Leggen oude grenen vloerdelen

Kasperht

  • #1
Ik heb afgelopen week mooie, hele oude grenen vloerdelen gekocht (planken van 195x16,5cm en 30mm dik). De vloerdelen hebben in de vorige woning op 9 punten vastgespijkerd gelegen: de spijkergaten zitten nog in de planken. Ik wil dit gaan leggen in een woonkamer van 8 x 3-4meter (28m2).

Onze huidige jaren 30 woning heeft een houten constructievloer. Nu wilde ik hierop 10mm spaanplaat schroeven en daarop de grenen vloerdelen leggen. De vloer wilde ik daarna schuren en in de olie zetten. Nu had ik hierover een paar vragen:
-Is spaanplaat de meest geschikte ondervloer?
-Is vernagelen op de ondervloer voldoende, of moeten de planken ook gelijmd worden? Wij willen een robuuste/doorleefde vloer, dus wat kieren o.i.d. zijn geen probleem.
-Het lijkt me op zich mooi om de vloerdelen onzichtbaar te nagelen en de spijkergaten open in zicht te laten. geeft dit problemen bij het oliën (loopt vol olie?) of zal dat meevallen? Of is het beter/mooier de originele spijkergaten te gebruiken om de vloer weer vast te spijkeren?

Alvast bedankt voor jullie advies!
 

Tiho

  • #2
spaanplaat schijnt niet zo gezond te zijn.

OSB is ook verkrijgbaar in 10 mm. en zal niet zo heel veel meer kosten.

Wat mooier is, dat is persoonlijk :wink:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Tiho

In dat zelfde linkje wat je geeft, staat dus ook dat OSB plaat niet gezond is.
Dus waarom dan osb gebruiken, inplaats van spaanderplaat?
 

Tiho

  • #4
Dat las ik ook later peter. laatst was er ook discussie over spaanplaat. Heb toen zelf gezegt dat het wel los zou lopen omdat het gewoon verkocht wordt, maar die mening werd niet gedeeld. Volgens mij houden we alleen duur plaatmateriaal over.
 

Kasperht

  • #5
Bedankt voor jullie antwoorden! Ik las op dezelfde website ook dat er platen zijn met keurmerk die slechts een laag gehalte formaldehyde bevatten, dat is dan misschien een goede oplossing.
Anderzijds heb ik ook wel eens gehoord dat je de houten vloer ook direct op de houten constructievloer kan leggen zonder (spaanplaat) ondervloer, wat zijn hier de voordelen/nadelen van?

Nu vraag ik mij nog steeds af of het schroeven van spaanplaat op de houten constructievloer en daarop de grenen planken blind vernagelen voldoende is, of dat het gebruik van lijm beter is?

Ik snap dat wat mooi is persoonlijk is :D, ik denk dat ik blind vernagelen het mooiste vind, maar ik vroeg me af of er een bepaald (legkwaliteit) voordeel is van het gebruik van de bestaande 9 spijkergaten per plank.
 

H@ns

  • #6
Tiho schreef:
spaanplaat schijnt niet zo gezond te zijn.
Bron: de site van Milieu Centraal.

Die link gaat wat mij betreft nergens over!
De vermelding van emissieklasse (E+nummer) op spaan en mdf is al 10tallen jaren verplicht.
Materialen met een te hoge emmissieklasse zijn in Nederland niet toegestaan.
 

VeroNL

  • #8
In nederland is volgens mij alleen E1 toegestaan voor spaanplaat (formaldehyde emissie).
Maak je daar dus in elk geval maar niet druk over. Bovendien zouden we anders sowieso niet in nieuwbouwhuizen durven wonen met alle schadelijke stoffen uit nieuwe bouwmaterialen.
 

Kasperht

  • #9
Nog even terug naar een oud topic. Omdat het een vrij lastig te leggen vloer is er toch maar een professional bijgehaald. Afgelopen week zijn de antieke grenen vloerdelen gelegd, geschuurd en geolied. Maar voor toekomstige klusidee gebruikers die dit topic tegenkomen zal ik wat informatie geven over de manier van leggen.

Ik had 3 lagen vloer op de constructievloer liggen. De onderste, een 8mm dikke laag visgraat lag er grotendeels heel strak in, dus heb ik de vloer gestript tot op de visgraat en niet de houten constructievloer.
Op de visgraat zijn spaanplaatbroodjes gelijmd. Hierop zijn de planken over de volle breedte vastgeschroefd, waar zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van de aanwezige spijkergaten. De schroeven zijn iets dieper ingedraaid, zodat het kopje niet heel erg in zicht is, maar aangezien het een erg robuuste vloer moest worden vond ik het niet erg schroeven te blijven zien. Omdat er wat planken tussen zaten met beschadigde mes&groef is bij een deel van de planken de mes erafgezaagd en zijn de planken strak tegen elkaar gelegd: omdat ze over de hele breedte werden vastgeschroefd heb je daar geen "last" van.

Nu een paar foto's:
Spaanplaatbroodjesvloer:


Vloerdelen erin:


Na het schuren:


Na intrekken van de olie:
 

H@ns

  • #10
Bedankt voor de feedback!! :prima:
(Zouden meer mensen eens moeten doen)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu