Lavamat 660 draait 1 keer

Luho

  • #1
Mijn wasmachine, een lavemat 660 van AEG, draait niet meer. D.w.z. de trommel draait 1 keer en valt dan stil. Ondertussen loopt het programma gewoon door.

Indien ik de riem van de trommel haal merk ik dat de motor kort wordt aangestuurd en dan uitloopt. Daarom verdenk ik de stuurmodule (AEG typ EE83) maar vind hier nergens een schema van.

Op deze module staan 3 relais. 2 ervan worden wel degelijk aangestuurd.
De derde niet (staat volledig links op de print naast een grote koelplaat met daar op een thyristor BTB15-6C0BA). Ik verdenk deze thyristor omdat deze het relais moet sturen.

Zou dit een overname relais kunnen zijn? Is deze vlot verkrijgbaar? Kan dit allemaal kloppen of sla ik de bal volledig mis?

Mvg Luho
 

Co de Witgoedman

  • #2
Heeft u de koolborstels al gecontroleerd?
 

Luho

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie.

Ja, de koolstof borstels zijn gecontroleerd. Deze steken nog ruim 1,5 cm uit de houder. De motor heb ik circa 3 jaar geleden vervangen.

Ik ben ondertussen op zoek gegaan naar de thyristor BTB15.6C0BA.
Deze is nergens gekend maar blijkt te kunnen vervangen worden door Philips BT137-600. Maar helaas de machine doet net hetzelfde.

Op programma 6 waar de machine moet zwieren, krijg ik hetzelfde effekt, nl. dat de motor kort wordt aangestuurd. Daar er nu geen water in de trommel zit, maakt deze meerdere toeren maar de motor blijft niet aangestuurd, zodat de trommel stilvalt.

Doch de timer loopt zijn programma gewoon door.
 

Co de Witgoedman

  • #4
Geeft uw motor wel een signaal terug af naar de electronic?
Op de motor zit nl een tachospoel, hiermee meet de electronic of en hoe hard de motor draait. Tacho-aansluitingen zijn meestal 2 gele draden op de connector.

Meet even met een universeelmeter of er spanning opgewekt wordt, zoniet kan de tacho spoel defect zijn of gewoon losliggen, ook kan de magneet op de motoras kapot zijn.
 

Luho

  • #5
Gele draadjes kan ik niet terug vinden. Wel lopen er dunne blauwe draadjes van de top van de rotor naar de connector. Deze veranderen in oranje + blauwe draden naar een brede plug (de enige met draden, rest is flatcable) uiterst links van de print vanuit componenten kant gezien.

Indien ik deze doormeet met ohm-meter zijn deze onderbroken.
Als ik over de draden meet krijg ik kortstondig 100mv/DC als de motor draait. Indien ik van massa (koelplaat op print) naar een draad meet krijg ik 5v/DC continu als motor niet draait en kortstondig circa 8v als motor draait (aanloopt).
 

Co de Witgoedman

  • #6
De tachospoel, bovenop de motor, werkt als een soort dynamo, hij wekt een spanning op als de motor draait. Deze spoel is hoogohmig .
Indien u aan de motor draait en er komt niets uit de tachospoel , dan zal deze defect zijn.

Artnr van deze spoel is 8996454239113 en kost rond de 60 euro.
 

Luho

  • #7
Sorry dat ik lang niets meer heb laten horen.mijn machine draait nog altijd niet. Het wordt wel tijd dat ik iets ga ondernemen.

Ik heb getest of er inderdaad een spanning wordt opgewekt als ik met de motor draai (met de hand), maar dit is negatief.
Wat ik nog steeds niet weet is hoe ik bij deze tacho spoel kom. Ik ga nu de motor uit elkaar halen (drie lange bouten die in de lengte over de motorblok lopen) in de hoop dat ik deze zal herkennen.

Nu iets anders. Als ik besluit een nieuwe machine te kopen, tenslotte gaat deze naar zijn 15jaar, is dan AEG nog een goede keuze? Zijn deze nog even robuust als vroeger?

Vooral,zijn deze nog altijd zo gemakkelijk om aan te werken? Ik heb mij laten vertellen dat deze tegenwoordig bij elektrolux horen en heb met dit merk geen goede ervaringen?
 

Henny

  • #8
Om bij de tacho-spoel te komen hoef je de motor niet uit elkaar te halen.
Deze zit, achter en zwart kunststof kapje, aan de achterzijde van de motor.
Dit kapje zit met een klik vergrendeling vast.
Achter dit kapje vind je een spoel met twee draadjes.
Om de as van de motor zit een magneet.

Adviezen over merken wasmachines worden door ons niet gegeven.
 

Co de Witgoedman

  • #9
Geheel mee eens.
 

Luho

  • #10
Hoi,

Weer terug van weggeweest. Heb ondertussen toch maar een nieuwe machine gekocht.
Toch wil ik jullie nog bedanken voor jullie goede raad. Jullie hadden het bij het rechte eind, maar het loonde de moeite niet meer om dit nog te herstellen (wat was het volgende geweest?)

Nogmaals bedankt en het was een prettige kennismaking met klusidee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu