dan kleiner.

Het zóú echter ook kunnen dat het niet de nuldraad is die afwijkt van aardpotentiaal, maar juist de aarding. Dat kan een combinatie zijn van een slechte aardelektrode en een lekstroom ergens in de installatie. Het is echter onmogelijk en een beetje voorbarig om dat soort conclusies te trekken uit deze meting.

Waar meet je dit spanningsverschil? Ergens in je eigen installatie, of (ook) op de hoofdschakelaar van de groepenkast? Het kan leerzaam zijn om te kijken wat dit doet als je de hele installatie afschakelt (hoofdschakelaar uit), daarmee elimineer je het laatste scenario met een lekstroom in je eigen installatie.

Natuurlijk niet gaan meten in de groepenkast als dat niet veilig kan (oudere kasten zijn niet aanraakveilig zonder deksel en je kunt er met meetpennen ook kortsluiting veroorzaken) of als je daar niet vertrouwd mee bent.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu