LED dimbare keukenspotjes branden heel zwak

JobvA

  • #1
Ik heb vijf dimbare 3 Watt inbouw led spotjes in mijn keukenkastjes. De spots zijn aangesloten op een 6-poort verdeler met een jumper in de vrije 6e poort. De verdeler is verbonden met een TCI DC Mini Jolly driver. De output van de driver is ingesteld op 20W en 500mA d.m.v. de DIP-switch in de driver. Met de soft-touch dimmer worden de spots in- en uitgeschakeld en door de knop lang in te drukken worden de spots gedimd of feller gezet.

Dit heeft 8 jaar prima gewerkt maar ineens branden de spotjes enkel heel zwak. Je ziet amper dat ze branden, het lijkt wel een soort van lekspanning wat erop staat. Ze zijn wel in en uit te schakelen met de dimmer maar kunnen niet feller gezet worden.

Ik vermoedde een defecte driver dus die heb ik vervangen, helaas zonder succes: nog steeds alleen zwak brandende spots. Vervolgens de dimmer vervangen. Nog steeds zelfde situatie: zwak licht.

Enige dat ik nog niet vervangen heb is de 6-poort verdeler.

Iemand een idee wat de oorzaak is?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
JobvA schreef:
Enige dat ik nog niet vervangen heb is de 6-poort verdeler.
En de spots neem ik aan?

Je zou de spots eens 1 voor 1 er tussenuit kunnen halen (dan wel een jumper plaatsen op de verdeler).
 

JobvA

  • #3
XanderH, bedankt voor je reactie. De spots heb ik inderdaad ook nog niet vervangen. Als er 1 of meerdere spots defect zijn, zou je dan niet verwachten dat ze helemaal niet meer branden? Vind het zo apart dat ze allemaal heel zwak branden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dit soort spots zijn in serie aangesloten. Wanneer 1 spot om welke reden dan ook een hogere weerstand heeft gekregen beperkt dit de stroom door allemaal.

Ik weet niet hoe het is aangesloten (met stekkertjes of met losse draden?), misschien kun je ook de spots even stuk voor stuk direct op de driver aansluiten en op die manier testen?

Het kan natuurlijk ook aan de verdeler liggen. Of aan de jumper.
 

JobvA

  • #5
XanderH, ik heb de boosdoener gevonden door 1 voor 1 de spots er tussenuit te halen. Er is dus 1 spot defect. Nu komt meteen de volgende vraag: hoe kom je erachter wat dan de exacte oorzaak is? De LED zelf is niet defect namelijk. Het zit ergens inwendig lijkt me. Of is het 't verstandigst om de spot naar een specialist te brengen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Mooi dat je het probleem in ieder geval hebt gevonden! :prima:

Kun je zo'n spot openen? En eens duidelijke foto's maken wat daar precies in zit (behalve LEDs misschien nog wat componenten op een printplaat)?

Ik betwijfel of dit te repareren valt. Een gelijke vervangende LED-module vinden kan wel eens tegenvallen. Zijn de spots niet meer te bestellen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu