Dimbaar maken van een led strip

Marcus04

  • #1
Beste,

Zelf sta ik een beetje voor een raadsel terwijl volgens mij de oplossing vrij makkelijk kan zijn. Gaat om het volgend. Tijdje terug heb ik een lamp gekocht die een LED strip bevat. Persoonlijk vind ik het een erg mooie lamp alleen brandt de lamp net iets te fel. Ik wil dus kijken of ik deze lamp kan gaan dimmen aangezien, en volgens mij zou het ook moeten lukken, het een LED strip bevat.

De lamp is als volgt aangesloten van een normale aan/uit schakelaar loopt het naar een LED driver (Tridonic LC 38W 250-350mA flexC Ip ADV) wat in de lamp zit en daarop is LED strip aangesloten.
Hoe ik het graag zou willen aansluiten is door de aan/uit schakelaar te vervangen voor een JUNG universele LED-dimmer 1731DD. Daarbij moet ik dan ook de driver vervangen. Alleen kan ik geen LED driver vinden die kwa specs (38w, zelfde formaat etc) overeen komt met de huidige LED driver die dan ook geschikt is voor faseaan/afsnijding.

Zelf ben ik niet zo heel erg thuis in dit soort zaken en zie ik door de bomen het bos niet meer. Kan het zijn dat ik fout maak of kan ik het beter op een andere manier aansluiten? Met een 1-10v dimmer werk ik liever niet gezien ik dan een extra kabel moet gaan aanleggen wat vrij lastig gaat.

Alvast bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De driver die je nu hebt kan worden ingesteld tussen 250mA en 350mA.

Hoe staat deze nu ingesteld? Het is een beetje jammer als iemand een perfecte vervangende 350mA driver voor je zou weten te vinden, als de lichtbron maar 250mA zou mogen hebben.

Weet je toevallig ook meer van de LED lichtbron? De driver doet max 38W, maar daarmee is natuurlijk niet gezegd dat de lichtbron ook 38W opneemt. Misschien is dit wel minder en kun je bijvoorbeeld met een 30W driver uit de voeten.

Moet de vervangende driver exact dezelfde afmetingen hebben of heb je eventueel ruimte voor iets groters?

Deze zoektocht kan wel eens lastig blijken. Je moet het geluk hebben dat een driver die aan alle eisen voldoet bestaat.

Ik neem aan dat je het echt wilt kunnen dimmen? Je klacht "alleen brandt de lamp net iets te fel" kun je wellicht ook goedkoper en eenvoudiger oplossen als de driver nu op 350mA is ingesteld, door deze op 325mA, 300mA, 275mA of 250mA in te stellen. Maar dat is dan wel semi permanent...
 

Marcus04

  • #3
Dank voor je reactie !

De driver staat nu op 350mA afgesteld. Dit is gedaan door de fabrikant.

Voor het gemak heb ik even een foto toegevoegd van de LED strip. Zelf heb ik weinig verstand van hoe je dit zou kunnen bereken/aflezen. De gehele strip is precies 1meter lang

De nieuwe driver moet dezelfde breedte en hoogte hebben, maar mag wel langer zijn.

Het verminderen zou ook een goede oplossing zijn. Hier nog niet over nagedacht. Dat de lamp net iets te fel is situatie afhankelijk. Soms kan ik het waarderen en soms irriteer ik me eraan. Alleen het dimmen zou de beste oplossing zijn. Als ik geen goede drivers kan vinden zou dit misschien toch maar de oplossing moeten zijn en hierin de middenweg in kiezen.

Als je het zo ziet is het mogelijk om wat af te wijken van de huidige driver en hoeveel zou je hier over kunnen adviseren?

IMG_9530.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu