Oude plavuizen verwijderen nieuwe leggen

Ilona1

  • #1
Hallo,

Wij willen een nieuwe vloer in ons nieuwe huis.
Nu liggen er plavuizen met daaronder vloerverwarming.
De vloerverwarming willen we behouden. Is het mogelijk om dit te doen?

Is specie standaard met plavuizen leggen?

groeten ilona
 

BeeTeeWee

  • #2
Het verwijderen van plavuizen is natuurlijk een risicovolle bezigheid als je je vloerverwarming wilt behouden. Als er zo'n elektrische vloerverwarmingsmat/folie onder ligt is het zelfs ondoenlijk.

Ook vloerverwarmingsslang die later in de dekvloer is ingefreesd ligt doorgaans meer aan de oppervlakte dan wanneer die leidingen in een beton- of zandcementvloer zijn ingestort. Ik zou in die gevallen liefst met de hand werken (met een vuistje en een koudbeitel), maar als het heel veel is misschien toch een niet al te zware breekhamer met een hele brede beitel nemen en die beitel niet te rechtop houden, dus zo vlak mogelijk onder de oude plavuizen door proberen te werken. Plavuizen die destijds "in de specie" zijn gelegd, zullen lastiger los komen dan op de gladde vloer gelijmde plavuizen.

Is er geen mogelijkheid om tegel over tegel te leggen? Dat kan immers ook, al zul je wellicht enkele deuren ietsjes moeten inkorten.
 

Ilona1

  • #3
Bedankt voor je reactie.
met de hand wordt een flinke klus, hjet gaat om +\- 55m2.
we dachten inderdaad ook aan tegel op tegel bij goede kwaliteit van de oude vloer, maar houdt dan de oude tegelvloer niet veel warmte tegen?
 

BeeTeeWee

  • #4
Ik denk dat het warmteverlies zeer, zeer meevalt. Het blijft immers allemaal steenachtig materiaal en die warmte wil in feite maar 1 kant op: naar boven. Of de totale te verwarmen vloerdikte dan 10 of 11 centimeter is zal dan geen hele belangrijke verschillen in rendement opleveren.

Als de huidige plavuizenvloer technisch in goede staat is, vermijd je het risico dat je vloerverwarming wordt beschadigd door daar maar gewoon overheen te tegelen. Dat scheelt bovendien veel werk en ook nog eens kosten van afvoeren van al die plavuizen...succes ermee!
 

Fiesiekus

  • #5
Die vloer geleidt de warmte alle kanten op; dus ook de verkeerde: naar beneden. Het gaat om de totale dikte naar de kamer toe; als je 2-de laag plavuizen net zo dik is als de eerste neemt de warmte-isolatie met een factor 2 toe.

Zit er een dikke laag isolatie aan de onderzijde?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Bij een houten vloer heeft Fieisiekus gelijk, dit is een steenachtige vloer en het effect van tegels op plavuizen is te verwaarlozen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu