Legrichting laminaat - planken laten doorlopen tussen de ruimtes

michel176

  • #1
Volgend weekend ga ik laminaat leggen op de 1e verdieping in 3 slaapkamers en een overloop. Ik wil de planken laten doorlopen tussen de ruimtes, dus geen drempels
De interieurstylistye gaf aan de legrichting van het laminaat dwars op de trap te leggen, dus dat betekent ook parallel aan de ramen... Terwijl ik zelf het idee had om de planken haaks op de ramen te leggen, dus rekening houdend met de lichtinval.

Wat is wijsheid..? En wellicht ook een afweging; wat is makkelijker bij het doorleggen onder deurposten...
Iemand advies? Het is overigens G5 kliklamimaat.

1616500500171.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Hoeveel lengte mag je volgens de productspecificaties van dit specifiek laminaat aan 1 stuk leggen?
 

michel176

  • #3
Max 12 mtr als ik het goed lees in de documentatie
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik heb altijd geleerd om met het licht mee te leggen. Beginnen in slaapkamer 1.5, dan de overloop (stukje terugleggen) en dan slaapkamer 1.4 en 1.3.

Beetje meten en uitkienen dat je bij de tussenwand tussen 1.5 en 1.4 goed uitkomt, en alleen hoeken uit planken moet zagen. Dus de naad exact onder de deur van slaapkamer 1.4.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dat zou ik ook doen :prima:
 

michel176

  • #6
‘Beetje meten en uitkienen’
Hoe doe je dat dan? Want de 1e rij leg je achter in kamer 1.5 als ik het goed begrijp (helemaal links op tekening). En je kunt uitmeten hoe je uitkomt bij de entree naar de andere kamers. Maar start je dan bijv met een halve plank als je niet lekker uit gaat komen...?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Het is verstandiger om niet door te leggen. Maak een paar mooie dorpels onder de deuren, waar de vloer onder schuift.

Je maakt het leggen daarmee een stuk eenvoudiger en je kunt elke kamer optimaal uitmeten, dwz dat je niet uitkomt met een dun reepje laminaat.

Verder is het technisch ook beter, als je doorlegt ontstaan er grote spanningen ter hoogte van de deuropeningen. De vloer kan op dat punt immers niet vrij werken. Als je pech hebt gaat de vloer daardoor kraken in de verbindingen.
 
  • Like
Waarderingen: Jan

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Dat is zeker waar. Alleen zien we hier op het forum doorgaans vraagstellers die allergisch zijn voor dorpeltjes in hun mooie nieuwe vloer en per se willen doorleggen.

Zolang je binnen de aangegeven afmetingen van de fabrikant blijft, hoeft het geen probleem te zijn om door te leggen.

'Meten en uitkienen' is vaak niet te doen. Je moet geluk hebben dat je op een efficiënte manier van de een kamer de andere kamer in komt. Zo niet, dan heb je voor die overgang juist nog een extra voordeel om te onderbroken met een dorpeltje.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Het is ook geen rocket-science: Je weet tot op de mm wat de werkende breedte is van een plank, en de wanddikte tussen 2 kamers (7 cm) is je marge. Het ziet er gewoon strakker uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu