AEG Lavamat 74850 - 76850 Foutcode e40

Wakko

  • #1
Goedenavond.
Deze code wijst in principe op een probleem met de sluiting van de deur (sluitingsmechanisme zelf of het elektronisch element achter de wand -zekering of IC neem ik aan). Een AEG technicus is langs geweest en liet per telefoon weten dat er ook een onderliggende foutcode e66 is (water wordt niet meer verwarmd) en dat daarom de hoofdprintplaat dient vervangen te worden... Dit zou staan voor een probleem met de hoofdprintplaat (zekering, onderbroken soldering e.d. neem ik aan..).

Hoewel de wasmachine in najaar 2008 is geplaatst, meldde AEG mij dat ze van het productiejaar 2007 is en dat wisselstukken niet langer dan 15 jr (sic) beschikbaar zijn (tenminste, dit zou het geval zijn voor de printplaat). De elektronische module voor de deur zou blijkbaar nog wel werken -en beschikbaar zijn- doch de bedrading was wel wat bruinig geworden...

Bijgevolg werd mij voorgesteld de machine te vervangen (met 15% korting en aftrek van de technicuskosten). Vooraleer eventueel op dit aanbod in te gaan, wat dus het makkelijkst en snelst is doch weinig ecologisch, heb ik de volgende vragen:

(1) Kan het überhaupt dat de e40 code een andere foutcode -in dit geval e66 verbergt- of is dit verkoperspraat om mij een nieuwe wasmachine te laten kopen?
(2) Als AEG geen gepaste wisselstukken meer zou hebben, zouden die elders nog wel beschikbaar zijn?
(3) Zo niet, kan een onderlegde technicus het één en ander wel makkelijk & snel (in hoeveel tijd?) herstellen? NB. Het betreft een ingebouwde wasmachine.

Bij voorbaat dank voor de respons.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Relais op een print voor verwarming kan zonder de module te wisselen vaak gerepareerd, echter doet aeg dit niet. Die repareren niet op component niveau. Verder zijn onderdelen soms langer leverbaar. Stopt aeg ermee zijn ze nergens meer te krijgen dit geldt alleen voor orginele onderdelen, imitatie is soms langer te krijgen. Echter elektronica is er niet in imitatie alleen in orgineel. Aeg levert namelijke de onderdelen aan de hele wereld aan onderdelenverkopers.

Verder kan je je afvragen, werd de machine eerst wel nog warm ? Als e66 geen fatal error is zal het apparaat het niet melden maar de technicus kan hem wel uitlezen, die blijft in het geheugen, de wasmachine wast gewoon met koud water.

Verder moet je ver weg blijven van fabrikanten diensten mbt reparatie, je bent altijd duurder uit en je lokale witgoedman zal het goedkoper kunnen en soms beter mits hij een goede degelijke zaak en naam heeft.
 

Wakko

  • #3
Hartelijk dank voor uw reactie.

Het betreft een toestel in een flat die ik verhuur en daarom mijn reactie om AEG zelf in te schakelen die snel konden langskomen in de veronderstelling dat zij direct aan de foutcode e40 zouden kunnen verhelpen, hetgeen zij voordien al eens hadden gedaan.
Deze keer werd mij wel voorafgaandelijk wegens de productiedatum al gemeld dat als het probleem bij de printplaat lag deze niet meer in stock was. Waarom dit vermelden in het geval van een e40 foutcode?.

Weet dat tot de error code e40 verscheen het toestel perfect op warmte waste en dus zeker niet met koud water. E66 als 'fatal error' lijkt me dus niet per se plausibel, wel? Vandaar mijn vraag of hier niet een commerciële insteek achter zit.

Wel heb ik niet altijd een goede ervaring met een lokale witgoedman gehad. Met een MIELE technicus voor mijn eigen oude Novotronic W837 daarentegen wel.

Zonder adequate reactie uwer- of anderzijds vervang ik het toestel en hoop het oude toestel een nieuw gebruik te kunnen geven via een caritatieve instelling eerder dan het toestel door AEG te laten recycleren dwz uit de markt te halen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu