Legrichting laminaat met schuine muren

Henk_V

  • #1
Ik betrek binnenkort een nieuwe huurwoning en ik ben nu aan het kijken hoe ik mijn laminaat daar moet gaan leggen. De woonkamer staat onder een hoek ten opzichte van de slaapkamers, dus ik twijfel nu een beetje in welke richting ik mijn laminaat moet gaan leggen, om te zorgen dat ik niet allemaal gekke hoeken moet gaan maken of veel verschillende legrichtingen, zie plaatje.


De rode lijnen zijn hoe ik het laminaat wil gaan leggen, maar dan krijg je dus wel 3 legrichtingen.. Opzich kan ik overal gewoon dorpels doen en zie je er (bij dichte deuren) weinig van, maar het voelt toch wat raar zo. Hebben jullie hier goede ideeën over?
 

Joram.IJ

  • #2
Persoonlijk zou ik het leggen zoals je het ingetekend hebt op de tekening. Het geeft optisch het mooiste beeld als de planken in de lengterichting van de kamer gelegd worden en met het licht mee.

Mocht je je echt storen aan het aantal legrichtingen in je huis, dan kan je dat terug brengen door de gang in dezelfde richting als de slaapkamers te leggen. Persoonlijk zou ik dat niet doen overigens, met de deuren dicht zie je daar niks van.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Ik zou in je gang wel in de breedte te leggen. Daardoor lijkt de gang breder.

Zoals hier boven aangegeven heb je dan je legplan gereduceerd naar 2 verschillende richtingen, lijkt me al rustiger.
 

De Bob

  • #4
U heeft 4 verschillende leg ruimtes, als u slaapkamer 1 en 2 zo laat, dan werkt u wel met de licht inval mee, maar u woont er niet, maar krijgt u wel twee overgangen naar de gang met b.v. plinten.

Als u de deze kamers een kwart slag draait (dwars op de lichtinval werken valt qua gezicht wel mee) kunt u heel mooi slaap 1 en 2 en de gang in 1 keer leggen, zonder die plinten, en het oogt veel mooier.
De gang in de lengte houden lijkt ook langer, en werkt makkelijker.

Bij de woonkamer valt niet zo veel te veranderen, er komt er automatisch een (plint) overgang naar de gang.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Werken zoals u getekend hebt met uitzondering van de gang, die in dezelfde richting leggen als de slaapkamers.
U kunt dan doorleggen naar de, dat is wel dwars op de lichtinval maar die is bijna te verwaarlozen en de gang lijkt breder.
U hebt dan alleen alleen een overgang van de woonkamer naar de hal.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Doorleggen naar de gang zou ik niet doen. Door de relatief grote oppervlakten in de slaapkamers krijg je grote spanningen in de laminaatvloer ter hoogte van de deuropeningen en in de gang.

Grote kans dat de vloer gaat kraken in de gang of dat de verbindingen tussen de planken kapot gaan. Bovendien is doorleggen in de meeste gevallen in strijd met het legvoorschrift.
 

Henk_V

  • #7
Bedankt voor de reacties allemaal! Ik zal eens gaan berekenen hoeveel planken ik nodig heb als ik de gang in de lengte of breedte (door-) leg, aangezien de gang smaller is dan 1 planklengte; anders blijf ik met allemaal stukjes laminaat zitten..
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
Dat hoeft niet uit te maken, je moet vooral zorgen dat je geen/weinig stukken afzaagt die zo kort zijn dat je ze niet wil gebruiken.

Als je in plaats van 1 plank in de breedte telkens 2 planken gebruikt waarbij de naad telkens verspringt, heb je een nette vloer en kun je de afgezaagde stukken netjes hergebruiken een aantal rijen verder aan tegen de andere muur.
 

Ron Postma

  • #9
Overweeg alles in één richting te leggen.
Zelf heb ik dat gedaan om een geheel drempelloze verdieping te krijgen.
In jou geval alles in de richting van de gang.
De plaatsen van drempels of overgangen zijn altijd erg gevoelig bij intensief gebruik.(kinderen)
Vooral bij de meest gebruikte doorgang, van gang naar woonkamer is het vragen om problemen als daar twee verschillende richtingen "naadloos" aan elkaar moeten worden "geprutst".
Vaak wordt daarvoor een "shabby" latje gebruikt.
Zoiets wil je toch niet?
Let er ook op dat je bij het leggen de zwaarst belaste plekken goed overweegt waar je de naden laat komen!
Zal even wat extra zaagverlies opleveren, maar daar heb je tot in lengte van jaren plezier van.
 

De Bob

  • #10
De maximale leglengte staat op de verpakking.

Ikzelf heb 3 flinke slaapkamers en hal in één keer gelegd, en op de beneden verdieping kamer/keuken/hal in één keer, en geen problemen na 14 jaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu