Led buiten op accu

KlusserJutter

  • #1
Iemand een idee of er grote accu's zijn die een ledstrip van zo'n 10 meter kan voeden voor een aantal dagen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ja hoor sie zijn er wel, je hebt zelfs accu's waar je een auto op kan laten rijden, dis ook waar voldoende energie in zit voor een ledstrip.
 

Nth

  • #3
Hoeveel volt/ampere verbruikt de led per uur?
Zo kun je uitrekenen hoeveel Ah je batterij moet zijn
 
Laatst bewerkt:

stefan9

  • #4
Je moet inderdaad weten hoeveel vermogen de LED strip heeft, maar als je uitgaat van zo'n 30W (3W/m), dan is het verbruik 720Wh/dag. Als je rekent met 1kWh per dag zit je redelijk goed denk ik.
Accu's van meerdere kWh zijn er zeker, maar je bent er zo een paar duizend euro voor kwijt.
 
  • Like
Waarderingen: KlusserJutter

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dergelijk lange ledstrips zijn vaak 12 volt, en die gebruiken bij 30 leds/meter ruwweg 4 watt/meter op volle helderheid wit. Dan zit je met 10 meter dus op 40 watt, voor 2 dagen is 40W x 48h = 1920 Wh.

Op een 12 volt accu is dat 1920Wh/12v = 160 Ah. De klassieke auto-accu's zijn onder andere verkrijgbaar in capaciteiten van 70 tot ruim over de 200 Ah, dus dat moet lukken. Zeker als de ledstrip niet constant op volledige helderheid hoeft.
 

Nth

  • #6
Je moet dan ook rekening houden met de weersomstandigheden. Met name kou en regen doen een accu duur geen goed. Als je dan 3 dagen je led wil gebruiken, en ik neem dan de berekening van @Impie , heb je dus 240Ah nodig maar voor de zekerheid zou ik dan 300Ah nemen. Dan praat je toch over een batterij van een behoorlijke prijsklasse (250,- of meer!)

Als je dat afzet tegen stroom uit het stopcontact, 2,88Kwh x 0,40 = 1,16 euro

Ik ken de context niet waarin je deze opstelling gaat gebruiken, maar het is even een afweging hoe graag je een accu wilt gebruiken. Een alternatief zou gewoon een adapter in het stopcontact zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu